doktor, lekárDreamstime
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: Existuje univerzálna liečba pre pacientov s DM1?

18.12.2020, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Život s diabetom niektorým pripomína tancovanie na ostrí noža a ja sa im vôbec nedivím. O niečo „sladší“ život totižto neznamená, že máme na ružiach ustlané. Práve naopak...

Naše spolužitie s diabetom a najmä jeho začiatky vyžadujú obrovskú dávku pozornosti a trpezlivosti. Naším cieľom je mať čo najvyrovnanejšie glykémie, predchádzať hypoglykémii ohrozujúcej život a vytvoriť si celoživotný vzťah, ktorý nie je o zákazoch, ale o podmienkach...

Pichať inzulín sa naučí v nemocnici

Každý novodiagnostikovaný diabetik, hlavne ten detský, je po zistení diabetu prijatý do nemocnice. Práve tam sa naučí pichať si inzulín, dostane svoj prvý glukomer, naučí sa čo-to o stravovaní i o tom, ako má riešiť situácie súvisiace s diabetom. Okrem edukácie v nemocnici je aj na každom jednotlivcovi, aby si vo svojom záujme preštudoval dostupnú literatúru.

V našom združení známom ako Spišiačik odporúčame najmä Dia šlabikár, ale aj mnoho ďalších dôležitých publikácií. Po prepustení z nemocnice by mala jedna z prvých ciest diabetika viesť k svojmu diabetológovi.

Od daného momentu sa stáva diabetológ vaším kamarátom, ktorého budete stretávať minimálne raz za štvrťrok. Už pri prvej návšteve sa porozprávate o vašej anamnéze, o životnom štýle a o strave. Verte mi, za roky spolužitia s diabetom si zvyknete na odber krvi, na zbieranie moču a jeho vyšetrenia a skratku HbA1c sa naučíte veľmi rýchlo vyslovovať.

Pri každej kontrole budete dúfať, aby sa jeho hodnota, teda hodnota glykovaného hemoglobínu, pohybovala pod 7 %. Ide totižto o jeden z nástrojov, ktorý diabetológovi napovie, aký je „priemer“ vašich glykémií za posledné dva až tri mesiace.

Lekár by sa mal zamerať aj na vaše vzdelávanie

Váš lekár by sa mal po úvodných vyšetreniach zamerať na vaše vzdelávanie a najmä by mal vytvoriť váš individuálny plán liečby. Každý z nás má iné koníčky, kondíciu, návyky či iné zdravotné obmedzenia.

A práve preto môžeme konštatovať, že univerzálna liečba pre pacientov s DM1 neexistuje. Každý diabetik musí robiť sám všetko pre to, aby bol jeho zdravotný stav optimálny a aby sa svojimi krokmi, selfmanažmentom a životným štýlom čo najviac priblížil stavu zdravého človeka.

Nemajte stres z návštevy lekára a jeho otázok


A pamätajte, aj keď sa vás bude diabetológ na každej návšteve pýtať na vaše výsledky, na záznamy merania hladiny cukru, na zmeny liekov alebo postupov v liečbe a na úroveň vašej aktivity a stravovania, tak nikdy, ale naozaj nikdy nemajte z tejto návštevy stres.

Naopak, toto stretnutie by malo byť pre vás motivujúce. A možno sa časom stanete aj priateľmi, ktorí sa radi sledujú na sociálnych sieťach, poprajú si pekné narodeniny či Vianoce alebo sa sem-tam stretnú aj mimo ambulancie.
A aby som nezabudla, ďakujem za profesionálnu starostlivosť tomu svojmu – pozdravujem pána doktora M. P.!


Zuzka

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 22:20