Vojtech Kassay, diabetik športovec, beh,foto Vojtech Kassay
StoryEditor

Vojtech Kassay: Beh mi pomáha skrotiť diabetes

31.07.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
S chronickou chorobou diabetes mellitus zápasím už vyše 25 rokov. Je to moja najvernejšia priateľka. Tá ma asi nikdy neopustí.

Je zákerná, nepredvídateľná, ale keď môže, i pri najmenšom zaváhaní zaútočí. Je to s ňou ťažké, no dá sa skrotiť. Nevravím, že je to jednoduché. Je treba mať silnú vôľu a sebadisciplínu. Mne sa to tiež nie vždy podarilo. Niekedy som miloval zákusky, neodoprel som si orieškovú čokoládu či puding so šľahačkou a s jahodami. Teraz na to už len spomínam a vôbec mi to nechýba.

S behom som začal v 50-ke

Od sladkostí som trochu pribral. Cukrovku som ešte nemal alebo som o nej nevedel. Začal som behať ako čerstvý päťdesiatnik. Dnes sa blížim k 74 a stále behám. Beh je mojou láskou aj súperom v boji s chronickou chorobou diabetes mellitus.


V súčasnosti sú to len virtuálne behy. Z večera do rána sa nám život otočil naruby. Koronavírus zaútočil na celý svet. Všetci sme tým zaskočení a určite sme aj vystrašení. Nastali prísne opatrenia a športovci trénujú, ako sa dá. Doma, v lese, kde nie je veľký pohyb ľudí, všade s rúškami na tvári a s primeraným odstupom.

Beh mi pomáha skrotiť diabetes a udržiavať glykémie v norme. Nie vždy sa to darí. Záleží na jedálničku, ale aj na vynaloženej fyzickej námahe. Jednoducho povedané, nesmieme zjesť veľa ani málo. Naša diagnóza je nám prisúdená na celý život 24 hodín denne a nepozná sviatok ani piatok.

Senzor nás upozorní na blížiacu sa zdravotnú „pohromu“

Pred vyše päťdesiatimi rokmi to diabetici nemali také jednoduché ako dnes. Inzulín si pichali striekačkami a večer si ich museli vyvárať – sterilizovať. Ihly sa rýchlo otupovali a vpichy boli bolestivé. Dnes je to úplne iné.
Medicína v tejto oblasti napredovala tak rýchlo, že dnes si mnohí pohodlne žijeme s inzulínovou pumpou, ktorá sa stala súčasťou nášho života. K pumpe môžeme pripojiť senzor. Upozorní nás na blížiacu sa hypoglykémiu alebo hyperglykémiu. Je to úžasné. Verím, že vedci raz vyvinú inzulínovú pumpu, ktorá nahradí náš nefunkčný pankreas.

K liečbe treba pristupovať zodpovedne

Liečbu diabetu má každý z nás vo vlastných rukách. Lekár sám nič nezmôže, medzi lekárom a pacientom musí byť dôvera, ale hlavne sám pacient musí prejaviť záujem o liečbu, vzdelávať sa, hľadať informácie a pristupovať k liečbe zodpovedne. Prekonať sám seba a tvrdo sa s chorobou popasovať. Premôcť odpudzujúce myšlienky a začať so svojím telom a s dušou komunikovať, pochopiť, prečo nás zasiahla a ako si s ňou život užiť.

Aj mne to trvalo dlho, kým som pochopil, čo robím dobre a čo zle. Šport mi pomáha cukrovku pokoriť, spomaliť jej vývoj, odbúrať nežiaduce príznaky zdravotných komplikácií.

Skúste načúvať svojmu telu a uvidíte, že sa budete cítiť omnoho lepšie. Už takmer tri roky behávam za MARAS team. Všetci vedia, že som diabetik. Netajil som to. Často sa ma počas pretekov pýtajú, či nemám nejaký problém. Sú to bežci a bežkyne, ktorých si veľmi vážim. Vedia, že môj život je závislý od dávkovania inzulínu a vždy sa musím mať na pozore.

Vojtech Kassay, diabetik sportovec Vojtech Kassay, diabetik sportovec foto Vojtech Kassay

Diabetici vedia byť v behu úspešní

S diabetom sa pasuje aj mnoho významných ľudí – speváci, herci, športovci, zdravotníci, výtvarníci a ďalší. Na pretekoch sa pravidelne stretávam s diabetikmi, ktorí dosahujú výborné výsledky.

Spomeniem Jara Baláža z Activ life. Dnes ako 62-ročný vie na pretekoch tvrdo zabojovať. V roku 2018 na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach na trati 42,2 kilometra bol najrýchlejším Slovákom a minulý rok bol tretí najrýchlejší Slovák s umiestnením na 3. mieste rebríčka víťazov.

Košičanka Stelia Tudevdorj začala behať pred niekoľkými rokmi, keď jej diagnostikovali cukrovku. Aj ju často vidíme na stupienkoch víťazov alebo Evička Niznerová z Bratislavy, diabetička s inzulínovou pumpou. Výborná vytrvalostná bežkyňa. Pôsobí ako zdravotná sestra, je aj edukátorkou, motivuje pacientov a presviedča ich, že aj s cukrovkou sa dá plnohodnotne žiť. Takýchto ľudí dnes potrebujeme ako soľ.


Pre mňa je beh už súčasťou môjho života. Som medzi športovcami, získavam nové priateľstvá, naberám medzi nimi silu, odvahu nevzdávať sa a ísť ďalej a vydržať. Ako odmenu za to mám optimálne glykémie, lebo bez pohybu človek nežije, len prežíva.


„Život je pohyb a pohyb je život.“

Ing. Vojtech Kassay
Člen MARAS teamu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:03