V klinickej štúdii s liekmi nazývanými inhibítory mTOR sa zistilo, že posilnili imunitný systém starších ľudí a potenciálne predĺžili ich životnosť. Ďalšou štúdiou je testovanie senolytík, lieky, ktoré eliminujú bunky, ktoré spôsobujú starnutie.pxhere.com
StoryEditor

Diabetik Heriban: Zbavil som sa liekov na cukrovku

06.05.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Neveril, že by sa len vhodnou úpravou stravy vedel zbaviť liekov na diabetes, schudnúť, zlepšiť tlak aj znížiť cukor a cholesterol. Pomohol mu diétny plán – NFI protokol, ktorý vyvinuli vedci David Hickman a Zuzana Plevová.

Ešte pred viac ako pol rokom bol Bratislavčan Vladimír Heriban (61) „klasickým“ cukrovkárom. Bral šesť tabletiek na diabetes a tri na vysoký tlak a ochranu srdca.

„Moju diagnózu diabetes typu 2 som sa dozvedel pred siedmimi rokmi, vyššiu rannú glykémiu odhalila preventívna prehliadka,“ hovorí Heriban.


Ochorenie diabetes majú v rodine. Jeho otcovi diagnostikovali cukrovku v 68 rokoch. Vtedy tomu hovorili starecká cukrovka. „Priznám sa, že som tomuto ochoreniu nevenoval žiadnu pozornosť. Ani z hľadiska toho, že by ma tiež mohlo ohroziť,“ priznáva dnes. Prvý rok po stanovení diagnózy bol na diétnych opatreniach, čo sa ukázalo ako nedostatočné. A tak nastúpil na liečbu liekom prvej voľby metformínom. Po troch mesiacoch pri kontrole sa však ukázalo, že takáto liečba nebude stačiť. A tak pribudol ďalší liek.

NFI protokol mu otvoril novú cestu


Na jednom diabetologickom kongrese sa minulý rok Heriban dostal k diétnemu programu s názvom NFI protokol, išlo o úplnú novinku pre diabetikov.

„Oslovili ma pani doktorka Janka Lejavová a autor programu David Hickman. Ukázalo sa, že som vhodným adeptom na to, aby som sa mohol zúčastniť na štúdii. Nechal som si všetko podrobne vysvetliť a prejavil som ochotu ísť do toho,“ dodáva. Po piatich mesiacoch sa ukázalo, že to bolo dobré rozhodnutie.

"Jedol som rád, chutili mi aj nezdravé jedlá."

Heriban podľa vlastných slov rád jedol. Chutili mu aj nezdravé jedlá typu knedľa a mastné pečené mäso. „Keďže som nepociťoval žiadne problémy, tak som sa mu nevyhýbal. A aj keď hmotnosť časom rástla, tak pri svojej výške som si stále myslel, že je to ešte v poriadku,“ spomína na časy pred diétou. Dnes sa už k takej strave nechce vrátiť.

Diétny program NFI protokol (Natural Food Interaction) je špeciálne navrhnutá strava, ktorá kombinuje rôzne potraviny rastlinného pôvodu. Vypracuje sa každému presne na mieru podľa veku, výšky, hmotnosti, pohlavia a ďalších parametrov.


Čo jedával počas diéty? „Napríklad, dnes mám na obed zeleninovú polievku, celozrnné hnedé bezvaječné cestoviny s hnedými hubami, so zeleninou a s tofu,“ hovorí Heriban s tým, že je to ľahké a chutné jedlo. Zhodou okolnosti patrí z protokolu k jeho najobľúbenejším. K niektorým jedlám z diéty sa pre ich chuť a vizuálnu atraktivitu občas pridala aj jeho manželka.

Znížil sa mu tlak, cukor aj tuk. Zbavil sa nadbytočných kíl


Heriban uvádza, že prvá zmena po začatí NFI protokolu bola veľmi viditeľná, už po dvoch týždňoch mu začala klesať hmotnosť. „V priebehu piatich mesiacov som stratil 21 kíl, a to bez toho, aby som sa akokoľvek trápil,“ poznamenáva s tým, že mal až obavu, že ho úbytok oberie o kondíciu. Prichádzalo leto a on rád chodieval na bicykel.

Opak bol však pravdou. Dominantne mu ubúdala tuková hmota, nie svalová. „To som nesmierne ocenil. Veľmi som sa tešil. Kondícia bola vynikajúca, cítil som sa fantasticky, zmenil sa mi pomer svalového a tukového tkaniva,“ dodáva s nadšením.


Veľmi rýchlo tiež zistil, že sa mu začal upravovať aj tlak krvi. Z hodnoty 145/85 sa v priebehu pár dní dostal do normálu. „Čo ma nesmierne prekvapilo, bolo, že nielen tlak sa mi znormalizoval, ale mi neuveriteľným spôsobom klesla aj tepová frekvencia. Štandardne som mával nad 80 tepov, dnes mám okolo 60,“ hovorí.

V priebehu niekoľkých týždňov mu pozvoľna klesal aj cukor. „Po dvoch mesiacoch kontrola glykovaného hemoglobínu ukázala, že glykémie výrazne klesajú. Typickou rannou hodnotou bolo 7,8 mmol/l, protokol som končil na 5,6,“ hodnotí s tým, že sa mu upravil aj lipidový profil. Aj vysoký celkový cholesterol sa dostal na ukážkové hodnoty.

Postupne sa zbavoval liekov

Tak, ako sa mu upravovali hodnoty glykemického profilu, mu lekárka MUDr. Janka Lejavová postupne vysadzovala kombináciu antidiabetik. „Na začiatku protokolu som denne užíval šesť tabletiek (po dve ráno, na obed a večer).

Dnes už neberiem vôbec nič, štyri mesiace som úplne bez liekov na diabetes,“ hovorí s nadšením. Tým, že sa mu upravil tlak a pulzová frekvencia, boli mu postupne zredukované aj lieky na vysoký krvný tlak. Dnes už má len tretinu z pôvodných liekov.

Nie je to liečba hladovaním


Heriban priznáva, že prišli aj obavy. „Hlavnú obavu z NFI diéty som mal najmä z hladovania. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že ani jediný deň som nemal situáciu, keď by som sa cítil hladný,“ povedal. 
Druhá vec, ktorá ho počas diétneho protokolu prekvapila, bola, že všetky jedlá, ktoré obsahovala, mu chutili. Tvrdí, že tam nie je nič také, čo by človek prehĺtal so sebazaprením.


„Autor tohto protokolu mi na moje obavy z hladovania vysvetlil, že tento program nie je o množstvách a hladovaní, ale o chémii, o zložení toho jedla,“ dodáva s tým, že po jedle sa cíti nasýtený, má ľahký žalúdok a pocit ľahkosti.

Spočiatku bolo pre neho náročnejšie pozháňať niektoré špecifické suroviny, ktoré predtým nepoznal, a chvíľu trvalo, kým si osvojil aj prípravu receptov.

„Netreba sa toho zľaknúť, spočiatku to môže vyzerať náročné na zásobovanie aj prípravu, ale nie je to tak. Je to len prvý dojem vyplývajúci z toho, že človek nie je zvyknutý na takýto typ zloženia stravy a kúpu istých potravín,“ dodáva Heriban. Dnes to už ako problém vôbec nevníma.

Diétny program sa skončil v novembri minulý rok po 5 mesiacoch.

„Teraz som v štádiu, takzvanom adaptačnom období, čo je striedanie racionálnej stravy a diétneho programu NFI,“ vysvetľuje s tým, že sa veľmi teší, že všetky pozitívne hodnoty dosiahnuté počas diéty sa držia. „Vážim si svoj dosiahnutý zdravotný stav, už sa nikdy nebudem stravovať ako predtým,“ priznáva. Fyzicky a kondične sa cíti výborne, mentálne maximálne osviežený. „Mám chuť do práce aj vnútornú silu bojovať s ťažkosťami,“ dodal.

Vyjadrenie lekára:
MUDr. Janka Lejavová, diabetologička
V priebehu roku 2019 počet diabetikov 2. typu, ktorí úspešne absolvovali NFI protokol, postupne narastal. Okrem diabetológov NEDÚ Ľubochňa majú osobné skúsenosti s NFI protokolom už viacerí diabetológovia na celom Slovensku. Mnohí pacienti dosiahli vďaka NFI protokolu významné zlepšenie kompenzácie ochorenia, so zlepšením glykémií a glykovaného hemoglobínu, s možnosťou výraznej redukcie liečby cukrovky, v optimálnych prípadoch, pri dostatočnej dĺžke NFI protokolu až úplným ukončením medikamentóznej liečby diabetu 2. typu.
Skúsenosti s liečbou NFI protokolom boli odprezentované minulý rok v novembri na diabetologickom kongrese s medzinárodnou účasťou na Štrbskom Plese.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:10