Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov.Pixabay
StoryEditor

Život k lepšiemu mi zmenila až Bemer terapia

19.03.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Hanka (28) mala šestnásť rokov, keď jej zistili diabetes 1. typu. Odvtedy preskákala množstvo zdravotných problémov. Od žalúdočných a žlčníkových záchvatov cez migrény, výkyvy glykémie až po zhoršenie zraku a problémy s chodením. Po absolvovaní Bemer terapie sa jej život výrazne zlepšil.

Kedy ste sa dozvedeli, že trpíte ochorením diabetes?
Bolo to 1. marca 2007, keď po mňa prišla sanitka. Po lekárskom vyšetrení mi namerali hodnotu cukru 36 mmol/l, okamžite som bola hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde mi nasadili infúzie a inzulín. Bolo to veľmi nepríjemné a jedno je isté, že mi to veľmi zmenilo život. Odvtedy som diabetik 1. typu.

Čo všetko ste podstúpili v rámci liečby, ako sa liečite?
Zmena nastala od základov a vôbec to nebolo jednoduché. Zmenil sa mi nielen životný štýl, životospráva, ale prakticky som musela prestať s prežieraním. Výrazne sa mi sťažilo uplatnenie v pracovnom živote.

Na začiatku mi lekári nasadili inzulín: Humulin R a Humulin N. Po čase mi museli zmeniť obidva inzulíny, pretože moje telo tieto inzulíny neprijímalo a vytváralo si proti nemu protilátky. Tak mi nasadili Humalog R a Lantus a dostala som inzulínovú pumpu. Nakoniec mi tento rok zmenili liečbu z Lantusu na Tresibu, čo je najnovší inzulín a v tele vystačí na 40 hodín.

Máte aj nejaké komplikácie súvisiace s touto chorobou?
Na začiatku choroby som mala cukor celkom v norme 5 – 7 mmol/l. Neskôr mi začali hodnoty lietať v rozmedzí 1,5 – 30 mmol/l. K tomu sa pridali ďalšie problémy: zhoršila sa mi psychika, dostávala som žalúdočnú a žlčníkovú koliku. Objavila sa migréna, boli nutné opakované hospitalizácie. Musela som podstúpiť aj lumbálnu punkciu.

Pre prekyslenie organizmu som bola opakovane akútne v nemocnici a následne som mala s problémy so zažívaním. Začali sa problémy so zrakom a najhoršie bolo, keď som sa v zime 2018 nemohla postaviť na nohu, lebo som si ju necítila. Najprv si lekári mysleli, že je to od chrbtice, ale neskôr mi opuchli obidva členky a nemohla som sa vôbec na pravú nohu postaviť. Neurologickým vyšetrením a EMG mi zistili, že mám narušený nerv v nohe a do polovice lýtka som cítila nohu „inak“. Diabetologička mi povedala, že je to z cukrovky a ťažko sa s tým dá niečo robiť.

Kto vám odporučil fyzikálnu cievnu terapiu Bemer?
Obrátila som sa na MUDr. Ladislava Pásztora a on mi odporučil, aby som vyskúšala terapiu Bemer, že s tým má vynikajúce skúsenosti u ľudí s cukrovkou. Tak som to vyskúšala a môj zdravotný stav sa začal rapídne zlepšovať. Cukor sa mi ustálil, noha bola teplejšia, citlivejšia a bolesti prestali. Pred liečbou Bemerom som nohu ťahala za sebou a teraz opäť normálne chodím.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 22:39