06.06.2019, 14:09

Diabetička vzdeláva iných

Diabetes mellitus jej diagnostikovali, keď mala 28 rokov. Zo dňa na deň sa musela naučiť injekčne si podať inzulín a zároveň sa pripraviť na radikálnu zmenu stravovania.

Diabetička vzdeláva iných
Zdroj: Stanislava Balogová

„Ako pacientke mi bol zbežne vysvetlený prepočet sacharidových jednotiek v potravinách, ale odtiaľto som už kráčala sama,“ hovorí Stanislava Balogová (38) z Banskej Bystrice, ktorá sa dnes venuje poradenstvu v oblasti výživy.

O tomto ochorení nevedela takmer nič a túto diagnózu vnímala veľmi laicky. „Z počutia som vedela len toľko, že diabetici nesmú jesť sladkosti a musia si pichať inzulín. To bolo všetko. Dnes však už viem, že toto bol veľmi obmedzený a skreslený pohľad na vec,“ hovorí.

Začala  sa odborne vzdelávať

Prvé roky boli podľa jej slov plné gastronomických pokusov a omylov, čoho výsledkom boli často kolísavé glykémie. Preto sa začala odborne vzdelávať. „Načrela som hlbšie do problematiky štúdiom odbornej literatúry, ale, žiaľ, zistila som, že teória a prax sa často rozchádzajú. Informáciám v odbornej tlači totiž chýba špecifickosť a osobný aspekt. Postupne som začala pretvárať tradičné recepty podľa svojich individuálnych potrieb.

Obedy aj večere mi čoraz častejšie zaručovali vyrovnané glykémie a ja som prestala vnímať diabetes ako krivdu,“ dodáva.

Balogová hovorí, že v prvom rade musí mať diabetický pacient jasno v tom, čo sú to sacharidy, bielkoviny a tuky a ako tieto zložky v jedle ovplyvňujú jeho glykémiu. Hneď potom zistí, že nie sú sacharidy ako sacharidy a že správne stravovanie diabetika je hotová veda. „Kým sa mu všetko potrebné nedostane pod kožu, veda to skutočne je,“ dopĺňa.

Zdravá výživa sa odrazu stala jej koníčkom, neskôr aj súčasťou profesionálneho života, keď začala pracovať ako výživová špecialistka. „Veľmi prirodzene a s nadšením som svojim klientom pomáhala k lepšiemu zdraviu, kondícii a k redukcii váhy. Počas tohto obdobia som absolvovala niekoľko certifikovaných školení zameraných na metabolický syndróm, detskú výživu a biochemický rozbor krvi. V praxi som mala možnosť stretnúť aj klientov s diabetom,“ skonštatovala s tým, že preto sa rozhodla otvoriť si vlastnú poradňu práve pre diabetikov a ľudí s nalomeným zdravím Diabutik.

Recepty má overené

„Odkedy mi bol diagnostikovaný diabetes zažila som množstvo prekvapivých situácií, na ktoré ma nikto vopred nepripravil. Diabetes je proces, ktorý sa mení spolu s vami. Podlieha biologickým aj environmentálnym faktorom a vyžaduje si individuálny prístup v maximálnej miere. Verím, že vďaka svojim skúsenostiam a vedomostiam dokážem diabetikom uľahčiť situáciu, v ktorej sa ocitli a tiež nájsť skratku k riešeniu ich zdravotných problémov,“ poznamenáva.

Všetky odporúčania a recepty, ktoré zdieľa, vychádzajú z jej vlastných stravovacích návykov. „Uvedomujem si fakt, že všetci sme jedineční a máme rozdielne potreby či reakcie. Som však presvedčená, že moje skúsenosti, stratégie, tipy a triky dokážu skvalitniť a uľahčiť život aj ostatným diabetikom,“ dodala.