TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: So senzorom v Ríme

05.01.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Každý z nás má v živote svoje cestovateľské ciele a obzvlášť naša generácia Y má oveľa jednoduchšie podmienky na to, aby si ich splnila. V mojom rebríčku cestovateľských snov bolo už niekoľko rokov tzv. večné mesto.

Jedno z najväčších a najstarších európskych miest, ktoré fascinuje svojou históriou, architektúrou, literatúrou a kultúrou celkovo – Rím.

Letenky do Ríma som prvotne dostala ako darček na svoje 25. narodeniny, avšak covidová pandémia mala iné plány. Dnes však viem, že to bolo na niečo dobré. O rok neskôr som sa tam nakoniec dostala aj s kamarátom senzorom na ruke v čase, keď nie sú mestá preplnené turistami.

Senzor lepšia kontrola

Z pohľadu diabetičky viem, že najlepšiu kontrolu nad svojím zdravotným stavom mám kdekoľvek na svete práve vtedy, keď mám senzor. Preto bol so mnou aj na mojom vysnívanom mieste. Zažili sme toho veľa a ja vám rada poviem pár tipov na výlet v Ríme z vlastnej skúsenosti.

Na začiatku nášho výletu ma milo prekvapili kontroly na letisku, a teda skutočnosť, že som „nepípala“. Senzor vám teda pri akomkoľvek lete problém robiť nebude. Rovnako ako inzulín, náhradné ihly, lancety. Nikto sa ma ani na nič neopýtal. Po prílete na letisko odporúčam všetkými desiatimi zakúpiť si Roma Pass.

Ide o kartičku, s ktorou máte na určitý čas (my sme si zvolili variant 72 hodín) zadarmo všetku MHD, zadarmo dva vstupy na vybrané pamiatky (v našom prípade Colosseum a Castel Sant'Angelo), zľavy na vstupenky vo viacerých múzeách (napr. Múzeum Leonarda Da Vinciho) a tzv. skip the line, teda možnosť preskočiť rad čakajúcich ľudí a dostať sa dopredu, čo považujem za najväčšiu výhodu spolu s bezplatnou dopravou. Výlet do Ríma totižto nie je dovolenkou, kde si oddýchnete a zrelaxujete.

Treba sa pripraviť na nachodené kilometre. Aj keď sme naplno a naozaj pri každej možnej príležitosti využívali metro či autobusy, denne sme nachodili približne 26 000 krokov. Nikto za vás neprejde Colosseom ani 7-kilometrovou prehliadkou Vatikánskeho múzea. Preto je ďalším tipom pohodlná obuv. Ja som si vybrala tenisky s pamäťovou penou.

Inzulín treba prispôsobiť aktivite

Na prelome augusta a septembra je v Ríme ešte naozaj horúco. Každý deň bolo nad 30 stupňov, čo nie je medzi starovekými troskami až takou výhrou. Mňa zachránila šiltovka (ktorú mi podaroval brat kamarátky diabetičky) a veľké množstvo tekutín. Keďže sú v Ríme, hlavne pri pamiatkach, ceny za balenú vodu priam vysokohorské, mám pre vás ďalší tip. Noste so sebou fľašu, ktorú si viete znova a znova naplniť vodou z verejných fontánok. Voda v Ríme je totižto všade pitná. Ak si tým nie ste istý, na každej máte oznam a QR kód, kde si to viete overiť.

Keďže sa množstvo krokov rovnalo veľkému množstvu dojmov, znižovala som si aj dávky inzulínu, najmä nočného, keďže pohyb doznieva. Vyhla som sa tak nočným hypoglykémiám. Nie som však dokonalá a aj mne sa stalo, že som si raz nedala pozor a glykémia mi v starom politickom centre Ríma (Forum Romanum) priveľmi rýchlo klesla.

Zachránil ma hroznový cukor a následný obed, mimochodom, najlepšia pizza, akú som kedy jedla, a to aj s výhľadom na Colosseum. Ďalšie dni som čítačku senzoru sledovala častejšie a pri každom klesaní som sa snažila vychutnať si nejaký menší snack naplno. Ochutnala som tak aj taliansku zmrzlinu gelato, ich originálne tiramisu či čerstvo vyšťavený pomarančový fresh. Desiate a olovranty je teda potrebné zaraďovať nielen kvôli klesaniu cukru, ale aj kvôli načerpaniu energie.

Treba byť zaočkovaný a mať potvrdenie

Ak chcete pri návšteve Ríma rovnako ako ja vidieť všetky známe pamiatky, pripravte sa, že pri každom vstupe budete prechádzať kontrolou vecí ako na letisku a rovnako aj kontrolou covid pasu. Musíte byť teda zaočkovaný a mať o tom, najlepšie v mobile, aj potvrdenie. Zároveň musíte mať pri vstupe do bazilík (napr. Baziliky svätého Petra vo Vatikáne) zahalené ramená a kolená, takže najlepšie je nosiť dlhé nohavice, sukne a tričká aspoň s krátkymi rukávmi.

Posledným mojím tipom je, aby ste pri návšteve Ríma nevynechali pre mňa to najčarovnejšie miesto – Fontánu Di Trevi. Zaručene vás prekvapí svojou monumentálnosťou a niečím, čo ani neviem opísať. Obzvlášť krásna je večer, dokonalé romantické miesto. Preto želám vám všetkým, aby ste ju rovnako ako ja navštívili s niekým, s kým sa k nej (po hodení mince) ešte raz s láskou vrátite.

Vaša Zuzka

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 20:50