kancelária, biznis, prácaDreamstime
StoryEditor

Martina Balušíková: Priznať sa zamestnávateľovi, že mám diabetes?

04.01.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Povedať alebo zatajiť na pracovnom pohovore, že mám diabetes? Nezníži to moje šance na prácu, o ktorú sa uchádzam?

V životopise sa neuvádza zdravotný stav a nikto sa na to nepýta. A tak je len na vás, či sa rozhodnete ísť s kožou na trh. Som zástancom toho, aby sa o tom vedelo, pretože nedostatok informácií môže človeka stáť život. Ja napríklad trpím syndrómom neuvedomovania si hypoglykémií. Skúste si predstaviť, čo by sa stalo, ak by som to nikomu nepovedala a jednoducho by som z dôvodu nízkej hladiny cukru odpadla. Viem, o čom hovorím... Zažila som to na vlastnej koži a neželám to nikomu.

Kolegovia boli úžasní!

Po materskej dovolenke som sa uchádzala o pracovné miesto v reštaurácii rovnako ako aj pred materskou dovolenkou. Prax som mala, poznala som prostredie, poznala som systém práce. Zmenili sa však dve veci: zamestnávateľ a môj zdravotný stav. Už som nebola zdravý človek...

Bola som pacientka s cukrovkou a so začínajúcimi sa komplikáciami a matka dvoch nádherných detí.

Otvorene som povedala, že mám cukrovku, že budem mať na pracovisku glukagen hypokit... Počúval a pýtal sa, ako sa to používa. Do práce ma prijali. Kolegovia boli zlatí. Naučili sa, kedy musím jesť, čo môžem jesť, a pri nižšej hodnote mi aj podať džús. Stali sa z nich odborníci, ktorí presne vedeli, čo znamenajú čísla na glukomeri. Až raz...

Vedúci mi zadal obyčajnú, ľahkú úlohu, ktorú by zvládlo aj malé dieťa. Mala som niekomu poslať mail alebo správu, mne sa plietol jazyk, rozmazane som videla. Nepovedala som, že mi nie je dobre, zo strachu, že prídem o prácu. A moja motorika bola katastrofálna. Uvedomovala som si vážnosť situácie. Na druhý deň som vedúcemu povedala, čo sa stalo. Bola to hypoglykémia, a preto moje telo tak reagovalo. On sa usmial, asi mu spadol kameň zo srdca, lebo si myslel, že som opitá...

Ani v ďalšom zamestnaní neriešili diabetes

Po niekoľkých rokoch som sa rozhodla zmeniť zamestnanie za pokojnejšie, kde je menej stresu, ktorý tiež vplýva na hladiny glukózy v krvi. Pozvali ma na pracovný pohovor do jednej automobilovej spoločnosti.

Malo ísť o prácu v kancelárii. Hovorím si, super! Skvelý pracovný čas, jedna pracovná zmena, práca v kolektíve, úplný ideál. S takýmito ružovými okuliarmi som nastúpila. Aj s potvrdením od lekára, že mám diabetes, všetko klaplo a nastúpila som.

Dopovala som sa hroznovým cukrom

Začiatky sú všade ťažšie, kým sa človek naučí, čo a ako, ale ja nemám problém učiť sa nové veci. Ale opäť sa všetko zopakovalo. Hoci som v zmluve mala administratívny pracovník, v realite som pomáhala úplne všade. Aj na linke s dielmi, aj v sklade... Netrvalo dlho a pracovné topánky mi spôsobili pleseň na nohách. Nohy ma príšerne štípali a musela som to riešiť s odborníkom.

Aby som však vládala a držala krok so zdravými ľuďmi, nonstop som sa tajne dojedala hroznovým cukrom. V celom mojom živote som nezjedla toľko hroznového cukru. Opäť zo strachu, aby som niekde neodpadla. Túžila som mať energiu a držať krok s ostatnými.

Ale doma videli, že toto nie je práca pre mňa. Zdravotné problémy a únava nedali na seba dlho čakať.

Hľadala som riešenie...

Keďže som nevládala fyzicky pracovať a držať krok so zdravými, hľadala som si niečo na privyrobenie z domu.

Cez sociálne siete som v roku 2017 narazila na jednu zaujímavú príležitosť, ktorá mi ponúkla vtedy pre mňa niečo neznáme, nové, s flexibilným pracovným časom, kariérnym rastom, so zaujímavým finančným ohodnotením a pre mňa to najdôležitejšie: s možnosťou pracovať z domu. Moja rodina bola spočiatku veľmi skeptická, ale ja som sa rozhodla ísť týmto smerom.

Išlo o ponuku od americkej vedeckej spoločnosti v oblasti osobnej starostlivosti a wellnessu. Ich produkty pomáhajú ľuďom vyzerať a cítiť sa mlado. Ich výrobky sú zmesou toho najlepšieho z vedy, prírody a technológie. Spoločnosť má dve výskumné centrá a 75 vedcov a toto ma presvedčilo.

Odskúšané na vlastnej koži

Sama som totiž riešila problémy s unavenou pleťou, vráskami, vpadnutými očami... Po pozitívnej skúsenosti som sa rozhodla zdieľať svoj príbeh, svoje skúsenosti a pomáhať ženám, aby vyzerali mladšie, sebavedomejšie a krajšie. Tak som založila na sociálnej sieti skupinku: krása a starostlivosť. Každý týždeň rozoberáme nejakú zaujímavú tému, napríklad za tri mesiace omladni o päť rokov...

Konečne práca, ktorá ma napĺňa

Veľmi sa teším, toto je presne práca, kde sa cítim dobre, ktorá ma napĺňa. Mojím snom bolo stať sa kozmetičkou, no nestalo sa tak. Moja mama ma odhovorila, nepáčilo sa jej to. Ale nakoniec to osud zariadil inak.

Mňa táto práca nadchla, urobila som si kvalifikáciu a už tri roky mením ľuďom životy, pomáham im nielen s pleťou alebo so zdravím, ale ich aj učím, ako si môžu vďaka online svetu privyrobiť. Som úspešná, darí sa mi, a dokonca som tento rok od spoločnosti dostala za odmenu dovolenku pre dvoch na ostrov Maurícius.

Mám čas aj na seba, rodinu a na zdravie

V dnešnej situácii patrím medzi ľudí, ktorí patria do rizikovej skupiny, a nemohla by som v čase pandémie pracovať ako predtým. Urobila som jedno z najlepších rozhodnutí, pretože pracujem z domu, pracujem z čakárne od lekára, pracujem všade tam, kde je WiFi. Milujem online svet a jeho možnosti. Mám čas na seba, svoju rodinu a moje zdravie. Nemám žiadneho šéfa a keď si zmyslím, že potrebujem dovolenku, jednoducho vypnem WiFi.

Martina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 22:15