StoryEditor

Psychologickou terapiou k lepším glykémiám

23.09.2021, 16:00
Autor:
(dia)(dia)
Americký tím vedcov z East Carolina University prišiel s myšlienkou, že individuálna psychologická terapia zameraná na konkrétne problémy by mohla zlepšiť duševné zdravie a následne tiež hodnoty glykémií u pacientov s diabetom 2. typu.

Na mieru šitá kognitívna behaviorálna terapia a poradenstvo v oblasti životného štýlu by malo pacientom pomôcť pochopiť, že je treba zlepšiť starostlivosť o vlastné telo a následkom toho by sa mohli zlepšiť aj hodnoty glykovaného hemoglobínu. Uvádza výskum.

 Poradenstvo aj terapia

Na záver tohto výskumu vedci vyvinuli pre pacientov špeciálny postup, ktorý zahŕňal 16 sedení v rámci liečby, ktorá by bola individuálne prispôsobená potrebám každého diabetika. Napríklad pacientom z nižšou mierou depresie stačilo len koučovanie v oblasti zlepšenia životného štýlu a starostlivosti o vlastné telo, zatiaľ čo pacienti trpiaci silnými depresiami sa zúčastnili aj psychologickej terapie.

 

Po roku nastali viditeľné zlepšenia týkajúce sa práve tak ich duševného zdravia a starostlivosti o telo, ako aj hodnôt glykovaného hemoglobínu.

 

Z toho výskumu je teda jasné, že je dôležité rozvíjať individuálny liečebný prístup k jednotlivým pacientom, ktorý by kombinoval lekársku starostlivosť  s psychologickou terapiou, vďaka čomu by mohlo byť dosiahnutých maximálnych výsledkov v liečbe diabetu.

 

  

Zdroj: diabetes.co.uk, diasty.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 14:42