StoryEditor

STO rokov od objavenia inzulínu si slovenskí diabetológovia a diabetici pripomenú na bicykloch na pretekoch Okolo Slovenska

09.09.2021, 15:18
Autor:
(dia)(dia)
Cyklistické preteky Okolo Slovenska budú okrem avizovabicnej účasti Petra Sagana, Chrisa Frooma alebo Sama Bennetta nabité aj ďalšími hviezdami.

V Košiciach sa 15.9. pred úvodným prológom predstaví tím Diapozitívcov. Tím tvoria slovenskí diabetológovia, zástupcovia pacientskych organizácií a ľudia s diabetom. Nesúťažnou cyklojazdou prejdú niekoľkokrát trať prológu v dĺžke 1,6 km s cieľom inšpirovať diabetikov a poukázať na dôležitosť pohybu v prevencie vzniku a liečby diabetu.

Sto rokov od objavenia inzulínu

V tomto roku uplynie 100 rokov od objavenia inzulínu, jedného z najvýznamnejších medicínskych objavov vôbec. Už tretí rok v rade bude úvod medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska patriť sprievodnému podujatiu pre diabetikov s názvom DIAPOZITÍVNA ENERGIA NA KOLESÁCH.

Motto Diapozitívcov: „Sme Diapozitívci. Dokážeme všetko, keď máme diabetes pod kontrolou,“ je inšpirované húževnatosťou jedného z profesionálnych cyklistických tímov, ktorý je vyskladaný výlučne z jazdcov-diabetikov - Teamu Novo Nordisk. Tento tím sa zúčastňuje pretekov Okolo Slovenska tretí raz.

V tíme Diapozitívcov budú špičkoví lekári - diabetológovia

Tím Diapozitívcov posilní slovenská diabetologická špička v zložení: Doc. MUDr. Zbyněk Schroner, PhD. – hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor diabetológia a poruchy látkovej premeny a výživy a podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti; Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. - prezident Slovenskej diabetologickej asociácie; MUDr. Ľubomír Barák, CSc. - hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy a ďalší lekári.

cyklojazda pre diabetikov, Okolo Slovenska cyklojazda pre diabetikov, Okolo Slovenska Webster

„Vždy rád podporím takýto zmysluplný projekt. Dlhodobá a pravidelná fyzická aktivita má u diabetikov viaceré priaznivé účinky - zlepšenie citlivosti tkanív na inzulín predovšetkým u diabetikov 2. typu, má priaznivý efekt na klinické prejavy metabolického syndrómu (vysoký krvný tlak, poruchy v hladinách krvných tukov, obezita) alebo zvýšenie fyzickej zdatnosti a priaznivý psychologický účinok (relaxácia, pocit spokojnosti),“ hovorí Schroner.

Pridajú sa aj pacienti a pacientske organizácie

Diabetológom budú sekundovať zástupcovia a desiatky členov pacientskych organizácií diabetikov z celého Slovenska, napr. Zväz diabetikov Slovenska, Spišiačik, Klaudia, Diador.


Cieľom DiaPozitívcov je podporiť ľudí s diabetom a inšpirovať ich k pohybovým aktivitám, ktoré spolu so zdravou výživou významne dokážu ovplyvniť liečbu diabetes. Pozývame aj širokú verejnosť, aby sa prišli zapojiť do cyklojazdy Diapozitívcov v stredu 15. 9. o 13. 00 hod.


Pre návštevníkov budú pripravené aj ďalšie aktivity, napr. meranie glykémie, nutričná akadémia, konzultácie s diabetológom a pre aktícnych účastníkov-cyklistov aj zlosovanie o profesionálne cyklistické dresy.
Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť Novo Nordisk.

Partnermi podujatia sú pacientske organizácie Spišiačik, OZ KlauDia, Diador, Zväz diabetikov Slovenska, odborné lekárske spoločnosti Slovenská diabetologická spoločnosť a Slovenská diabetologická asociácia.

Diabetes na Slovensku

Diabetes je pandémiou tretieho tisícročia a patrí k najväčším hrozbám západnej civilizácie. Nárast počtu ľudí s diabetom súvisí najmä s epidémiou obezity a nezdravým životným štýlom. Na Slovensku je diagnostikovaných približne 250 tisíc diabetikov, odborné odhady hovoria, že rovnako veľký počet Slovákov diabetes má, ale o tom nevie.

Diabetes 1. a 2. typu

Diabetes 1. typu sa obyčajne vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Do určitej miery je náchylnosť na vznik diabetu 1. typu zdedená, vznik ochorenia nemôže človek nijako ovplyvniť.

Diabetes 2. typu je však niečo úplne iné – vyskytuje sa najmä u dospelých ľudí vyššieho veku, stále častejšie sa ale diagnostikuje už aj u mladých ľudí. Rizikové faktory napomáhajúce vzniku a rozvoju diabetu 2. typu sú spojené s nesprávnym životným štýlom - najmä s obezitou, sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybu a nevhodným stravovaní. Životný štýl diabetika dokáže ovplyvniť priebeh choroby až z 80 percent.

POHYB - preventívny aj terapeutický prostriedok diabetu


Pravidelná fyzická aktivita, najlepšie vo forme pravidelného športu, je v prevencii cukrovky jedným
z kľúčových faktorov.

Odporúčané športy sú napr. rýchlejšia chôdza, beh, cyklistika, plávanie, tanec, tenis, lyžovanie, turistika a podobne, optimálne na čerstvom vzduchu. Ideálne je, pokiaľ sa športu venujeme denne.

Niektorí lekári za priaznivé minimum sa považuje cvičenie v trvaní aspoň 45-60 minút strednej intenzity každý druhý deň, pri ktorej dochádza k zrýchleniu pulzu (cca 100-140/min podľa veku) a miernemu zadýchaniu.


Šport je však aj terapeutickým prostriedkom pri už prítomnom diabete, obzvlášť druhého typu.

Zlepšuje viaceré metabolické funkcie, spaľuje kalórie, prispieva k poklesu telesnej hmotnosti, viscerálneho tuku, upravuje hladinu glykémie, krvných tukov, zlepšuje citlivosť na inzulín, redukuje stres, prispieva k lepšej kontrole krvného tlaku, zlepšuje psychickú pohodu, spánok, redukuje riziko srdcovocievnych príhod a ochorení, odvápňovania kostí, a tiež niektorých onkologických ochorení, buduje svalstvo zlepšuje náladu uvoľňuje stres a napätie.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 05:12