Týka sa to aj bylinkových prípravkov predávaných bez predpisu. Alkohol môže znížiť ich účinnosť, alebo naopak spôsobiť, že sa môžu stať nebezpečnými.Pixabay
StoryEditor

Najviac liekov išlo minulý rok na liečbu vysokého tlaku a bolesti chrbta, tvrdí VšZP

26.08.2021, 13:00
Autor:
(dia)(dia)
Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2020 uhradila poistencom takmer 35 miliónov receptov v hodnote až 636 miliónov eur.

Najviac liekov bolo predpísaných všeobecnými lekármi a najčastejšie išlo o lieky na primárnu artériovú hypertenziu (vysoký tlak), bolesti chrbta, či poruchy metabolizmu.

 

Najpredpisovanejšie lieky boli v minulom roku na:

  • Vysoký tlak
  • Bolesti chrbta
  • Poruchy metabolizmu

 

 „Poistenci VšZP v minulom roku spotrebovali až 52,5 milióna balení liekov a doplatili za ne 110 miliónov eur,“ uvádza VšZP.

 Do tejto skupiny patrí aj úplne nová skupina liekov, ktorá i vo svete úspešne pomáha pri liečbe pokročilých štádií rakoviny prsníka - takzvané cikliby. U nás nie sú kategorizované, ale Všeobecná zdravotná poisťovňa ich schvaľuje na výnimku. Pacientkam pomáhajú výrazne skvalitniť a zachrániť život. Liečbu ciklibmi od decembra 2020 absolvovalo 191 poisteniek.

 

Najdrahším liekom na svete je Zolgensma, ktorá sa používa na liečbu detí so spinálnou svalovou atrofiou. "O jeho aplikáciu malo záujem už niekoľko detí na Slovensku," uvádza poisťovňa.

 

Narastajú žiadosti o výnimky

 

Zdravotnej poisťovni narastá počet žiadostí o úhradu nových, nekategorizovaných liekov. „V roku 2020 sme vo VšZP prijali 10 489 žiadostí o preplatenie lieku na výnimku, schválených bolo 90 % z nich,“ uvádza VšZP.

V prvom polroku 2021 evidujeme nárast žiadostí približne o 10 %, pričom schválených je cez 92 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:20