senzor FreeStyle Libre
StoryEditor

Deti sa dočkali glukózových senzorov

23.07.2021, 10:25
Autor:
(dia)(dia)
Už aj deti, ktorým cukrovka priniesla do života inzulínové perá či striekačky, majú nárok na glukózové senzory. Ale len tie, čo sú poistené v Dôvere, k senzorom môžu získať aj vysielače, za ktoré by inak museli rodičia doplácať stovky eur.

V marci začala platiť nová kategorizácia zdravotníckych pomôcok, vďaka ktorej môžu zdravotné poisťovne uhrádzať glukózové senzory väčšiemu počtu detí. Tie im pomáhajú neustále 24 hodín denne merať hladinu cukru, čo týmto deťom výrazne pomáha zvládať život s neľahkým ochorením.

Aby však boli senzory použiteľné, je nevyhnutné mať k nim aj vysielače. Tie však už kategorizácia nezohľadňuje a rodičia detí, ktoré používajú inzulínové perá alebo inzulínové striekačky, ich aj naďalej musia platiť z vlastného vrecka.

Uhrádzame aj vysielače

Dôvera sa preto rozhodla, že v opodstatnených prípadoch uhradí svojim detským pacientom aj vysielače. „Kontinuálny monitoring glukózy je pre dieťa a jeho rodičov obrovskou pomocou pri zvládaní tohto vážneho ochorenia. Preto sme sa v Dôvere rozhodli našim poistencom na výnimku hradiť aj vysielače,“ informoval Marian Faktor z predstavenstva poisťovne. V marci o vysielače požiadalo zhruba sto rodičov, poisťovňa všetkým vyhovela.

Aby rodičia nemuseli doplácať vôbec nič, Dôvera sa dohodla s dodávateľmi vysielačov, ktoré sú kompatibilné s aktuálne kategorizovanými glukózovými senzormi, že rodičom prispejú aj oni. Zákon totiž nedovoľuje zdravotnej poisťovni zaplatiť na výnimku plnú cenu zdravotníckej pomôcky.


Dôležité je, aby diabetológ predpísal dieťaťu senzor a zároveň požiadal zdravotnú poisťovňu o výnimku na vysielač. Rodičia tým usporia zhruba 300 eur mesačne, podľa typu senzora a vysielača.

Aký je postup:


1. Lekár po predpise kategorizovaných glukózových senzorov elektronicky požiada Dôveru aj o schválenie výnimky na vysielač.
2. Poisťovňa žiadosť skontroluje a v opodstatnených prípadoch ju do 5 pracovných dní schváli.
3. Lekár následne dieťaťu vystaví eRecept.
4. Rodičovi o tom príde správa a následne môže vysielač vyzdvihnúť v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok.


Dôvera pomáha aj dospelým diabetikom


Nadváha alebo obezita často dláždia pacientovi cestu k cukrovke 2. typu. Potvrdzujú to aj dáta programu DôveraPomáha diabetikom: takmer všetci diabetici majú nadváhu (91 percent) a viac ako polovica cukrovkárov je obéznych (57 percent).
Zdravotná poisťovňa Dôvera preto už od roku 2015 pomáha dospelým diabetikom 2. i 1. typu, prediabetikom v programe DôveraPomáha diabetikom. Títo pacienti sa bezplatne vzdelávajú o cukrovke cez telefón a môžu využiť aj telefonické poradenstvo bez potreby čakať na návštevu u lekára.

Vďaka poradenstvu už diabetici v programe schudli dokopy 6 ton. I ostatné výsledky programu sú potešujúce. Pacientom sa zlepšujú klinické parametre, sú menej hospitalizovaní a keď sa do nemocnice dostanú, pobudnú v nej podstatne kratšie. Rovnako menej často využívajú výjazdy rýchlej záchrannej služby, návštevy lekárskej služby prvej pomoci či urgentu v porovnaní s diabetikmi mimo programu.

Diabetes zhoršuje COVID-19 a ten zas zhoršuje diabetes


COVID-19 je ďalším dôvodom, pre ktorý je žiaduce zhodiť nadbytočné kilá. Cukrovka v kombinácii s nadváhou či obezitou totiž zvyšuje riziko nákazy koronavírusom i to, že jeho priebeh bude horší. A zas liečba covidu komplikuje kompenzáciu diabetu. Lekári sa často stretávajú s prípadmi, keď majú cukrovkári zhoršenú glykemickú kontrolu aj niekoľko mesiacov po prekonaní vírusu.

Preto je práve v tomto období potrebné dodržiavať medikamentóznu liečbu cukrovky a snažiť sa podľa možností o primerané hodnoty cukru v krvi. Okrem liekov je veľmi dôležitá racionálna výživa, ktorá prospieva aj imunite.

„Mnohí pacienti s cukrovkou majú v súčasnosti značne narušený stravovací a pohybový režim, čo sa neraz prejavuje napríklad zvýšenými hodnotami dlhodobého cukru v krvi (HbA1c),“ konštatuje edukátorka programu DôveraPomáha diabetikom Monika Rusnáková.

Registrácia je bezplatná

Nie je to dobrá správa, pretože tým u diabetikov rastie riziko vzniku nežiaducich komplikácií. „Po nevhodných jedlách často siahajú kvôli psychickej záťaži spojenej s obavami o zdravie, s ohrozením sociálnych istôt či s dlhodobou rodinnou a spoločenskou izoláciou,“ vysvetľuje edukátorka.

Program však pomáha zvládať aj takéto stavy. Registrácia je bezplatná, podrobnosti nájdete na stránke www.dovera.sk/cukrovka. Skúsené edukátorky vás v pohodlí domova naučia, ako zmeniť jedálniček a zaradiť do svojho života pohyb. Je to vynikajúca príležitosť, ako využiť domácu izoláciu na zmenu a zlepšiť svoj zdravotný stav.

(PR článok ZP Dôvera)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:33