StoryEditor

Akú diétu mám držať, keď mi zistili poruchu tolerancie glukózy?

28.04.2010, 08:43
Autor:
(dia)(dia)

Akú diétu musím držať, keď mi zistili poruchu tolerancie glukózy? Na kontrolu mám ísť o rok. Lekár mi zakázal cukor, med a pivo. Žiaľ, pre mňa je to veľmi ťažké, lebo som posadnutá sladkosťami. Ani chróm mi v tomto nepomohol.

Naučte sa nesladiť. Nápoj pite v prirodzenej chuti bez cukru, ale aj bez sladidla. Navyše, sladká chuť, hoci bez energie, môže vyvolať nežiaducu voľnejšiu konzumáciu väčšieho množstva iného jedla, ktoré glykémiu zvyšuje rovnako ako cukor. Nestačí usmernenie: Nesladiť cukrom, nejesť med a sladkosti. Platí - pravidelná a primeraná strava s nižším obsahom sacharidov. Verím, že sebadisciplína, pevná vôľa a moje malé rady Vám v tom pomôžu.

Zásady stravovacieho režimu:

● jedzte 4 až 5-krát denne primerané porcie jedla

● vyberajte si potraviny s nízkym glykemickým indexom (po nich glykémia stúpa pomaly); patria k nim strukoviny, zelenina, ovocie, celozrnné obilniny a výrobky z nich

● vynechajte z jedálneho lístka knedle, zemiakovú kašu, lupienky a sladkosti

● z ovocia vynechajte banány, hrozno a prezreté marhule

● stravu príliš nemastite a ak máte nadváhu, snažte sa pomaly chudnúť

● mierne soľte a veľa nekoreňte

● nejedzte slaninu, suché, mastné salámy, klobásy, tučné syry, nepite plnotučné mlieko, vynechajte smotanu

● dodržiavajte pitný režim (vhodná je voda z vodovodu alebo stolové vody s nízkym obsahom sodíka)

Čo sa týka chrómu, jeho prirodzenými potravinovými zdrojmi sú ryby, ustrice, obilné klíčky, kvasnice, surová zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, pšenica, pšeničná múka, mlieko. Chróm udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, preto je dôležitý pre diabetikov, ktorým významne ovplyvňuje metabolizmus glukózy, ale aj tukov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri jeho nedostatku sa znižuje schopnosť metabolizovať sacharidy a citlivosť na inzulín. Sprievodným javom je potom únava, zvyšuje sa pocit hladu a podráždenosť.

diétna sestra Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 12:37