StoryEditor

Položili ste otázku na našej stránke? Tu nájdete odpovede

19.03.2015, 23:16
Autor:
(dia)(dia)
Na vaše otázky odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová.

Mám 15 rokov a zaujíma ma, či aj ja môžem dostať cukrovku. Moja babka, aj mamka ju majú a musia si pichať inzulín a dávať pozor na jedlo. Čo môžem urobiť, aby som ju nedostala aj ja? Čoho by som sa mala vyvarovať?

Jednoznačne sa treba vyvarovať priberaniu, teda nadváhe a obezite.  Vtedy sa riziko cukrovky, hlavne  v prípade pozitívnej rodinnej anamnézy (niekto v rodine má diabetes) vysoko zvyšuje. Takže zdravo sa stravovať a veľa sa pohybovať J.

 

Niekedy ma pobolievajú končeky prstov na rukách, hlavne keď si strihám nechty. Niekedy mi okolo nich praská koža a potom je to veľmi bolestivé. Chcem sa opýtať, či to môže súvisieť s diabetom, ktorý mám od detstva.

Kožnými ochoreniami trpí asi 25 – 50 % diabetikov. Môže ísť o kožné prejavy diabetu, ale aj o komplikácie liečby diabetu, alebo o kožné ochorenia s diabetom asociované často bez jasnej kauzálnej súvislosti. Určite by som na vašom mieste navštívila kožného lekára.

 

Môjmu priateľovi diagnostikovali diabetes 1. typu. Je z toho skľúčený a odmieta spolupracovať s lekárom a nepočúva ani svojich rodičov. Veľmi mi na ňom záleží a snažím sa ho podporovať, ale asi neúspešne, lebo ma nechce počúvať. Poraďte mi, ako mu môžem pomôcť.

Váš priateľ potrebuje teraz jednoznačne pomoc psychológa. Predpokladám, že návštevu psychológa tiež odmietne, preto by som odporúčala, aby psychológa navštívili jeho rodičia a s ním prebrali najvhodnejší postup.

 

Je už dávno po lete a ja sa stále potím. Dosť ma to otravuje, pretože mám často spotené aj dlane. Môže tento problém súvisieť s cukrovkou? Hodnoty cukru mávam väčšinou v norme. Rozmýšľam, či to nemôže byť z liekov, ktoré beriem na cukrovku.

Ak sa diabetik sťažuje na potenie, v prvom rade myslíme na hypoglykémiu. Skontrolovali ste si glykémiu, keď ste sa spotili? Ak sú príčinou hypoglykémie, je potrebné upraviť liečbu cukrovky (znížiť dávku inzulínu, antidiabetík), alebo upraviť životosprávu a jesť pravidelne. Príčinou hypoglykémie býva často napríklad vynechanie jedla alebo neplánovaná väčšia fyzická záťaž. Nadmerné potenie hlavy a horných častí trupu po niektorých jedlách sú prejavom vegetatívnej neuropatie – porucha funkcie periférnych nervov u diabetikov. Nápadné potenie býva pri nervozite a rozrušení. Nadmerné potenie je typické pre zvýšenú funkciu štítnej žľazy (hypertyreózu). Nočné potenie sa vyskytuje pri pľúcnych chorobách, osobitne pri tuberkulóze. Potenie je však často iba subjektívnym pocitom pacienta, pre ktorý sa nepodarí nájsť vysvetlenie.

 

V poslednom čase ma viacero ľudí upozornilo, že mi z úst cítiť acetón. Na internete som sa dočítala, že môže ísť o cukrovku. Lenže nedávno som bola na preventívnom vyšetrení a nič mi nezistili. Mám 16 rokov a inak som zdravá. Akurát sa teraz snažím schudnúť a veľa športujem a dávam si pozor na to, čo a koľko zjem. Mala som pred týždňom aj virózu. Môže to súvisieť s tým, alebo je to naozaj prejav cukrovky?

Podľa toho, čo píšete, si myslím že „hladujete“. Jednoznačne by ste sa mali poradiť s niekým, kto sa venuje výžive, aby ste si neublížili.

 

Som diabetička 2. typu a na vyšetrení mi zistili zvýšené hodnoty cholesterolu. Lekárka mi poradila upraviť stravu, ale ja som ju upravila už vtedy, keď mi zistili diabetes. Jem veľa zeleniny, ovocia, takmer vôbec nejem údeniny. Dokonca som v priebehu dvoch rokov schudla 8 kilogramov. Je príčinou zvýšeného cholesterolu len jedlo? Poraďte, čo mám robiť, strašne sa bojím diabetických komplikácií.

Hyperlipoproteinémie (HLP) a dyslipidémie (DLP) predstavujú skupinu metabolických ochorení hromadného výskytu, ktoré sú charakterizované zvýšenou hladinou tukov v krvi, alebo ich nevhodným zložením. Význam týchto porúch spočíva v tom, že predstavujú jeden z najvýznamnejších rizikových faktorov pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení (infarkt myokardu, cievne mozgové príhody).  HLP a DLP sú buď primárne, geneticky podmienené, alebo sekundárne, ako dôsledok iného ochorenia. U väčšiny pacientov však ide o kombináciu genetických vplyvov a vplyvov vonkajšieho prostredia, resp. životného štýlu. Nepíšete, ktorý cholesterol máte zvýšený. Za najvýznamnejší lipidový rizikový faktor je považovaný predovšetkým LDL-cholestrol (tzv. „zlý“ cholesterol), ktorý je považovaný za primárny cieľ liečby. U diabetikov sa snažíme dosiahnuť hodnoty LDL-cholestrolu pod 2,5 mmol/l, v niektorých prípadoch dokonca pod 1,8 mmol/l. Snažíme sa ale zároveň ovplyvňovať aj hladiny HDL-cholestrolu (tzv. „dobrý“ cholesterol) a triglyceridov.

Liečba je v prvom rade nefarmakologická (diéta, zvýšenie fyzickej aktivity, redukcia hmotnosti, zanechanie fajčenia). Ak sa nám nedarí dosiahnuť cieľové hodnoty, pristupujeme k farmakoterapii. Musím podotknúť, že diabetikom často nefarmakologická liečba nestačí a je potrebné užívať lieky na zníženie hladín tukov v krvi. A tu by som chcela zdôrazniť, že vzhľadom k tomu, že väčšina týchto porúch má genetický podklad, nemôžeme predpokladať ich vyliečenie. To znamená, že liečba je celoživotná, nemožno ju prerušiť či ukončiť po dosiahnutí cieľových hodnôt.

 

 

Päť rokov som na inzulínovej pumpe, ale aj tak ešte bojujem s kompenzáciou. Chcela by som vyskúšať antikoncepciu, ale diabetologička s tým veľmi nesúhlasí. Môže mi naozaj uškodiť?

Píšete, že ešte „bojujete“ s kompenzáciou. Predpokladám teda, že cukrovku nemáte dobre kompenzovanú a v takom prípade by bolo úplne nevhodné, aby ste otehotnela a preto by som antikoncepciu skôr odporúčala. Neviem, aké dôvody má vaša lekárka.

01 - Modified: 2007-04-13 12:50:10 - Feat.: 0 - Title: Štvrtková tripartita bola len rekapituláciou dohodnutého
01 - Modified: 2015-08-30 22:41:01 - Feat.: - Title: Prekonajte strach spojený s pichnutím inzulínu 02 - Modified: 2015-03-31 22:17:01 - Feat.: - Title: Máte diabetes 2. typu? Poradíme vám, ako upraviť stravovanie 03 - Modified: 2015-01-07 22:10:01 - Feat.: - Title: Po jazyku mi liezli mravce a nohy ma pálili 04 - Modified: 2014-10-30 07:10:01 - Feat.: - Title: Liečba inzulínom má jasný cieľ 05 - Modified: 2014-09-11 22:30:01 - Feat.: - Title: Varujú črevné baktérie pred diabetom?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:02