TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Laboratóriá potvrdili ďalších 72 nových prípadov delta variantu

21.07.2021, 15:43
Autor:
(dia)(dia)
Na Slovensku sme rutinným sekvenovaním potvrdili ďalších 72 nových výskytov delta variantu SARS-CoV-2. Väčšinu prípadov, teda 63 %, tvoril import zo zahraničia (krajiny EÚ aj mimo nej, vrátane obľúbených turistických destinácií). Uvádza Úrad verejného zdravotníctva.


"Ďalej išlo o úzke kontakty týchto osôb a vyskytli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy (neboli v zahraničí ani neboli v kontakte s osobami, ktoré prišli zo zahraničia)," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas.


Delta variant sa potvrdil prevažne u neočkovaných ľudí

Celkovo úrad na Slovensku od júna 2021 (prvého potvrdeného delta variantu) laboratórne potvrdil 107 prípadov. "Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu," dodáva Mikas. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže podľa Mikasa na význame naberať komunitné šírenie.

Príznaky podobné chrípke

Príznaky delta variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch sa podobajú na prechladnutie. Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka. Strata chuti a čuchu už nebýva tak častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky.

"Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej," uvádza hlavný hygienik.

Najúčinnejšiou ochranou proti COVID-19 je očkovanie

Dôležité je podľa Mikasa rešpektovať nastavené opatrenia na hraniciach aj vo vnútri krajiny. "Treba tiež dodržiavať najzákladnejšie preventívne pravidlá - prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiavanie odstupu od iných ľudí a dôsledná hygiena rúk," dodáva.


Pozitívne vzorky na SARS-CoV-2 sekvenujú na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 02:19