StoryEditor

Trápia vás rôzne otázky ohľadom diabetu? Možno práve tu nájdete odpovede.

09.07.2015, 08:30
Autor:
(dia)(dia)
Na vaše otázky odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová.

Nalačno mi namerali zvýšenú hladinu cukru v krvi – 6,15 mmol/l. Môže ísť o cukrovku?

Áno, môže ísť o cukrovku. Treba absolvovať záťažový, tzv. glukózotolerančný test, ktorým sa diabetes potvrdí, alebo vylúči.


Chcem sa informovať ohľadom mojej 2-ročnej dcéry. Priateľka má diabetes 1. typu. V poslednom čase častejšie meriame malej cukor pre kontrolu, donedávna mala hodnoty nalačno okolo 5 a po jedle okolo 6 – 6,6 mmol/l. Teraz však hodnoty stúpli nalačno okolo 6 a po jedle okolo 7 mmol/l. Chcem sa informovať, či to môže byť počiatočná fáza diabetu alebo ide len o náhodne zvýšené hodnoty cukry v krvi. Použili sme aj prúžky na moč, no boli negatívne.

Prečo dcérke stále meriate glykémiu? Ak máte nejaké nejasnosti, treba to konzultovať s vašou pediatričkou, prípadne navštíviť detské diabetologické centrum. 


Momentálny stav cukru v krvi mám 8,9 mmol/l. V decembri 2013 som mal 6,2 mmol/l. Mám diabetes?

Môže ísť o diabetes. Ak sú hodnoty cukru v krvi vo venóznej plazme ráno nalačno opakovane vyššie ako 7,0 mmol/l, je potvrdená diagnóza cukrovky. Ak sú hodnoty hraničné (od 5,6 do 6,9 mmol/l), treba urobiť záťažový test (oGTT).

 

 


Mám defekt na pravej nohe - necrectoma numularnej lezie malum perforans pedis. excisia hyperkaretzoz okoliaz. Už tri mesiace mi to ošetrujú len antiseptickým, dezinfekčným prípravkom. Rana sa ale zväčšuje a začína smrdieť. Čo mám robiť?

Ak je pravda to, čo píšete, odporúčam len jediné, a to zmenu lekára.

 

Mám nábeh na cukrovku, tzv. latentný diabetes. Okrem toho, že som zmenil stravovanie, zaujíma ma účinok škorice a chrómu, o ktorých som čítal, že vplývajú na glykémiu. Konkrétne, že môžu mať účinok na jej zníženie. Čo si myslíte o tejto informácii?

Extrakt z kôry Cinnamonum zeylanicum patrí k tradičným prírodným liečivám. Prvé zmienky o škoricovníku sú viac ako 4000 rokov staré (pochádzajú z Číny). V posledných rokoch sa vedci stále viac zaoberajú výskumom, ktorý sa týka priaznivého pôsobenia škorice u pacientov s diabetom 2. typu. Výsledky doterajších štúdií však nie sú presvedčivé a po porovnaní výsledkov všetkých štúdií bolo uzavreté, že používanie škorice nevedie k presvedčivým dôkazom o znížení glykémie nalačno ani po jedle, ani k zlepšeniu hodnôt glykovaného hemoglobínu.
Čo sa týka chrómu, chróm je esenciálny prvok nutný pre metabolizmus sacharidov a tukov. Jeho význam v metabolizme glukózy vstupuje do popredia až na úrovni jeho ťažkého deficitu a prejavuje sa ťažkou inzulínovou rezistenciou, hyperglykémiou a zmenami v lipidovom spektre. V nedávnej dobe boli potravinové doplnky s obsahom chrompikolinátu masovo predávané s nádejou na zlepšenie inzulínovej rezistencie, zlepšenie glukózovej tolerancie, schudnutie a zníženie chuti na sladké. V doterajších štúdiách však nebol pozorovaný u pacientov s cukrovkou a s prediabetom žiadny účinok na hodnotu krvného cukru, ani na hmotnosť. Suplementácia chrómom vo forme potravinových doplnkov tak v liečbe cukrovky stráca význam a nemala by byť lekármi odporúčaná. 


Je u zdravého človeka po jedle cukor 6,8 mmol/l v poriadku?

Áno, je to v poriadku.

 

Pred Vianocami mi bola zistená cukrovka 1. typu, som na intenzifikovanom inzulíne, pichám si 3-krát plus nočný. Toto nastavenie ma veľmi obmedzuje. Doobeda mám glykémie vyššie, mierne nad 10 mmo/l, ale poobede idem pravidelne do hypoglykémie, v pokojovom režime idem do dvoch hodín do štvorky a keď behám s mladším dieťaťom v meste po krúžkoch, som do polhodiny v hypo. Kým prídem s dieťaťom domov, musím zjesť veľa hroznového cukru, cukríky z lekárne mi nezaberajú. Okrem toho sa liečim na tachykardiu, čo tiež vplýva na moje glykémie. Môj lekár diabetológ o tom všetko vie, no argumentuje tým, že vraj nemám „panikáriť“. Pri glykémii 4 – 5 mmol/l pociťujem príznaky hypoglykémie, ako je tras, potenie a búšenie srdca. Prosím o radu.

Píšete, že doobeda mávate vyššie glykémie, poobede idete väčšinou do hypoglykémie. Neskúšali ste ráno inzulín pridať a pred obedom ubrať?  A aké mávate glykémie nalačno? Aký inzulín si picháte? Koľkokrát za deň jedávate? Koľko SJ máte určených na deň? Potrebovala by som vidieť aj váš záznamník s pomeranými hodnotami (veľký GP).  Všetko mi pekne napíšte, určite to spolu zvládneme.


Som diabetička 1. typu už 17 rokov. Pred 4 rokmi som mala zápal na ľavej obličke. Nedávno sa mi podarilo zmoknúť na bicykli a 3 dni na to ma veľmi začalo pichať na pravej strane na chrbte pod rebrami. Kúpila som si ľadvinový čaj a pila ho. Pichanie prešlo, ale za 2 – 3 dni sa mi to vrátilo, ale na ľavú stranu. Bola to skôr tupá bolesť. Niekedy sa v moči objaví cukor, ale čo ma znepokojuje, je to, že sa tam objavila aj bielkovina.

Vaše bolesti po stranách chrbta môžu súvisieť s chrbticou. Mal by vás vyšetriť obvodný lekár a v prípade potreby odporučiť neurologické vyšetrenie. Zároveň však vzhľadom k dĺžke trvania vašej cukrovky a prítomnosti bielkoviny v moči, treba rozhodne absolvovať nefrologické vyšetrenie. 

 

Mám nadváhu. Pri bežnej preventívnej prehliadke mi zistili hodnoty cukru nalačno 6,6 mmol/l. Bola som odoslaná na záťažový test. Hodnota nalačno bola 6,4 mmol/l, ale po vypití glukózy po dvoch hodinách bola 12,9 mmol/l. Psychicky som sa úplne zložila. Doma tri deti, celé tehotenstvá úplne bezproblémové. Čaká ma diabetologické vyšetrenie. Myslíte, že to pôjde aj úpravou stravy?

Áno, základom liečby diabetu je úprava stravy. Je veľmi dôležité, aby vám v ambulancii hneď na začiatku, v čase zistenia cukrovky vysvetlili, ako sa pri diabete stravovať. Ako často a kedy jesť, aké potraviny vyberať a v akom množstve. Na aké jedlá si dávať pozor a aké,  naopak, zase možno konzumovať bez obmedzenia. Toto je skutočne úplný základ liečby cukrovky. Pokiaľ sa pacient nestravuje tak, ako je potrebné, nie je následne úspešná liečba ani tabletkami, ani inzulínom.

 

Bola mi zistená cukrovka. Keď som chodil k obvodnej doktorke, pol roka som ju prosil, aby mi vzala krv, či nemám cukrovku. Zakaždým ma odbila, že nemám a popritom som jej hovoril, čo ma trápi. Keď som v lekárni skoro odpadol, až vtedy mi vzala krv a zistilo sa, že mám glykémiu 28,4 mmol/l. Odporučila mi návštevu diabetologičky. Hneď mi nasadila inzulínové injekcie a denne si pichám 4-krát. Keď ale vidím injekciu, odpadávam. Nedokážem si pichnúť sám inzulín. Keď príde niekto známi, poprosím jeho. Diabetologičke sa to bojím povedať. Čo mám robiť a čo sa mi môže stať, keď si inzulín nepichnem pravidelne?
Žiaľ, inzulín si musíte pichať pravidelne. To, čo robíte, je veľmi nebezpečné. Pri takejto liečbe nebudete mať dobré hodnoty glykémií a to bude mať postupne za následok rozvoj komplikácií, ktorých pri diabete nie je málo. Môžete napríklad oslepnúť, môžu vám amputovať dolnú končatinu, môžete dostať infarkt. Momentálne sa asi cítite dobre, poviete si, veď ma nič nebolí, ale to nebude trvať večne a potom, keď už začne bolieť, bude neskoro. Určite o vašom probléme informujte svoju lekárku, treba nájsť vhodné riešenie.


Na náhodnom odbere krvi mi bol zistený cukor 6,4 mmol/l nalačno. Bola som odoslaná na záťažový glukózový test. Nalačno bola hodnota 6,3 mmol/l, po záťaži 12,9 mmol/l. Odoslali ma na diabetológiu, kde mi zmerali hodnotu krvi nalačno a po najedení. Nalačno som mala 5,1 mmol/l a hodinu a pol po jedle 7,1 mmol/l. Diagnostikovali mi cukrovku 2. typu. Mám 33 rokov. Som dva roky po pôrode, kde som počas tehotenstva pribrala vyše 20 kg a neschudla ich. Hneď mi chceli predpísať lieky, ktoré som odmietla, a tak mi kázali prísť o tri mesiace a skontrolujú mi krv zo žili, aby zistili, aký cukor bol počas toho obdobia. Nasadili mi diétu. Naozaj ide o cukrovku? Nebolo by vhodné znova skúsiť záťažový test?

Výsledky vášho záťažového testu skutočne svedčia o diabete. Bolo by zbytočné ho opakovať. Následne vám namerali glykémiu nalačno 5,1 mmol/l a po jedle 7,1 mmol/l.  Tieto hodnoty považujem za vyhovujúce, dôležitá bude takisto hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1c - tzv. „dlhodobý“ cukor). Vážny a základný problém však predstavuje vo vašom prípade vaša telesná hmotnosť. Tých 20 kilogramov, ktoré ste pribrali počas tehotenstva, do značnej miery súvisia s tým, že vám  teraz  diagnostikovali diabetes. Takže je najvyšší čas začať zhadzovať nepotrebné kilečká. Ak sa vám to podarí, existuje šanca, že sa vám výsledky natoľko upravia, že bude potrebné záťažový test zopakovať a výsledok bude v norme. 

01 - Modified: 2007-07-18 05:56:00 - Feat.: 0 - Title: Najmenej 10 mŕtvych pri útoku v Pakistane
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 20:06