StoryEditor

Čo je príčinou zvýšenej hodnoty cukru nalačno?

28.04.2010, 08:31
Autor:
(dia)(dia)

Mam 57 rokov, výšku 185 cm a hmotnosť 91 kg. Na preventívnej prehliadke mi našli v moči cukor. Následný odber krvi nalačno potvrdil jeho zvýšenú hladinu - 6,56 mmol/l. Na OGTT mi namerali nalačno 6,2 mmol/l, dve hodiny po záťaži 5 mmol/l. Z toho, čo som mal možnosť o tom dočítať sa, sa mi to zdá paradoxné. Ak by som po teste ďalej nič nejedol, čo je príčinou zvýšenej hodnoty cukru nalačno? Je to glukagón?

Dôležité je diagnostikovať aj tzv. hraničné stavy cukrovky, pretože môžu byť jej predstupňom a predstavujú rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení. Nebezpečné sú hlavne vtedy, ak sa spájajú so zvýšeným krvným tlakom a poruchami v hladinách krvných tukov. Medzi hraničné stavy cukrovky radíme:

1. Hraničná hladina krvného cukru (glykémia) nalačno je stav, keď je hodnota krvného cukru v rozmedzí od 5,6 do 6,9 mmol/l.

2. Porušená tolerancia glukózy sa diagnostikuje vtedy, ak je glykémia v 2. hodine záťažového testu s glukózou (tzv. orálneho glukózového - tolerančného testu) v rozmedzí od 7,8 do 11,0 mmol/l. Vo vašom prípade ide (aj keď je vždy test - stanovenie glykémie – nutné nalačno aspoň raz zopakovať) o hraničnú glykémiu nalačno. Príčinou zvýšených hodnôt cukru v krvi nalačno je predovšetkým nadmerne zvýšená tvorba cukru v pečeni.

MUDr. Zbynek Schroner, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 18:49