StoryEditor

Základné fakty o cukrovke

13.05.2010, 12:54
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes mellitus (DM), ľudovo nazývaný úplavica cukrová alebo cukrovka, je chronické metabolické ochorenie, pre ktoré je charakteristická hyperglykémia (vysoká hladina glukózy v krvi).

Diabetes mellitus (DM), ľudovo nazývaný úplavica cukrová alebo cukrovka, je chronické metabolické ochorenie, pre ktoré je charakteristická hyperglykémia (vysoká hladina glukózy v krvi). Hyperglykémia vzniká v dôsledku nedostatočného účinku inzulínu, ktorý môže byť:

● úplný – organizmus neprodukuje žiaden vlastný inzulín – typický DM 1. typu

● relatívny – organizmus inzulín produkuje, ale jeho účinok je nedostatočný, organizmus ho nedokáže úplne využiť v dôsledku poruchy uvoľňovania inzulínu a zhoršenej citlivosti na inzulín – typický DM 2. typu

Pri cukrovke je prítomná komplexná porucha metabolizmu, okrem poruchy spracovania cukrov je narušený aj metabolizmus tukov a bielkovín. Cukrovka je spojená s rizikom vzniku akútnych a chronických komplikácií, pre ktoré predstavuje závažný medicínsky, ekonomický, sociálny a celospoločenský problém. Ide o celoživotné ochorenie, ktoré sprevádza pacienta od jeho vypuknutia po celý život. Cukrovku nie je možné vyliečiť, ale dá sa úspešne liečiť znižovaním glykémie a odstránením rizikových faktorov, ktoré by mohli viesť ku komplikáciám.

Cieľom dlhodobej liečby diabetu je:

● zabrániť akútnym komplikáciám – ťažkej hypoglykémii alebo hyperglykémii s ketoacidózou

● zabezpečiť normálny vývoj v puberte, psychický vývoj a sociálnu integráciu (týka sa to predovšetkým diabetikov 1. typu)

● redukovať špecifické symptómy nedostatočnej metabolickej kompenzácie – nadmerné močenie, malátnosť, opakované infekcie

● zabrániť vývoju neskorých komplikácií diabetu (poškodenie očí, nervových zakončení, obličiek, veľkých ciev) a poskytnúť ľuďom s cukrovkou šancu na plnohodnotný život

Typy diabetu

DM 1. typu

Vznik a nástup tohto typu cukrovky sa nedá v súčasnosti ovplyvniť, pretože ochorenie je podmienené autoimunitne. Znamená to, že organizmus sám zničí bunky v pankrease (Langerhansove ostrovčeky), ktoré produkujú inzulín.

Ochorenie je typické pre mladší vek (do 35 rokov) s rýchlou deštrukciou buniek produkujúcich inzulín. Vtedy je aj nástup ochorenia rýchly a nápadnejší.

K príznakom patrí malátnosť, nadmerné pitie, časté močenie, chudnutie, bolesti brucha, zvracanie, opakované infekcie. Pri týchto prejavoch treba okamžite vyhľadať lekára, aby nedošlo k rozvratu vnútorného prostredia s rizikom rozvoja poruchy vedomia.

Pacienti musia byť od začiatku liečení inzulínom, ktorý by sa mal podávať formou kompletnej substitúcie v intenzifikovanom režime. V praxi to znamená 4+5 podaní inzulínu za deň (rýchlo účinkujúci inzulín pred každým jedlom a dlhodobo účinkujúci inzulín pre spaním a prípadne aj ráno). Súčasťou liečby je správny diétny stravovací režim.

DM 2. typu

Na vzniku diabetu 2. typu sa podieľajú viaceré faktory: genetické (častejší výskyt v rodinách diabetikov) a vonkajšie vplyvy (obezita, nevhodné zloženie potravy, nadmerný príjem kalórií, slabá fyzická aktivita, stres). Pri patogenéze tohto typu sa uplatňujú dva základné mechanizmy, ktoré sa navzájom kombinujú:

● znížená citlivosť tkanív na inzulín (inzulínorezistencia)

● porucha sekrécie inzulínu

Pri cukrovke 2. typu organizmus produkuje vlastný inzulín, jeho účinok je však nedostatočný. Pre dosiahnutie rovnakého účinku ako u zdravého človeka je potrebná vyššia hladina inzulínu. Pri tomto type ochorenia postupne dochádza k vyčerpaniu schopnosti buniek pankreasu produkovať inzulín.

DM 2. typu sa prejavuje skôr v dospelosti a vo vyššom veku. Možno mu predísť, alebo ho aspoň oddialiť udržiavaním optimálnej hmotnosti, vyváženým jedálničkom, treba sa vyhnúť ponocovaniu, stresu, prejedaniu sa, konzumácii alkoholu a fajčeniu. Ideálna je pravidelná fyzická aktivita.

Príznaky pri DM 2. typu sú menej výrazné ako pri DM 1. typu, často sa zistí náhodne (pri odbere krvi alebo moču, pri predoperačnom vyšetrení, pri opakovaných infekciách močového traktu, častejšie sú tiež hubovité ochorenia, zle hojace sa rany) alebo prítomnosť diabetu odhalí až nález orgánových komplikácií.

V tomto prípade treba navštíviť odborného lekára, absolvovať diagnostické vyšetrenia a začať s liečbou. Základom liečby je vždy úprava diétnych a režimových opatrené (diéta, redukcia hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita, odstránenie škodlivých návykov), potom nasleduje liečba tabletkami (perorálne antidiabetiká), ak je to nutné, aj inzulínom.

Okrem spomínaných typov cukrovky sa môže prejaviť aj gestačný, tzv. tehotenský diabetes. Ide o poruchu regulácie hladiny cukru v krvi, ktorá sa objavuje u tehotnej ženy, hoci predtým jej ochorenie nediagnostikovali. Tento typ postihuje 10 percent tehotných žien. Jeho hlavným následkom býva zvýšený rast plodu. Tým, že dieťa je veľké, je aj tehotenstvo ťažšie a pôrod komplikovanejší. Plod je ohrozený vnútromaternicovým odumretím a vznikom vývojových porúch. Matka má zvýšené riziko, že sa u nej prejaví diabetes 2. typu.

MODY diabetes je podmienený zmenou génov a diagnostikuje sa mladým ľuďom. Má mierny priebeh a väčšinou stačí liečba diétou a tabletkami. U pacienta s typom MODY má cukrovka rodinný výskyt, objavuje sa minimálne v dvoch generáciách v jednej rodine.

LADA – latentný, teda pomalý, neskorý autoimunitný diabetes 1. typu, ktorý sa vyskytuje u dospelých. Klinické príznaky sú miernejšie, zvyškové funkcie β-buniek, ktoré produkujú inzulín, môže pretrvávať aj niekoľko rokov.

Špecifické typy diabetu sa môžu prejaviť pri rôznych endokrinných ochoreniach, v dôsledku užívania niektorých liekov, pri zápale pankreasu, aj pri niektorých genetických ochoreniach.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:31