Vzhľadom na to, že vitamín D je rozhodujúci pre svalovú silu, jeho nedostatok môže prispieť k slabosti v oblasti panvového dna, čo znamená, že slabá sieť svalov, ktorá podporuje močový mechúr, pošvu, maternicu a konečník, môže viesť k močovej inkontinencie (rovnako ako potenciálne k fekálnej inkontinencii) u žien.Flickr
StoryEditor

Inkontinencia sa netýka iba seniorov, objavuje sa aj v mladšom veku

25.06.2021, 19:33
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku trpí na výraznejší stupeň inkontinencie asi 180-tisíc žien po 18. roku vrátane senioriek.

Porucha samovoľného úniku moču sa vyskytuje prechodne v detskom veku, u žien v strednom veku najmä po pôrode a po 65. roku u seniorov oboch pohlaví. Prvé príznaky netreba zanedbávať. Upozornil na to v rámci Svetového týždňa kontinencie (24. - 30. 6.) Ladislav Valanský z Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Ženy sú ohrozené viac

Ochorenie postihuje ženy podstatne častejšie ako mužov z dôvodu poškodenia uzáverového aparátu močovej trubice pri pôrode. "Panvové dno utrpí v tehotenstve a pri pôrode veľkú záťaž a nie vždy sa jeho svalstvo vráti do pôvodnej výkonnosti. Na prvom mieste je posilňovanie svalstva panvového dna, ktoré dokáže znížiť samovoľný únik moču najmä pri kýchaní a kašľaní, čo je typický prejav popôrodnej inkontinencie," vysvetlil Valanský.

U žien v menopauze sa navyše pridá nedostatok estrogénov a vo vyššom veku pribudne aj hyperaktívny močový mechúr.

Poruchy močenia sú časté u diabetikov

Poruchy močenia bez alebo s inkontinenciou sú podľa odborníka časté u diabetikov, pacientov so sklerózou multiplex, s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Trpia nimi ľudia s vrodeným rázštepom chrbtice, ale i po úraze chrbtice.

Spontánne úniky moču však môžu byť prejavom aj iného, vážnejšieho ochorenia. "Časté a naliehavé močenie môže signalizovať infekciu, prítomnosť močového kameňa, zväčšenej prostaty, ale i zúženej močovej trubice či nádoru, preto návštevu urológa neodkladajte," upozornil Valanský. Bežné vyprázdňovanie močového mechúra je štyri- až osemkrát denne.

Problémom je aj obezita

K stresovej inkontinencii dochádza v priamej súvislosti so zvýšením vnútrobrušného tlaku, väčšinou pri smiechu alebo športovej aktivite. "Nepriaznivý vplyv na stresovú inkontinenciu má aj obezita, ktorá vedie k trvalému zvýšeniu brušného tlaku," priblížil Valanský.

Liečba sa podľa lekára začína úpravou životného štýlu, redukciou hmotnosti a tréningom močového mechúra -posilňovaním svalov panvového dna. Hyperaktívny močový mechúr možno tlmiť liekmi, ktoré znižujú časté nutkanie. "Ak uvedené konzervatívne metódy zlyhajú, pristúpime k operačnému riešeniu," dodal Valanský.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 08:29