aplikácia Hilbi, moderné techológie, manažment pacientaHilbi
StoryEditor

Aplikácia, ktorá pomáha lekárom aj pacientom

18.06.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Technológia Hilbi, ktorá rýchlo, jednoducho a spoľahlivo pomáha lekárom v manažmente starostlivosti o pacientov, je od februára BEZPLATNE DOSTUPNÁ všetkým na Slovensku.

V súčasnosti v čase koronakrízy zažívajú lekári extrémnú záťaž. „Telefóny v ambulanciách zvonia nonstop a lekár nevie, či volá pacient so zápalom pľúc, alebo kvôli PN či potvrdeniu o prekonaní ochorenia COVID-19. Na druhej strane sú nervózni pacienti, ktorí sa nevedia dovolať, ale neuvedomujú si, že lekár má v starostlivosti zväčša viac ako dvetisíc ľudí,“ poznamenáva koordinátorka lekárskych tímov Hilbi MUDr. Andrea Švrčková.

Riešenie z tejto situácie existuje a volá sa Hilbi. Ide o technológiu, ktorá rýchlo, jednoducho a spoľahlivo pomáha lekárom v manažmente starostlivosti o pacientov a od februára je bezplatne dostupná všetkým na Slovensku. Hilbi podľa Švrčkovej pomáha lekárom poznať symptómy a zdravotný profil pacienta vopred a zoradiť si tak všetky požiadavky, a tým telefónne linky nechať voľné pre urgentné prípady. „Pacientov informuje o online dostupnosti lekára a spracovaní požiadavky,“ dodáva Švrčková.

Benefit aj pre pacienta

Aktuálne sú služby Hilbi sprístupnené zhruba 1 500 lekárom na Slovensku v rámci lekárskeho softvéru ADAM od CGM. V úvode si pozvú do Hilbi pacientov, o ktorých vedia, že sú aktuálne vhodní na online manažment. „Benefitom pre pacienta je bezpečné a spoľahlivé doručenie žiadaných informácií, navigácia v liečebnom procese a prevencii až po možnosť prijímania dokumentov ako PN alebo výsledky vyšetrení,“ predstavuje jednu z funkcií riaditeľ Hilbi Health Patrik Kmeč.

Online zdravotný profil

Vďaka nástroju Life ID má pacient možnosť vytvárať svoj unikátny zdravotný profil a ten zdieľať so svojím lekárom. Pacient v nástroji zaznamenáva údaje ako teplota, tep, tlak či hodnotu glukózy v krvi. Takto môže lekár na diaľku lepšie posúdiť stav pacienta, sledovať liečbu alebo prehodnotiť nutnosť návštevy.


Dáta sú zabezpečené šifrovaním tak na prenose, ako aj v osobnom Health Cloude, ktorý manažuje iba vlastník – užívateľ. Tieto dáta budú postupne obohatené o environmentálne a behaviorálne údaje a vytvoria tak holistický zdravotný profil užívateľa.

Aj pre diabetikov

Hilbi tím aktuálne finalizuje digitalizáciu Diabetického denníka, ktorý umožní 300-tisíc slovenským diabetikom prenášať svoje dáta diabetológom online priamo do ich lekárskeho softvéru . „Spolupráca s lekármi ako prof. MUDr. Peter Turčány či MUDr. Radoslav Zámborský, PhD., ktorí svojimi skúsenosťami dotvárajú skutočné využitie technológií v praxi, nás nesmierne motivuje inovovať ďalej a pomáhať lekárom i pacientom,“ uzatvára Patrik Kmeč.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:16