StoryEditor

PROJEKT „Tanier diabetika“ zvyšuje kvalitu života

13.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Správny stravovací režim ako súčasť životného štýlu je totiž jedným zo základných predpokladov úspešnej liečby pacienta s cukrovkou.


Podľa odborníkov je táto chronická choroba špecifická tým, že pacient môže až v 70 percentách ovplyvniť svoj zdravotný stav. Aj tento fakt sa podpísal pod rozhodnutie Všeobecnej zdravotnej poisťovne aktívne participovať na spoločnom projekte „Tanier diabetika“ v spolupráci s hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy MUDr. Jaroslavom Fábrym.

Diabetici získajú modernú, praktickú a názornú pomôcku, ktorá im pomôže pri optimálnom zostavení jedálnička, a tým prispeje k možnosti ich lepšej kompenzácie.

Zrozumiteľné informácie

„Zo skúseností vieme, že pacienti neraz čerpajú informácie zo zdrojov, ktoré nevychádzajú z poznatkov modernej medicíny založenej na dôkazoch. Jednoduché, zrozumiteľné a hlavne overené informácie môžu v takejto praktickej podobe využívať každý deň,“ dodáva Fábry – Iniciátor projektu „Tanier zdravia“. Odborník je presvedčený, že diabetici túto formu podpory zo strany najväčšej zdravotnej poisťovne ocenia.


„Aj touto cestou chceme diabetikom pomôcť osvojiť si správne stravovacie návyky a naučiť ich konzumovať denné porcie jedla s vyváženým množstvom cukrov, tukov, bielkovín a tekutín. Pacientom to prinesie vyššiu kvalitu života a oddiali skorý nástup prípadných zdravotných komplikácií,“ uviedla Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.


Názorné zošity budú v ambulanciách


Pacienti budú mať v diabetologických ambulanciách na Slovensku k dispozícii tri názorné zošity zostavené na báze troch schém stravovania, a to podľa energetickej hodnoty a obsahu cukrov v jednotlivých porciách jedla.

Zošity sú vytlačené na kvalitnom papieri, sú názorné, jednoducho pochopiteľné a bohato ilustrované, takže pomôžu pacientom vyskladať si každé z denných jedál na tanieri podľa vlastného výberu, chuti a v súlade s ich metabolickými možnosťami a potrebami.

Aj tento projekt je súčasťou systematického skvalitňovania komplexnej starostlivosti o približne 270-tisíc diabetikov poistených vo VšZP. Ponúkame im zrozumiteľný, faktografický materiál, ktorý im ukáže správne stravovacie schémy vychádzajúce z najnovších svetových poznatkov diabetológie v oblasti stravovania a výživy,“ povedal Richard Strapko, generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Ako dodal, základom je schéma „My Plate“, ktorú v roku 2011 vytvorilo Ministerstvo poľnohospodárstva USA ako základnú schému pre stravovanie obyvateľstva a neskôr ju pre potreby diabetikov upravila americká diabetická asociácia. Ide teda o celosvetovo uznávanú schému, ktorá má potenciál významne prispieť k zlepšeniu edukácie v oblasti stravovania diabetikov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
13. apríl 2024 16:56