Dreamstime
StoryEditor

Pri liečebnej výžive nedokážeme zmeniť iba to, čo sami nechceme

11.05.2021, 10:38
Autor:
(dia)(dia)
V treťom tisícročí, keď dokážeme veľa rizikových faktorov vzniku infekčných a neinfekčných pandémií vedome ovplyvňovať, je úplne na mieste prehodnotiť zaužívané stravovacie zvyklosti a životný štýl, hlavne ak vieme, že vytrvalosťou pri troške snahy vedú i pomalé kroky k veľkým pozitívnym zmenám.


Už školáčikom počas zážitkových hodín roky odovzdáva naša Nutričná akadémia informáciu o tom, že tráviace ústrojenstvo predstavuje 70 – 80 % imunitného systému, že stabilný imunitný systém zabezpečuje obranyschopnosť organizmu a je do veľkej miery formovaný práve stravovaním.

Cukrovka spočiatku nebolí

Dlhodobo nesprávny spôsob života spojený s nevhodnými stravovacími návykmi, nadbytočným príjmom energeticky výdatnej stravy v podobe prázdnych kalórií, nedostatočným pohybom vedie časom k nadváhe, obezite a postupne smeruje k rozvoju mnohých závažných ochorení.

Medzi neviditeľné civilizačné choroby patrí nepochybne diabetes mellitus 2. typu, ktorý zo začiatku nebolí, ale neskôr nás zbytočne pripravuje o to najcennejšie.

Napriek svojej celoživotnej zákernosti je práve diabetes výnimočný možnosťou prevencie a obrovskými možnosťami systému i samotného pacienta ovplyvňovať vznik – priebeh ochorenia či rozvoj komplikácií a kvalitu života. Liečbu diabetu vždy zastrešuje lekár a okrem ordinovanej terapie v podobe lieku alebo inzulínu odporúča tiež nevyhnutné dodržiavanie režimových opatrení.

Diétne sestry – zaniknutý druh


Maximálne vyťažení lekári, ktorých máme limitovaný počet, sú vystavovaní novodobým infekčným rizikám doby covidovej a unavení večným náporom novodiagnostikovaných pacientov, ktorí neustále pribúdajú, preto určite kapacitne nemôžu poskytovať podrobnú nutričnú edukáciu všetkým svojim pacientom.

Lekár ordinuje terapiu, ale komplexnú nutričnú edukáciu, inštruktáž a konkrétnu podobu vhodných nutričných opatrení deleguje na tím zdravotníkov, ktorého súčasťou majú byť aj nutričné terapeutky – bývalé diétne sestry, ktoré boli v posledných rokoch v rámci šetriacich opatrení „nadbytočné“ a dnes sú už „zánikovým druhom“.

V návale rôznych informácií si mnoho ľudí hlavne pri zistení ochorenia nedokáže predstaviť, čo je potrebné zabezpečiť na dosiahnutie želaných hodnôt ani akú bezpečnú porciu jedla si môžu niekoľkokrát denne položiť na tanier.

Nováčik sa bez odbornej pomoci dokáže v tejto problematike iba veľmi ťažko sám orientovať, preto je dôležité, aby si pacienti žiadali podrobnú nutričnú edukáciu, ktorú kvalifikovane vykonávajú profesionálne nutričné terapeutky a pod vedením lekára sprevádzajú pacienta počas celoživotnej liečby.

Inovatívne pomôcky


Záujmové združenie KlauDIA vzniklo ako naliehavá potreba riešiť systémové nedostatky v snahe podávať pomocnú ruku lekárom a zároveň pacientom. Dnes okrem špecifík stravovania poznáme už aj inovatívne pomôcky, ktoré výrazne pomáhajú a v rámci telemedicíny sa často stáva, že nás lekár kontaktuje – odošle pacienta s dokumentáciou k nastaveniu stravovacieho režimu a mravčou prácou dokážeme spoločne dospieť k želaným hodnotám.


Cieľom liečebnej výživy, komplexnej edukácie a včasnej nutričnej intervencie je dosahovať, aby sa glukóza vytvorená z jedla nehromadila v krvi, ale bola včas prepravená do svalových buniek, pre ktoré je zdrojom energie.

Na dosiahnutie dlhodobo uspokojivých liečebných výsledkov je potrebná snaha porozumieť súvislostiam, rešpektovať ordinovanú terapiu, zosúladiť rovnováhu medzi podanou dávkou inzulínu/lieku, jedlom, pohybovou aktivitou, nesmieme zabúdať na efektívny selfmonitoring, podporu a na psychickú pohodu.

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA, MPH

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 12:32