Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov.Pixabay
StoryEditor

Nádej pre diabetikov 1. typu: Vedci učia bunky tvoriť inzulín

10.04.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Vedci z IKEM-u v Prahe objavili mechanizmus na preprogramovanie buniek, aby začali tvoriť inzulín. Teda hormón, ktorý chýba diabetikom 1. typu.

Aj keď je výskum stále iba na začiatku, na úrovni bunkového testovania, dáva diabetikom nádej na úplné vyliečenie. Českí vedci predpokladajú, že k pacientom by sa táto metóda mohla dostať v priebehu piatich rokov.


Podstata objavu spočíva v tom, že pomocou molekúl syntetických mRNA vedci zmenili bunky tvoriace tráviace enzýmy na bunky tvoriace inzulín. Tým sa dá zvrátiť proces odumierania buniek pankreasu, ktorý u zdravého človeka produkuje inzulín.

K uzdraveniu do dvoch týždňov


Doteraz boli na podobné výskumy používané vírusové nosiče, ale tie sa ukázali ako problémové, pretože mohli spustiť rakovinotvorné procesy. Nová metóda už využíva telu vlastné mechanizmy.


Ak by sa experiment podarilo zaviesť do praxe, k uzdraveniu pacienta by mohlo dôjsť do dvoch týždňov. Premena buniek totiž prebieha relatívne rýchlo. Podobné výskumy prebiehajú v súčasnosti aj vo svete. V Amerike preprogramovali žlčníkové bunky na bunky tvoriace inzulín, takisto zatiaľ v laboratórnych podmienkach.

(ikem.cz)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:00