Inzulínová rezistencia, ktorá vedie k hromadeniu glukózy v krvi a cukrovke typu 2 a prediabetu, bola spojená s nedostatkom vitamínu D už dlhší čas. Vedci teraz zisťujú, či oprava tohto nedostatku môže napraviť daný problém. V malej štúdii nórskych mužov a žien zistili, že vďaka vitamínu D sa nezlepší citlivosť na inzulín u zdravých ľudí a výskumní pracovníci v Iráne zistili, že doplnky vitamínu D nemali žiadny vplyv na citlivosť na inzulín u prediabetických pacientov.Flickr
StoryEditor

Koľko toho viete o INZULÍNE?

08.04.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Inzulín si pravidelne aplikuje 30 – 40 percent pacientov s cukrovkou 2. typu. Odborníci ale tvrdia, že by táto liečba prospela oveľa väčšiemu počtu týchto diabetikov. Čo všetko viete o inzulíne?

1. Inzulín je:


A/ Iný názov pre cukor v krvi
B/ Akýsi hormón
C/ Typ krviniek


2. Ak máte cukrovku typu 1, vaše telo:


A/ Nevyrába žiadny inzulín
B/ Nevyrába dostatok inzulínu
C/ Vytvára nesprávny druh inzulínu

3. Koľko inzulínových injekcií zvyčajne potrebuje človek s diabetom 1. typu každý deň?


A/ 1 alebo 2
B/ 3 alebo 4
C/ 4 alebo 5


4. Ak sa dobre liečite na cukrovku typu 2, nikdy by ste nemuseli potrebovať inzulín.


A/ Pravda
B/ Nepravda


5. Koľko inzulínu si podáte, závisí od:


A/ Akýchkoľvek ďalších zdravotných problémov
B/ Stravovacích návykov
C/ Cvičenia
D/ Všetky vyššie uvedené


6. Akým spôsobom nemôžem prijať inzulín?


A/ Tabletkami
B/ Inhalátorom
C/ Jednorazovým perom


7. Pri užívaní inzulínu je pravdepodobné, že:


A/ Stratíte na váhe
B/ Priberiete


8. Čo robí cvičenie s hladinami inzulínu?


A/ Pomáha telu lepšie využívať inzulín
B/ Vďaka cvičeniu budete potrebovať viac inzulínu

9. Ak užívate inzulín, pitie alkoholu:


A/ Môže spôsobiť nízku hladinu cukru v krvi
B/ Môže spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi
C/ Je zakázané

10. Rýchlo pôsobiaci inzulín začne účinkovať asi:


A/ Po minúte
B/ Po 15 minútach
C/ Po hodine


11. Kam by ste si nemali dať inzulínovú injekciu?


A/ Na zadnú časť paže
B/ Na žalúdok
C/ Na spodnú časť zadku


Správne odpovede:


1B
Inzulín je peptidový hormón produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi podžalúdkovej žľazy (pankreasu).

2A
Pri cukrovke typu 1 imunitný systém napáda bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Ľudia s cukrovkou 1. typu by nedokázali prežiť bez každodenne podávaných injekcií.

3B
Ak vám práve diagnostikovali, pravdepodobne začnete s menšími dávkami. Niektorí ľudia s cukrovkou 2. typu vôbec nemusia potrebovať inzulín.

4B
Diéta a cvičenie sú dôležité pre zlepšenie stavu pri cukrovke 2. typu. Ak ste dlhodobo v strese, vaše telo by mohlo prestať dobre využívať inzulín (tzv. Inzulínová rezistencia). Možno budete tiež musieť krátkodobo brať inzulín v prípade tehotnosti či operácie. Váš pankreas môže s pribúdajúcimi rokmi vyrábať menej inzulínu.

5D
Platí to pre cukrovku 1. aj 2. typu. Lekár stanoví, akú dávku inzulínu potrebujete na základe viacerých skutočností, napríklad, hmotnosti, fyzickej aktivity, ďalších zdravotných ťažkosti a pod.

6A
Môžete si podať injekciu pomocou injekčnej striekačky, pera či pumpy. Najnovšie sa využíva už aj inhalačný inzulín, ktorý je v Spojených štátoch k dispozícii od roku 2015.

7B
Ak priberiete, neriešte to obmedzením inzulínu bez porady s lekárom. Namiesto toho jedzte veľa zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov a snažte sa byť väčšinu dňa aktívny.

8A
Pravidelná fyzická aktivita môže znížiť hladinu glukózy v krvi a pomôcť prijímať menej inzulínu alebo iných liekov na cukrovku.

9A
Alkohol bráni pečeni vytvárať glukózu. Nepite nalačno alebo keď je už hladina cukru v krvi nízka. Skontrolujte si hladinu cukru v krvi pred, počas a ďalších 24 hodín po pití. Najlepšie je nepiť vôbec alkohol.


10B
Rýchlo pôsobiaci inzulín účinkuje 2 až 4 hodiny. Poraďte sa so svojím lekárom o druhu inzulínu, ktorý je pre vás najlepší a kedy by ste si ho mali podať.

11C
Môžete si vybrať z niekoľkých miest, ktoré sú vhodné na aplikáciu inzulínu. Mala by to byť oblasť s tukovým tkanivom, na ktorú ľahko dosiahnete. Vonkajšia časť zadku je obľúbeným miestom, ale spodnej časti sa vyhýbajte.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:49