StoryEditor

Možnosť dať sa zaočkovať vakcínou Sputnik V by využilo 41% nezaočkovaných Slovákov, ukazuje prieskum

08.03.2021, 09:17
Autor:
(dia)(dia)
Aktuálny prieskum NMS Market Research Slovakia ukazuje, ako Slováci vnímajú nákup neregistrovanej vakcína Sputnik V.

41% NEZAOČKOVANÝCH SLOVÁKOV BY VYUŽILO MOŽNOSŤ DAŤ SA OČKOVAŤ VAKCÍNOU SPUTNIK V

Ak by bola možnosť dať sa zaočkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik V, využilo by ju 41% nezaočkovaných Slovákov. „Väčší záujem o vakcínu je zo strany mužov, u ľudí vo veku od 55 – 64 rokov a sympatizantov strán OĽaNO a SNS,“ doplnila Denisa Lakatošová z NMS. 26% nezaočkovaných Slovákov ešte nie je rozhodnutých, či by sa dali zaočkovať touto vakcínou.

očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik NMS Market Research Slovakia

VÄČŠÍ PROBLÉM AKO VÝROBCA JE NEGATÍVNY POSTOJ K OČKOVANIU

Ak sa pozrieme na tých, ktorí by možnosť dať sa zaočkovať vakcínou Sputnik V nevyužili alebo sa ešte nerozhodli, pre 42% z nich nie je dôvodom ich odmietania samotný výrobca vakcíny, ale ich celkový negatívny postoj k očkovaniu. Títo Slováci by sa nedali zaočkovať ani žiadnou inou vakcínou (zodpovedá to 25% populácie nezaočkovaných Slovákov).

37% Slovákov, ktorí by sa nedali zaočkovať vakcínou Sputnik V, by sa dali zaočkovať akoukoľvek inou registrovanou vakcínou – zodpovedá to 22% populácie nezaočkovaných Slovákov. „Dôvodom, prečo títo Slováci vakcínu Sputnik V odmietajú, je najmä to, že vakcína zatiaľ nie je registrovaná a nie je isté, či po zaočkovaní občan dostane Európsky očkovací preukaz. Dôvody ako nevyhnutnosť abstinencie či geopolitické dôvody sa pri rozhodovaní nejavia ako dôležité,“ dopĺňa výsledky Denisa Lakatošová z NMS.

očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik NMS Market Research Slovakia


ROZHODNUTIE ZAKÚPIŤ VAKCÍNY SPUTNIK V POVAŽUJE ZA SPRÁVNE 45% SLOVÁKOV

Toto rozhodnutie schvaľujú predovšetkým muži v porovnaní so ženami, ľudia vo veku 55 – 64 rokov, ľudia so stredoškolským vzdelaním a sympatizanti strany OĽaNO. Za nesprávne ho považuje 26% Slovákov.
Jedná sa predovšetkým o mladých ľudí vo veku 25 – 34 rokov, obyvateľov veľkých miest nad 100 tis. obyvateľov a sympatizantov strán PS, SaS a Za ľudí.

očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik očkovanie, COVID 19, prieskum, Sputnik NMS Market Research Slovakia

PODROBNOSTI O PRIESKUME
Zber dát bol realizovaný v dňoch od 03. - 05. marca 2021. Online prieskumu cez Slovenský národný panel sa zúčastnilo 1021 respondentov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku SR vo veku od 18 - 64 rokov.

PODROBNOSTI O AGENTÚRE NMS MARKET RESEARCH
Prieskum bol realizovaný agentúrou NMS Market Research, ktorá je členom organizácii ESOMAR a SIMAR. Agentúra NMS Market Research je na trhu 22 rokov a predmetom jej skúmania sú tak komerčné prieskumy, ako aj prieskumy zamerané na spoločenské a politické témy.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 08:52