Pre priemerného človeka, užívanie vitamínu C nemá vplyv na to či a koľkokrát prechladne. Pokiaľ ide o to, ako dlho ste prechladnutí, našli vedci odpoveď v záveroch viacerých štúdií. V rámci 30 štúdií, pri ktorých respondenti pravidelne užívali vitamín C sa doba prechladnutia znížila, avšak len minimálne. Konkrétne o pol dňa, aj menej. A to je s ohľadom na skorší návrat do školy alebo do pracovného kolotoča zanedbateľné. Ďalšie štúdie sledovali vplyv užívania vitamínu C v čase prechladnutia. A ani tu neprišli k žiadnym prevratným záverom. Prechladnutie malo podobný priebeh aj trvanie u ľudí, ktorí užívali vitamín C a aj u tých, ktorí ho neužívali. Výnimkou boli iba fyzicky veľmi aktívni jedinci, napríklad maratónski bežci, lyžiari a vojaci, ktorí cvičili vo veľmi chladných podmienkach. U nich vitamín C znížil šancu prechladnúť až na polovicu. Užívanie vitamínu C so sebou nesie aj riziká. Môže mať vplyv na zvýšenie rizika obličkových kameňov u mužov. Mali by sa mu vyhnúť aj ľudia, ktorí trpia hemochromatózou , pretože vitamín C zvyšuje absorpciu železa.Pixabay
StoryEditor

Ako vyhrať boj s vírusmi?

06.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Najlepšou ochranou pred infekčnými ochoreniami dýchacích ciest a tráviaceho traktu je zabezpečenie dobrej kondície nášho imunitného systému.vitamin

 Významnou látkou, ktorá dokáže imunitný systém účinne podporovať a udržiavať ho v aktívnom „pohotovostnom stave“, je vitamín C.


Počas infekcie ho biele krvinky potrebujú 10- až 20-násobne viac, ako keď sme zdraví. Je pre nich „palivom“, ktoré potrebujú, aby boli aktívne a vedeli účinne bojovať s vírusmi a baktériami. Problémom je vstrebanie vitamínu C do organizmu v potrebnom zvýšenom množstve.

Bežný vitamín C sa do krvi vstrebe len v obmedzenom množstve


Na vstrebanie bežného vo vode rozpustného vitamínu C z čreva do krvi sú potrebné aktívne prenášače (sodíkové ióny). Tých je v čreve obmedzené množstvo, a preto sa pri jednorazovej dávke dokáže vstrebať len asi 200 mg vitamínu C.

Ak si ho dáte viac, zvyšný vitamín C sa nevstrebe a vylúči z tela von, pričom môže podráždiť črevá a zaťažiť obličky oxalátmi. V prípade choroby, napr. infekcie, 200 mg nie je dostatočné množstvo na zabezpečenie optimálneho fungovania imunity. Vtedy je potrebné zvýšiť príjem na 1 – 3 g za deň u dospelého človeka.

Len lipozomálna forma vitamínu C zabezpečí efektívne vstrebávanie


Zvýšenú potrebu vitamínu C vieme zabezpečiť najlepšie lipozomálnym vitamínom C, napr. v prípravku LIPO C ASKOR FORTE, ktorý má niekoľkonásobne vyššiu vstrebateľnosť z čreva do krvi oproti jeho bežným formám vrátane tých s postupným uvoľňovaním.

Je to zabezpečené tým, že každá molekula vitamínu C je obalená vrstvou prírodných fosfolipidov, teda látok, z ktorých sú tvorené aj naše bunečné membrány.

Tento tukový obal umožňuje vitamínu C ľahký prestup cez črevnú stenu do lymfatického systému a do krvi, kde sa postupne uvoľňuje a je pre bunky dostupný v priebehu 12 hodín po podaní.

Otestujte sa na vitamín C


Aby sme vedeli, či potrebujeme „céčko“ do tela pridať, môžeme si urobiť rýchly a jednoduchý test vitamínu C z moču, pomocou testovacích prúžkov URO C KONTROL nachádzajúcich sa v každom balení vitamínu C s lipozomálnym vstrebávaním. Existuje v detskej forme s príjemnou jablkovou chuťou alebo v kapsulách či tekutej forme bez ochutenia pre dospelých a deti od 6 rokov.

Ak sa prúžok po omočení sfarbí do nejakého odtieňa zelenej farby, tak máte vitamínu C nedostatok, ak bude sfarbený do žlta, tak máte vitamínu C v optimálnom množstve. Najlepšie je merať si hladinu vitamínu C ráno po zobudení alebo s dostatočným odstupom (6 a viac hodín) od užitia vitamínu C.

Čo zistil prieskum v Česku a na Slovensku?


V Českej republike v ostravskej nemocnici zistili na pediatrickom oddelení, že až 89 % detí má nedostatok vitamínu C. Najlepšie hladiny mali malé deti do 6 rokov, kde vidno, že mamičky majú výživu detí viac pod kontrolou, ako je to u väčších detí. Najhoršie výsledky mali obézne deti.

Na Slovensku doktor Boris Hruškovič, imunoalergiológ z Bratislavy, vo svojej ambulancii zistil, že približne 50 % jeho pacientov má zníženú hladinu vitamínu C, pričom u niektorých bola hladina takmer na hranici skorbutu, tzn. veľmi nízka. Trpeli na opakované infekcie, alergie, ekzémy, astmu i na histamínovú intoleranciu. Po doplnení liečby vitamínom C vo vyššom množstve (v lipozomálnej a infúznej forme) sa ich stav výrazne zlepšil.

Potreba vitamínu C je u každého človeka individuálna, závisí od toho, akým životným štýlom žije, či je chorý, po úraze alebo operácii, koľko má rokov a pod. Dôležité však je sledovať si hladinu tohto dôležitého vitamínu a podľa potreby dopĺňať, aby bol organizmus odolný proti nástrahám dnešných dní.

Článok pripravila odborná redakcia Edukafarm

(článok z Rytmus života Rodinné zdravie)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:14