Pixabay
StoryEditor

Veľa ľudí nevie, čo znamená lieková závislosť

25.02.2021, 12:00
Autor:
TASRTASR
Veľké množstvo ľudí nevie, čo presne znamená pojem lieková závislosť. Vyplýva to z prieskumu Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorý realizovala spoločnosť 2muse koncom minulého roka na vzorke 1004 respondentov.

Viac ako tretina ľudí považuje informácie o závislosti od liekov za najmenej dostupné.

Slováci považujú dostupnosť informácií o možných rizikách vedúcich k vzniku závislostí za najlepšiu pri drogách, alkohole či tabakových výrobkov. Informácie o závislosti od liekov považuje za najmenej dostupné až 36,2 percenta opýtaných, pričom ľudia považujú za dostupnejšie aj informácie o závislosti od internetu či gamblingu.

Lieková závislosť môže mať viacero podôb

Čo presne znamená pojem lieková závislosť, vedelo len 39 percent opýtaných. Každý dvadsiaty o tomto možnom nežiaducom účinku nemal žiadnu vedomosť.

"V rámci projektu Lieky s rozumom prinášame pacientom, ale aj širokej verejnosti užitočné informácie o tom, ako predísť vzniku liekovej závislosti, prípadne na koho sa obrátiť, ak sa už tento nežiaduci účinok u pacienta prejaví," uviedla prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Asociácia vysvetlila, že lieková závislosť môže mať viacero podôb. Fyzickú, ktorá sa prejavuje nástupom bežných abstinenčných príznakov v dôsledku vynechania dávky, vyvoláva len niekoľko skupín liečiv. Abstinenčné príznaky môžu byť také silné, že pacient sa môže ocitnúť až v ohrození života.

Vyvinúť sa však môže aj tzv. tolerancia

AOPP priblížilo, že ak pacient trpí psychickou závislosťou, pociťuje silné nutkanie liek opätovne užiť pre dosiahnutie vlastného uspokojenia.

Vyvinúť sa však môže aj tzv. tolerancia, ktorá sa prejavuje ako potreba zvyšovať si dávku lieku. Znamená to, že telo si na liek zvykne natoľko, že pôvodne predpísaná dávka na dosiahnutie pôvodného účinku už nestačí.

Ako upozornila, riziko vzniku liekovej závislosti ovplyvňuje pritom nielen liečivo, ktoré má potenciál ju vyvolať, ale aj dávka, frekvencia či doba užívania daného lieku.

"Čím dlhšie takýto rizikový liek pacient užíva a čím vyššia je jeho dávka, tým vyššie je aj riziko liekovej závislosti," dodala asociácia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:52