Fajčiari oveľa častejšie trpia pálením záhy, pretože fajčenie uvoľňuje ventil medzi pažerákom a žalúdkom. Obsah žalúdka sa tak môže vracať do pažeráka a práve to spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. Cigarety vám "prihrajú" tiež zápal žalúdka. Výskum vykonaný medzi viac ako štyrmi tisíckami ľudí zase odhalil, že u fajčiarov hrozí takmer dvakrát väčšie riziko, že sa u nich objavia žalúdočné vredy. A ak vyfajčíte dvadsať cigariet za deň, pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie rakovina žalúdka, je vyššia o tridsať percent.Pixabay
StoryEditor

Väčšina ľudí nerieši dlhodobé tráviace ťažkosti s lekárom, uvádza prieskum

28.02.2021, 06:00
Autor:
TASRTASR
Ľudia berú tráviace ťažkosti často na ľahkú váhu, aj napriek tomu, že najmä tie dlhotrvajúce môžu byť indikátorom oveľa závažnejších zdravotných ťažkostí.

Až 67,3 percenta Slovákov nejde s hnačkou k lekárovi ani pri dlhodobých ťažkostiach. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Neopublic.

Tráviacimi ťažkosťami aspoň raz do týždňa trpí 35,8 percenta Slovákov, pričom hnačkou trpí aspoň raz týždenne 23,5 percenta respondentov.

"Ľudia si väčšinou myslia, že hnačku dostali z nesprávnej stravy a po iných príčinách už ďalej nepátrajú," pripomenula Mirka Slováková z agentúry Neopublic.

Akútna hnačka sa podľa nej začína náhle a trvá krátko, obvykle pár dní. Môže mať infekčný pôvod spôsobený baktériami, vírusmi alebo vznikne po dietetickej chybe. "Ak hnačka trvá niekoľko týždňov, prechádza do chronického štádia, ktoré si vyžaduje detailné lekárske vyšetrenia," dodáva.

Prieskum tiež ukázal, že 67,3 percenta opýtaných nešlo s hnačkou k lekárovi, aj keď mali dlhodobé ťažkosti a nepomáhala im zvolená liečba.

Tú sa ľudia najčastejšie snažia riešiť domácou liečbou a voľnopredajnými liekmi. Viac ako polovica respondentov si pri hnačke najčastejšie pomáha aktívnym uhlím, 43 percent čajmi a 41 percent probiotikami.

Prieskum realizovala agentúra v decembri 2020 a v januári 2021 na vzorke 1648 respondentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 14:01