vakcína, koronavírusReuters
StoryEditor

Ivermektín v lekárni nemáme, upozorňujú lekárnici

14.02.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Lekárnici upozorňujú, že liek ivermektín, ktorý by mohol pomôcť pacientom s ochorením Covid-19, v lekárni nemajú a bude sa vydávať len na lekársky predpis. Taktiež neodporúčajú, aby si ho pacienti sami zháňali na internete.

Hoci ministerstvo zdravotníctva povolilo koncom januára mimoriadny dovoz 100-tabletového balenia lieku s obsahom liečiva ivermektín, v lekárňach ho verejnosť nenájde.

 „Podľa informácií veľkodistribútorov v uplynulých dňoch boli tieto balenia dodané do nemocníc a podávajú sa prvým pacientom. Vo verejných lekárňach tieto balenia dostupné nie sú,“ uvádza Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory (Slek).

 Začiatkom februára tohto roka ministerstvo zdravotníctva povolilo mimoriadny dovoz aj 4-tabletového balenia lieku s obsahom liečiva ivermektín, ktoré by mohlo byť podľa lekárnikov v distribúcii dostupné okolo 18. februára 2021. „Je preto zbytočné kontaktovať, či obiehať lekárne za účelom zabezpečenia tohto lieku,“ dodáva Sukeľ.

 

Zatiaľ nie sú dostatočné štúdie

 

Pri používaní liečiva ivermektín ide podľa lekárnikov o experimentálne použitie a neexistujú dostatočné klinické dôkazy na to, aby sa ním mohlo začať hromadne liečiť pacientov s ochorením COVID-19.

 

„Preto zdôrazňujeme, že aj v prípade dostupnosti lieku vo verejných lekárňach bude jeho výdaj viazaný na lekársky predpis a dôrazne žiadame verejnosť, aby s jeho podávaním v žiadnom prípade neexperimentovali bez odborného dohľadu,“ uvádza Miroslava Snopková, viceprezident Slovenskej lekárnickej komory.

Verejnosti pripomína, aby nezháňali takéto lieky ani na sociálnych sieťach či e-shopoch.

 

Pozor na kombináciu s inými liekmi

Používanie tohto liečiva v kombinácii s inými bežnými liekmi môže podľa Sopkovej spôsobiť komplikácie. „Sú to lieky, ktoré užíva veľká časť populácie, a pokiaľ si takýto pacient svojvoľne nasadí liek ivermektín, tak stúpa riziko, že bude mať poškodenie spôsobené nielen ochorením COVID-19, ale aj inými diagnózami," upozorňuje viceprezidentka SLeK. Pokiaľ bude pacient vhodný na liečbu ivermektínom, liečbu mu podľa lekárnikov nasadí lekár.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 17:55