pinterest.com
StoryEditor

Na Slovensku ročne pribudne takmer 200 detí s rakovinou

15.02.2021, 13:24
Autor:
(dia)(dia)
Najčastejšou diagnózou u detských onkologických pacientov u nás i vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory (neuroblastóm a Wilmsov nádor). Úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80 % detí.

Leukémie predstavujú až 30 % všetkých onkologických chorôb detí. Najčastejšie ide o akútnu lymfoblastovú leukémiu.

Prognózy na vyliečenie sú však veľmi dobré

V súčasnosti je možné kombinovanou liečbou dlhodobo vyliečiť asi 85 – 90 % týchto detí. „Z ochorenia, ktoré  sa pred rokom 1970  nedalo vyliečiť a deti  boli odsúdené na  smrť, sa vďaka odvahe a vedeckému úsiliu  mnohých lekárov stalo ochorenie, ktoré je v súčasnosti možné vyliečiť u 9 z 10 detí,“  hovorí doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD., prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Lekári podľa nej aj vďaka technologickému pokroku v medicíne konzultujú každý prípad individuálne, s multidisciplinárnym prístupom a väčšinou aj na medzinárodnej úrovni. „Naši lekári však majú možnosť spolupracovať na dennej báze so svetovou špičkou v oblasti liečby všetkých detských onkologických ochorení,“ dodáva.

 

Diagnostika a liečba počas pandémie COVID-19

 

„V súčasnosti, kedy veľmi rezonuje dopad pandémie na pacientov s chronickými ochoreniami, je našou prvoradou snahou, aby detskí onkologickí pacienti neostali v tieni COVID-u 19. Diagnostika, liečba a starostlivosť u nás pokračuje v plnom  rozsahu a režime aj počas pandémie avšak so sprísnenými proti epidemickými opatreniami,“ dodáva doc. Kolenová s tým, že o detských onkologických pacientov s COVID-19 sa starajú priamo na klinike.

 

V Národnom ústave detských chorôb sledujú v poslednom období mierny nárast detí s ochorením COVID-19 s potrebou hospitalizácie. „Našou snahou je zabezpečiť pre každého pacienta bezpečné prostredie a plynulú liečbu základného ochorenia a súčasne ochorenia COVID-19,“ informuje Peter Magát, riaditeľ ústavu.

 

Pacient neostáva v rukách jedného lekára

 

Dieťa, u ktorého sa zistí rakovina v Slovenskej republike, nie je odkázané na starostlivosť len jedného lekára. „Moderná starostlivosť si vyžaduje spoluprácu v rámci multidisciplinárneho tímu, a to nielen tímu našej kliniky, ale zahŕňa špičkových odborníkov prakticky z celého sveta,“ hovorí Kolenová. 

 

 

Zlatá stužka – globálny symbol povedomia o detskej rakovine

 

„Zlato je vzácny kov. Deti sú náš najcennejší poklad. Zlato prechádza ohňom, aby sa stalo silnejším a tvrdším. Deti s rakovinou sa tiež stávajú silnejšími, pretože čelia ťažkej a bolestivej skúsenosti rakoviny v detstve“, popisuje symbolickú zlatú farbu riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, Daša Malá Fabšíková.

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou je tímom zloženým z rodičov detí, vyliečených pacientov a zainteresovaných profesionálov.

Snahou organizácie je pomáhať všetkými dostupnými spôsobmi pacientom a ich rodinám v procese liečby a následnej starostlivosti o nich a prispievať k inovácii detských onkológií na Slovensku, aby sa deti liečili v podmienkach štandardných pre vyspelé krajiny EÚ.

Od roku 2015 vyzbierala organizácia od darcov a z grantov viac ako 1,5 milióna eur, ktoré boli použité na modernizáciu, napríklad kompletná prestavba dennej kliniky, lôžkového  oddelenia pre menšie deti, vybudovanie herne pre väčších pacientov a seminárnej miestnosti na podporu vzdelávania personálu kliniky, osvetu a na zabezpečenie pomoci pacientom a ich rodinám. Vďaka organizácii sa tiež podarilo na klinike otvoriť telekonzílium, miestnosť umožňujúcu konzultácie odborníkov o individuálnych prípadoch na svetovej úrovni. 

 

Medzinárodný deň detskej rakoviny

 

  1. februára si svet pripomína Medzinárodný deň detskej rakoviny. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o detských onkologických ochoreniach.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 15:32