aplikácia Hilbi, moderné techológie, manažment pacientaHilbi
StoryEditor

Aplikácia Hilbi, ktorá pomáha lekárom aj pacientom

13.02.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Technológia Hilbi, ktorá rýchlo, jednoducho a spoľahlivo pomáha lekárom v manažmente starostlivosti o pacientov, je od februára BEZPLATNE DOSTUPNÁ všetkým lekárom na Slovensku. Pre pacientov ide o bezpečné doručenie informácii.

 Nadmerná záťaž z koronakrízy doľahla na ambulantných lekárov v plnej sile. Bojujú s denným manažmentom pacientov s covidom, chronickými ochoreniami aj bežnou liečbou. Administratívne úkony súvisiace s vypisovaním e-receptov, PN-iek, OČR potvrdení, dokladov o prekonaní COVID-19 tlak na nich ešte zvyšujú. Zdravotnícki pracovníci si uvedomujú svoju zodpovednosť za pacienta, no je realitou, že sú dnes na pokraji síl, ktoré im uberajú aj byrokracia či úkony, nevyžadujúce priame stretnutia. Čo s tým?

 

Manažment pacienta na diaľku

Riešenie tejto situácie existuje a volá sa Hilbi. Ide o technológiu, ktorá rýchlo, jednoducho a spoľahlivo pomáha lekárom v manažmente starostlivosti o pacientov a od februára je BEZPLATNE DOSTUPNÁ všetkým lekárom na Slovensku.

 „Dnes je extrémna záťaž na všetkých lekárov. Telefóny v ambulanciách zvonia nonstop a lekár nevie či volá pacient, ktorého má doma so zápalom pľúc, alebo pacient, ktorý potrebuje PN-ku či potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. Na druhej strane sú nervózni pacienti, ktorí sa nevedia dovolať, ale neuvedomujú si, že lekár má v starostlivosti zväčša viac ako dvetisíc ľudí,“ poznamenáva koordinátorka lekárskych tímov Hilbi MUDr. Andrea Švrčková.

 Hilbi podľa nej pomáha lekárom poznať symptómy a zdravotný profil pacienta vopred a zoradiť si tak všetky požiadavky, a tým telefónne linky nechať voľné pre urgentné prípady.

„Pacientov informuje o online dostupnosti lekára a spracovaní požiadavky. Navyše s nimi lekár alebo sestra môže komunikovať prostredníctvom šifrovaného Medical chatu priamo s lekárskeho softvéru,“ dodáva Švrčková.

 

Benefit aj pre pacienta

 

Aktuálne sú služby Hilbi sprístupnené zhruba 1500 lekárom na Slovensku v rámci lekárskeho softvéru ADAM od CGM. Lekári sa však môžu využívať služby Hilbi aj bez týchto softvérov a to priamo na adrese hilbi.com v zóne pre lekára.

aplikácia Hilbi, moderné technológie, manažment pacienta, aplikácia Hilbi, moderné technológie, manažment pacienta, Hilbi

 V úvode si pozvú do Hilbi pacientov, o ktorých vedia, že sú aktuálne vhodní na online manažment „Benefitom pre pacienta je bezpečné a spoľahlivé doručenie žiadaných informácií, navigácia v liečebnom procese a prevencii, až po možnosť prijímania dokumentov ako PN-ky alebo výsledky vyšetrení,”  predstavuje jednu z funkcií riaditeľ Hilbi Health Patrik Kmeč. „Vytvorili sme systémový základ, ktorý prepojil pacient a jeho lekára a posúva možnosti zdravotnej starostlivosti do 21 storočia. Momentálne sa pri vývoji zameriavame na ambulantnú starostlivosť o pacienta, následne bude vývoj zameraný na manažment pacienta v rámci nemocníc,” upresňuje.

 

 ”Možnosť jednoduchého preposielania histologických nálezov pacienta, je inovácia, ktorú viem oceniť denne vo svojich gastroenteorologických ambulanciách Symed.sk,” uvádza MUDr. Peter Slezák.

 

 

e-Recept bez nutnosti telefonovania s pacientom

 

Pacient po spojení s lekárom v Hilbi vidí svoje užívané lieky a v prípade, že sa mu lieky minuli, jedným klikom si vyžiada nové. Lekár dostáva požiadavku na predpis priamo do lekárskeho softvéru a vykoná preskripciu. Systém následne informuje pacienta. Odpadá tak nutnosť telefonovania a linky ostávajú k dispozícii pre urgentné prípady.

 

Online zdravotný profil pacienta

 

Vďaka nástroju Life ID má pacient možnosť vytvárať svoj unikátny zdravotný profil a ten zdieľať svojim lekárom. Pacient v nástroji zaznamenáva údaje ako teplota, tep, tlak či hodnotu glukózy v krvi.

Takto môže lekár na diaľku lepšie posúdiť stav pacienta, sledovať liečbu alebo prehodnotiť nutnosť návštevy.

Dáta sú zabezpečené šifrovaním ako na prenose tak aj v osobnom Health Cloude, ktorý manažuje iba vlastník - užívateľ. Tieto dáta budú postupne obohatené o environmentálne a behaviorálne údaje a vytvoria tak holistický zdravotný profil užívateľa. 

 

Odmena za komunikáciu s pacientom

 

Inovácie Hilbi sú pre lekárov BEZPLATNÉ. Pacient má na výber z viacerých programov zdravia, ktoré sú dostupné pre každého už od 99 centov mesačne. Systém následne automaticky rozdeľuje platby lekárom podľa interakcie, čiže aktívneho komunikovania s pacientom.

 

 

Hilbi aj pre diabetikov, kardiakov či onkopacientov

 

 

Hilbi prinesie úplne nový bezhotovostný platobný systém, kde lekár vie poskytnúť služby online aj nad rámec zákonného poistenia. Pacient ich vie využívať aj na diaľku a zaplatiť za ne jedným klikom.

 

Hilbi tím aktuálne finalizuje digitalizáciu Diabetického denníka, ktorý umožní 300-tisíc slovenským diabetikom prenášať svoje dáta diabetológom online priamo do ich lekárskeho softvéru . „Spolupráca s lekármi ako Prof. MUDr. Peter Turčány, MUDr. Jaroslav Fábry či MUDr. Radoslav Zámborský, PhD., ktorí svojimi skúsenosťami dotvárajú skutočné využitie technológií v praxi, nás nesmierne motivuje inovovať ďalej a pomáhať lekárom i pacientom,“ uzatvára Patrik Kmeč.

 

V príprave sú ďalšie významné služby ako manažment kardiologického pacienta po operácii srdca či sledovanie onkologických pacientov na udržiavacej liečbe.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:28