TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Astmatici musia byť zaradení do druhej vlny očkovania, tvrdí asociácia

13.01.2021, 07:59
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov upozorňuje, že pacienti s astmou musia byť zaradení do druhej vlny očkovania, pretože COVID-19 je pre nich miamoriadne nebezpečný.

Jednou z najväčších tém a výziev tohto roka je zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 aspoň dve tretiny slovenskej populácie. Hoci sa prvé osoby u nás očkovali už počas vianočných sviatkov, začiatok roka v tejto oblasti nepriniesol žiaden výraznejší pokrok.

Skôr naopak. Každý deň sme svedkami absurdností okolo vakcinácie. Európska únia jasne odporúča, aby sa po ľuďoch z takzvanej prvej línie – teda zdravotníkoch, lekároch a zamestnancoch zariadení sociálnych služieb – očkovali seniori a chorí ľudia.

„Na Slovensku sme však svedkami toho, ako sa očkujú politici a rôzne pseudocelebrity. Chápem, ak sa nechá zaočkovať prezidentka, premiér, alebo iný významný predstaviteľ štátu – je to motivačné. Ale som zásadne proti tomu, aby sme na úkor pacientov uprednostňovali napríklad poslancov národnej rady, na to nevidím žiaden dôvod. A škandál s uprednostňovaním športovcov asi ani nestojí za komentár. Je to nehoráznosť,“ vraví predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrej Vilim. Pripomína tiež zistenia vedcov, podľa ktorých ak v krajine zaočkujeme milión najstarších ľudí, úmrtnosť na COVID-19 klesne o 70 percent.

Treba chrániť najzraniteľnejšie skupiny

V súčasnosti sme svedkami kolapsu zdravotníckeho systému, keď už nemocnice nestíhajú prijímať a liečiť pacientov s COVID-19 a zamestnanci nemocníc sú na pokraji síl. Na to, aby sa to zmenilo potrebujeme v prvom rade ochrániť najzraniteľnejšie skupiny. Tie by podľa Andreja Vilima mali mať prednosť aj pred silovými zložkami štátu ako sú vojaci, hasiči, či policajti.

„Nemali by sme zabúdať na astmatikov. Keďže astma je závažné ochorenie, ktoré vedie k trvalému poškodeniu pľúc, COVID-19 je pre týchto pacientov mimoriadne nebezpečný. Preto je zarážajúce, že nie sú explicitne uvedení ako ohrozená skupina zaradená do druhej vlny očkovania,“ dodáva predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov. Asociácia preto žiada, aby táto skupina bola doplnená do národnej stratégie očkovania proti COVID-19. Zaradiť astmatikov medzi ohrozené skupiny totiž odporúča EÚ.

Astma je závažné nevyliečiteľné ochorenie dýchacích ciest

Vzniká aj dôsledkom znečisteného ovzdušia. To je veľký problémom súčasnosti a odborníci bijú na poplach, že na následky znečisteného vzduchu každoročne umiera 5 000 ľudí, vrátane astmatikov. Tí, ktorí majú ochorenia dýchacích ciest, sú teda v súčasnosti dvojnásobne ohrození.

„Žiadame preto, aby na nich štát myslela prioritne. Na našu pacientsku organizáciu sa obracajú s podnetmi astmatici a pýtajú sa, prečo nie sú zaradení do druhej vlny očkovania. V prioritizácii sú síce napísaní aj „ostatní pacienti s chronickými chorobami“, medzi ktorých pravdepodobne môžeme zaradiť aj astmatikov, no v záujme tohto, aby nevznikali nedorozumenia chceme, aby ich Ministerstvo zdravotníctva explicitne uviedlo,“ uzavrel Andrej Vilim.

Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov (ďalej len SAAAP) je nepolitické, dobrovoľné, charitatívne, humanitárne, nezávislé združenie občanov a právnických osôb pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Cieľom SAAAP je aktívna podpora občanov a pacientov trpiacich rôznymi druhmi a formami alergie.

Viac informácií nájdete tu: https://alergia.help/

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 03:42