Pixabay
StoryEditor

S vírusmi bojujeme od nepamäti. Prečo sú tak veľmi nebezpečné?

12.01.2021, 06:00
Autor:
TASRTASR
Šíria sa vzduchom, pretrvávajú na povrchoch rôznych predmetov, prenášajú sa pri ľudskom kontakte.


Téma vírusov je rozpracovaná dopodrobna, no počas roka 2020 sa o nej rozpráva viac ako kedykoľvek predtým. Ako vlastne vírusy fungujú, prečo sú pre ľudský organizmus tak nebezpečné a ako sa proti nim môžeme úspešne brániť?

Vírusy sa vo všeobecnosti šíria kvapôčkovou infekciou

To znamená, že do ľudského organizmu sa dostanú vdýchnutím a v tele začnú spôsobovať problémy. Dokážu sa množiť iba vnútri živých buniek, na ktorých parazitujú. V tele sa šíria krvou, lymfatickou tekutinou, alebo nervami. Poškodzujú tkanivo, ktoré napadnú a môžu poškodiť alebo zmeniť bunky DNA.

Zdravé ľudské telo dokáže na prítomnosť vírusu zareagovať produkciou antivírusových proteínov, ktoré bránia množeniu infekcie. Imunita ľudí však nie je dostatočne odolná proti všetkým typom týchto neviditeľných nepriateľov.

Na svete totiž existuje približne 4-tisíc vírusov

Medzi najznámejšie patrí chrípka, žltačka, HIV či osýpky. Do popredia sa významným spôsobom dostal koronavírus SARS-CoV-2.

Ak je organizmus vystavený menšej dávke tohto vírusu, infekcia prebieha len s príznakmi nádchy či úplne bezpríznakovo.

Ak však do tela prenikne viac čiastočiek, prenikne vírus do dolných dýchacích ciest a vyvolá zápal priedušiek či zápal pľúc. V niektorých prípadoch je pneumónia ešte silnejšia a môže viesť až k úmrtiu pacienta.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 23:57