Aj keď odborníci nie sú presvedčení o tom, prečo ľudia s kardiovaskulárnym ochorením sú vo väčšom riziku úmrtia na vírus, lekári sa domnievajú, že COVID-19 môže okrem pľúc tiež zaťažovať srdce. Ľudia s problémami srdca môžu mať tiež slabší imunitný systém a podľa Americkej asociácie srdca môže mať vírus negatívny vplyv na ľudí s plakom v ich tepnách.Pixabay
StoryEditor

Vysoký krvný tlak neradno podceňovať

09.12.2020, 08:50
Autor:
TASRTASR
Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, patrí k najzávažnejším celospoločenským problémom. Ide o faktor, ktorý sa podpisuje pod infaosť a chorobnosť.

"Celosvetovo má viac ako jeden z troch dospelých vysoký krvný tlak, zdravotný stav, ktorý spôsobuje asi polovicu všetkých úmrtí na mozgové príhody a srdcové choroby, a je zodpovedný za odvrátiteľné predčasne úmrtia," upozornila Slovenská nadácia srdca.

Vysoký tlak poškodzuje srdce

Platí, že čím vyšší je krvný tlak, tým väčšie je i riziko poškodenia srdca a krvných ciev v základných orgánoch, ako je mozog a obličky. Ak nebude hypertenzia pod kontrolou, môže to podľa Slovenskej nadácie srdca viesť k infarktu a zväčšeniu srdca, čo dokáže spôsobiť srdcové zlyhanie. Na krvných cievach môžu vzniknúť výdute (aneuryzmy) a slabé miesta, ktoré sa upchávajú a praskajú. Nekontrolovaný tlak v cievach vie spôsobiť krvácanie do mozgu a mŕtvicu.

Bolesť hlavy či hučanie v ušiach

Primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a správkyňa Slovenskej nadácie srdca Ivana Šoóšová vysvetľuje, že keď krvný tlak presiahne normu (hodnoty nad 140/90 mmHg), môže sa hypertenzia prejavovať bolesťami hlavy, zvonením v ušiach, takzvanými muchami v očiach, pocitmi nervozity aj napätia.

"Nerozpoznaná alebo zanedbávaná hypertenzia spôsobuje urýchlené a nezvratné starnutie tepien a poškodzuje tiež životne dôležité cieľové orgány," vysvetlila primárka Šoóšová.

Polovica hypertonikov má nadváhu

Vysoký krvný tlak sa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien a objavuje sa okolo 40 roku života. Vysokým rizikovým faktorom, ktorý sa môže podpísať pod hypertenziu, je obezita.

"Takmer 50 percent hypertonikov má nadváhu a 40 percent je liečených na vysoký cholesterol,“ priblížila Šoóšová. Ďalšími negatívnymi faktormi sú fajčenie, priveľa alkoholu, nedostatok pohybu či neustály stres.

Dospelí by mali mať pravidelne kontrolovaný krvný tlak a mali by poznať jeho hodnoty. Ak sú vysoké, ich kroky by mali smerovať priamo k obvodnému lekárovi. K zníženiu tlaku pomôže podľa nadácie zmena životného štýlu, zrieknutie sa fajčenia, zdravá strava či zníženie príjmu soli.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 14:44