05.11.2020, 08:00

Bylinkami proti kašľu a prechladnutiu

Prinášame pár praktických tipov, ako prírodnými metódami vyzrieť na choroby - pri chrípke, kašli, prechladnutí a na posilnenie imunity.

Bylinkami proti kašľu a prechladnutiu



Jeseň a zima je obdobie, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. 

"Pokiaľ vás už nejaká ta nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek," hovorí výživový poradca Rihard Lukáč. 



1. Pri kašli - zázvorový zábal 

Dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

2. Pri chrípke - obyčajná cibuľa

Naši predkovia na túto zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk  a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je tak výrazná.


Cibuľový čaj - ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody
a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách - tymiane, divozely
či čiernej baze.

3. Na imunitu - kustovnica čínska


Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia
Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

4. Pri prechladnutí - šípkový čaj 


Podľa výživového poradcu Lukáča  rozdrvte dve lyžice šípok, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.


Na čo si dať pozor pri príprave
Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.