TASR/AP
StoryEditor

Plošné testovanie môže zachytiť tisíce nakazených, tvrdí Mikas

19.10.2020, 09:30
Autor:
(dia)(dia)
Podľa Úradu verejného zdravotníctva plošné testovanie ľudí na COVID-19 môže identifikovať tisíce nakazených ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo zachytiť.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas tvrdí, že Slovenská republika sa v súčasnosti nachádza v druhej vlne pandémie COVID-19.

„Epidemiologická situácia na Slovensku je veľmi vážna. Úrad verejného zdravotníctva SR od zavedenia diagnostiky RT-PCR na Slovensku neustále pracuje na tom, aby sa zvyšovala vyšetrovacia kapacita laboratórií,“ hovorí Mikas s tým, že úrad podporuje aj zavedenie antigénových testov. Tieto podľa neho dokážu dostatočne dobre a hlavne rýchlo identifikovať najviac infekčných ľudí.

Testovanie pod gesciou ozbrojených síl

Mikas ďalej hovorí, že si so záujmom vypočuli návrh plošného testovania celej populácie. „To môže identifikovať tisíce nakazených ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo zachytiť. Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj,“ dodáva hlavný hygienik.

Úrad verejného zdravotníctva SR víta, že takéto testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl SR. „Kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva sú totiž dlhodobo preťažené, a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré sme prijali,“ hovorí s tým, že si úrad uvedomuje, že pôjde o veľmi zložitý a náročný proces.

„Vnímame výzvy v oblasti logistiky, krátkosť času na prípravu, právne úskalia a ďalšie nevyhnutné úlohy, ktoré je treba okamžite riešiť. Budeme maximálne súčinní v rámci našich možností a kapacít,“ konštatuje Mikas.

Zároveň sa obracia sa na všetkých občanov Slovenska, aby využili možnosť dať sa otestovať. Svojim rozhodnutím podľa neho môžu ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku. Každý tak môže prispieť k jej úspešnému zvládnutiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 10:31