„Pacienti s lupienkou jednoznačne musia presne vedieť, akým spôsobom sa stravovať a telo vyživiť, ako organizmus pravidelne detoxikovať a jak zachádzať so stresom. Všetci by si mali dať pozor na svoju hladinu vitamínu D a zároveň s tím pristúpiť k riešeniu podstaty vzniku choroby,” hovorí MUDr. Jan Vojáček, vedúci lekár pražskej kliniky celostní medicíny Endala. V Českej republike je najbežnejšou možnosťou liečba kortikoidy, tie sú ale u niektorých pacientov agresívne a z dlhodobého hľadiska preto neprijateľné. Zlepšeniu potom pomáha tzv. celostný prístup, ktorý sa zameriava na ľudské telo ako celok a postihuje tak všetky možné aspekty ovplyvňujúce fyzické i psychické zdravie človeka. „Hovoríme, že koža je zrkadlom našej duše. Trúfnem si povedať, že na takmer všetky kožné choroby má psychika obrovský vplyv. Často hovorím svojim pacientom, že bez pozitívneho prístupu k liečbe a dôvery k svojmu lekárovi takmer nemá zmysel túto liečbu zahajovať,“ hovorí dermatologička MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.Flickr
StoryEditor

Biologická liečba psoriázy je dostupná v dermatologických ambulanciách

14.10.2020, 16:57
Autor:
TASRTASR
Už vyše roka je pre slovenských pacientov so psoriázou dostupná biologická liečba nielen v špecializovaných centrách, ale tiež v dermatologických ambulanciách.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre dermatovenerológiu Vladimír Flimer upozornil, že pacient tak nemusí cestovať viac ako 100 kilometrov, ale môže byť monitorovaný vo svojej spádovej kožnej ambulancii.

"Paralýza ambulantnej sféry na začiatku roka spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 tiež spomalila prípravu pacientov, a preto očakávame, že tento benefit prinesie v budúcnosti pacientom, ale aj kolegom dermatológom možnosť poskytnutia včasnej liečby bez potreby smerovať psoriatikov do centier biologickej liečby," doplnil.

Psoriáza postihuje v priemere dve až štyri percentá európskej populácie

Psoriáza postihuje podľa odborníka v priemere dve až štyri percentá európskej populácie. Nelíši sa medzi rôznymi socioekonomickými skupinami, rastie s vekom.

Muži a ženy sú celkovo postihnutí rovnako. U mužov má však ochorenie zväčša ťažší priebeh. Vzplanutie psoriázy je možné v každom veku, pričom väčšinou sa objavuje po prvý raz už do 35. roku života.

Psoriaza má genetický základ

Flimer priblížil, že ide o multifaktoriálnu chorobu, ktorá má genetický základ. Ochorenie je známe svojou dedičnosťou, chronickým priebehom s množstvom vzplanutí a ústupov choroby. Psoriatický proces je komplexná kožná imunitná reakcia s výraznou zápalovou zložkou.

Biologická liečba je vhodná pre pacientov so stredne ťažkou a ťažkou formou psoriázy. Pacient musí mať minimálne desať percent postihnutia kože a tzv. PASI skóre vyššie ako desať, pričom skóre odzrkadľuje množstvo šupín, intenzitu zápalu, infiltráciu kože a rozsah postihnutia jej povrchu. Pacient musel byť v minulosti liečený systémovou liečbou.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:26