Eliška Kasinová, ktorá sa stará o mamu s Alzheimerovou chorobou, priznáva, že je to náročné. Ale ide to. "Mamka momentálne dochádza vo všedné dni do stacionáru, čo pomohlo všetkým. Je medzi ľuďmi, má pravidelný program, navštevuje keramické dielne, spieva tam a ja môžem chodiť do práce," zveruje sa. Pokiaľ si rozložíte svoje sily, ak si dobre zmapujete, akým spôsobom sa dokáže do pomoci zapojiť celá rodina (môžu pomáhať napríklad aj vnúčatá s občasným postrážením seniora), ak sa informujete o možnosti sociálnych služieb, je podľa Lucie Hájkovej z ČALS možné sa o človeka s demenciou postarať v jeho domácom prostredí. "Určite nie je dobré, aby človek zostal na venovaný starostlivosti sám," dodáva. Ktoré služby možno teda využiť? Napríklad opatrovateľskú službu, osobnú asistenciu alebo odľahčovacie terénnej služby, keď asistent dochádza priamo do domácnosti človeka s demenciou a pomáha mu v jeho prirodzenom prostredí. Potom existujú denné stacionáre, kde sa môže pacient zúčastniť rôznych programových aktivít, alebo aj týždenné stacionáre, kedy chodí domov na víkend. Lucie Hájková odporúča využiť aj tzv. domácu starostlivosť "home care", kedy domov dochádzajú zdravotné sestričky. Home care sa hodí, keď už je starostlivosť naozaj náročnejšá. Je hradená zo zdravotného poistenia a popýtať ju musíte u praktického lekára, ktorý ju indikuje a predpisuje.Pixabay
StoryEditor

Čo patrí medzi prvé príznaky Alzheimera?

29.09.2020, 14:00
Autor:
TASRTASR
Alzheimerova choroba postihuje na Slovensku približne senoir 60-tisíc ľudí. Sprvu sú poškodené len časti mozgu, kde sídli pamäť, neskôr môže byť postihnutý celý mozog.

"Ide o nenávratné poškodenie mozgových buniek a spojov medzi nimi. Doslova sa niektoré časti mozgu postupne zmenšujú. Sprvu sú poškodené len časti mozgu, kde sídli pamäť, neskôr môže byť postihnutý celý mozog. Pacient môže rozprávať, chodiť, jesť, vykonávať aj jednoduché činnosti, ale nechápe, čo sa s ním deje," vysvetľuje neurologička z AGEL Clinic Iveta Nikolová.

Postupom choroby sú podľa jej slov pacienti schopní robiť stále menej vecí.

Nespoznávajú svojich najbližších, nevedia sa orientovať v dovtedy známom priestore, až sú úplne odkázaní na pomoc druhých. Choroba sa ale dá zachytiť včas. Medzi prvé varovné príznaky patrí zabúdanie nedávnych udalostí, mien, zhoršovanie pamäti či neschopnosť orientovať sa v čase a v známom priestore.

"Niekedy to môže byť časté opakovanie otázok, zmeny nálad a správania, nezáujem o seba, o hygienu alebo neporiadok v dovtedy upratanom byte. Na začiatku si to pacienti aj uvedomujú a snažia sa pred rodinou zamaskovať niektoré príznaky a pripisujú to únave, veku a stresu. Už vtedy by mala rodina alebo najbližší vedieť rozpoznať, že niečo nie je v poriadku,“ upozornila Nikolová.

Výskyt choroby stúpa s vekom

Ozrejmila, že medzi takzvané rizikové faktory patrí ženské pohlavie, taktiež vek, pretože výskyt Alzheimerovej choroby stúpa s vekom, patrí sem aj pozitívna rodinná anamnéza a genetická záťaž.

"Ďalším faktorom môžu byť úrazy hlavy spojené s bezvedomím, ochorenia mozgu spôsobené poruchou prekrvenia mozgu alebo dokonca vzdelanie – ľudia s nižším vzdelaním majú zvýšené riziko ochorenia," doplnila neurologička.

Skutočná príčina Alzheimerovej choroby zostáva stále neznáma, aj napriek neustále prebiehajúcemu výskumu rôznych príčin.

V súčasnosti ešte choroba nie je vyliečiteľná, lekári však majú k dispozícii lieky na zmiernenie priebehu ochorenia a zlepšenie kvality života postihnutých.

Čím skôr je choroba podľa Nikolovej diagnostikovaná, tým skôr sa začne s liečbou. "V priebehu Alzheimerovej choroby sa môžu u chorých objaviť aj ďalšie prejavy ako depresia, úzkosť, nepokoj, agresivita či nespavosť, takže liečba musí byť komplexná a musí zahŕňať aj tieto príznaky," zhrnula neurologička.

V nemalej miere je podľa nej dôležitá aj rehabilitačná liečba a podporná liečba, ktorá spočíva v špecifickom spôsobe komunikácie s chorým. Ide o prácu so spomienkami, hry s pamäťou, tanečnú terapiu a veľmi dôležité sú prechádzky. Liečba je komplexná a vyžaduje multidisciplinárny prístup lekárov - neurológa, psychiatra, psychológov a liečebných pedagógov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:17