Pigmentové škvrny zamatového vzhľadu na koži vzadu na krku a pod pažami bývajú jedným z prvých príznakov cukrovky (niekedy sa môžu objaviť ešte pred určením samotnej diagnózy), povedal doktor Robert Gabbay z Harvard Medical School 's Joslin Diabetes Center. Tieto tmavé škvrny na pokožke sú jedným z ukazovateľov, že vaše telo začína byť rezistentné voči inzulínu. Ak si všimnete tmavé škvrny v telesných záhyboch, pravdepodobne máte nadváhu alebo trpíte obezitou, pokiaľ sa navyše vo vašej rodine vyskytuje cukrovka, Gabbay odporúča navštíviť lekára, ktorý vám skontroluje hladinu krvnej glukózy. Podľa doktora stačí napríklad schudnúť sedem percent telesnej váhy a tým znížite riziko rozvinutia cukrovky o dve tretiny.Pixabay
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: Ako sa starám o inzulín v letných horúčavách

07.07.2020, 11:00
Autor:
(dia)(dia)

Leto na Slovensku už dávno nie je takým, aké ho zažívali naši starí či prastarí rodičia. Globálne otepľovanie zapríčinilo svoje a my sa každé leto musíme popasovať s čoraz vyššími teplotami a horúčavami.

V takýchto dňoch ďakujeme moderným technológiám za klimatizáciu, chladničkám za vychladené nápoje a zmrzlinárom za ich lahodné osviežujúce pochúťky. Áno, aj my diabetici si môžeme dať zmrzlinu, pokiaľ ju zodpovedne zaradíme do nášho príjmu sacharidov a vykompenzujeme správnou dávkou inzulínu.

Na čo však veľa diabetikov v takýchto slnečných letných dňoch nemyslí? Na náš život zachraňujúci liek – inzulín, a starostlivosť oň.

Pozor na priame slnečné žiarenie


Možno ste o tom ešte nepočuli, ale náš kamarát inzulín je termolabilný hormón bielkovinovej povahy, ktorý nesmie byť vystavovaný priamemu slnečnému žiareniu, teplotám nad 25 stupňov Celzia a nesmie ani zamrznúť.

Pri takýchto situáciách sa štruktúra jeho molekúl poškodí a stráca svoj účinok.

Je teda obrovským rozdielom, či svoj inzulín nosievate len tak pohodený v batohu, v kabelke, plážovej taške alebo v termo puzdre, a to bez ohľadu na teplotu okolia. Takéto termo pomôcky udržia primeranú teplotu v zime, a zabránia aj prenikaniu slnečných lúčov pri vystavení na priamom slnku.

Puzdro FRIO
V najnovšej knihe Dia šlabikár+ odporúčame okrem termo puzdra používať pri vysokých teplotách, pri cestách k moru, turistike alebo na kúpaliskách cestovné inzulínové puzdro FRIO.

Táto odparovacia chladiaca jednotka je zámerne navrhnutá tak, aby uchovala inzulín v bezpečnej teplote 18 – 26 stupňov Celzia na 45 hodín, a to aj pri teplote ovzdušia vyššej ako 35 stupňov Celzia.

Ide o vysoko efektívne, ale pritom lacné riešenie problému s udržaním teploty inzulínu, ako aj o najpohodlnejší a dostupný ochladzovací medicínsky systém.

Princíp jeho použitia je jednoduchý


Na jeho aktiváciu je potrebné ponoriť ho do studenej vody (napr. v zapchatom umývadle) na približne 5 minút. Z kryštálov, ktoré sa nachádzajú vo vnútri puzdra, sa stane studený gél, ktorý je schopný chladiť až 45 hodín.

Po vybratí z umývadla stačí puzdro osušiť uterákom a ste pripravení na akúkoľvek cestu. Každý kus je možné používať opakovane a dobrou správou je aj to, že je navrhnuté tak, aby vyhovoval všetkým typom a značkám inzulínových púmp, inzulínových pier a štandardným inzulínovým náplniam.

Nezabúdajme teda, že leto nie je len o zábave, výletoch a neobmedzených možnostiach. Dbajme na to, aby sme v každej situácii chránili svoje telo, svoje zdravie a bezpochyby aj náš inzulín. Želám vám veľa krásnych letných zážitkov s tými najlepšími glykémiami!

Vaša Zuzka

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 23:48