mobilna aplikacia mysugar ROCHERoche
StoryEditor

Glykovaný hemoglobín neoklamete. Ako zlepšiť jeho kontrolu

25.06.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Dokážte sebe samému, že ste schopný svoju cukrovku kontrolovať. Povzbudzuje lekár MUDr. Jozef Lacka z diabetologickej ambulancie v Trnave.


Je všeobecne známe, že za kontrolu cukrovky je osobne zodpovedný každý diabetik. Vie nemalou mierou prispieť k oddialeniu dlhodobých komplikácií pravidelnou samokontrolou hodnôt glykémií, optimálnym životným štýlom, neustálym vzdelávaním a pravidelnými kontrolami u lekára.


Čo to presne znamená v dennodennej praxi diabetika?

Na hladinu glykémie vplýva veľké množstvo faktorov (strava a jej zložky, fyzická aktivita, vplyv hormónov, stres, únava, náhle ochorenie, farmakologická liečba), a preto sa jej hodnota v rámci dňa u každého človeka dynamicky mení. Cieľom úspešnej liečby je udržiavanie hladín glykémie v optimálnom rozmedzí, o čom svedčí najdôležitejší parameter – hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1c). Výsledky testu na glykovaný hemoglobín (HbA1c) však samy osebe nestačia. Nepovedia totiž celý príbeh o priebehu glykémií počas celého sledovaného obdobia.

Výsledok krvného testu HbA1c odhaľuje problémy, ktoré sa mnohí diabetici snažia skryť

Glykovaný hemoglobín neoklamete. Ak budete po celý čas medzi návštevami u lekára „hrešiť“ a posledné dni pred kontrolou nasadíte predpísanú diétu, výsledky vás prezradia a váš lekár to okamžite spozná.

Toto číslo nie je len o získavaní podrobností o hladinách cukru v krvi za posledné tri mesiace, ale pri použití s inými informáciami môže upozorniť na (niekedy neviditeľné) problémové oblasti vo vašom manažmente cukrovky, a to je tá veľmi dôležitá vec, ktorá môže pomôcť zlepšiť vašu liečbu.


Hodnota HbA1c odhalí najmä výskyt dlhšie trvajúcich hyperglykémií (čím dlhšia a častejšia hyperglykémia, tým sú hodnoty HbA1c vyššie). Tým sa zároveň dokáže posúdiť aj riziko rozvoja zdravotných komplikácií spojených s cukrovkou.

Ako dokážem sledovať, či sa výsledky zlepšujú, alebo zhoršujú?

Jednoducho! Napr. prostredníctvom moderného a personalizovaného riešenia self-monitoringu (prepojenie glukomera s aplikáciou). V aplikácii mySugr sa orientačné hodnoty HbA1c zobrazia na základe dostatočného počtu meraní glykémie a ďalších informácií o vašom zdravotnom stave, aktivitách a pocitoch, ktoré si do aplikácie zadáte.

Vďaka aplikácii mySugr môžete teraz sledovať vašu orientačnú hodnotu HbA1c priamo na svojom mobile. Zobrazené hodnoty aj farebne ukazujú, či sú hodnoty optimálne, alebo, naopak, príliš vysoké/nízke.

Možnosť sledovať odhadovanú hodnotu svojho HbA1c je skvelá príležitosť na veľké zmeny, pretože aj tieto malé zlepšenia dokážu výrazne znížiť výskyt následných komplikácií a prispejú k optimálnej kompenzácii vášho diabetu. Kontrolu nad vývojom svojho ochorenia a svojej liečby aj v období medzi návštevami u lekára máte vo svojich rukách!

MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA, JAL s.r.o., Diabetologická ambulancia Trnava.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:22