Tehotné ženy by mali dôkladne dodržiavať všetky odporúčania určené pre celú verejnosť, aby úplne minimalizovali riziko infekcie: Pravidelne si umývať ruky mydlom či dezinfikovať Vyhýbať sa chorým alebo osobám v karanténe, ideálne zostať doma a nevychádzať V prípade prejavov príznakov ihneď (zvýšená teplota, kašeľ) telefonicky kontaktovať svojho lekára Ak sa preukáže diagnóza COVID-19 u tehotnej ženy, odporúča sa v prípade domácej izolácie: Neopúšťať domov, nevolať si návštevy Vetrať miestnosti Ak je to možné, oddeliť predmety domácej potreby (uteráky, riad,...) od ostatných členov rodiny K nákupom využívať donáškovú službu alebo svojich blízkych, ktorí nákupy ponechajú pred dverami Kontaktovať svojho lekára a zaistiť si k pôrodu zdravotnícke zariadenie s dostupnou neonatologickou jednotkou, kde bude novorodenec sledovaný Ak je potrebné zo zdravotných dôvodov navštíviť zdravotnícke zariadenie, mala by tehotná využiť súkromnú dopravu, využiť všetky odporúčané ochranné pomôcky a všetok ošetrujúci personál upozorniť na svoje tehotenstvoPixabay
StoryEditor

Koža na niektorých častiach tela sa skôr vysuší

17.06.2020, 16:00
Autor:
TASRTASR
Koža na niektorých častiach tela, najmä na prstoch a kĺboch prstov a na pätách, je náchylná na vysychanie. Na pohľad i na dotyk môže byť napätá, začervenaná, drsná a šupinatá. Môže svrbieť a v extrémnych prípadoch i praskať.

Suchá koža má nižšiu schopnosť fungovať ako účinná bariéra. Suchou kožou trpí až polovica populácie.

„Niektorí ľudia majú k suchej pokožke dedičné predispozície. Vysušovanie kože môže spôsobovať aj počasie. Suchá pokožka sa najčastejšie objavuje v chlade pri poklese vonkajšej vlhkosti, vykurovaných miestnostiach a prechodoch z chladného do teplého prostredia,“ priblížil primár kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou Považskej Bystrici Tomáš Kopal.

Kožu vysušuje nadmerná hygiena a dezinfekcia, nedostatočná hydratácia a nedostatočný pitný režim.

Tiež nadmerné slnenie. S pribúdajúcim vekom sa koža „stenčuje“ a stáva sa vysušenejšou. Podľa Kopala suchosť kože podporujú aj ochorenia, ako napríklad atopický ekzém a psoriáza, niektoré druhy vnútorných ochorení a tiež manuálna práca spojená s častým umývaním. Týka sa to napríklad mechanikov, zdravotníkov či kaderníkov.

Pokožka rúk má špecifickú štruktúru, preto nedokáže na seba dobre viazať vodu a má väčšie sklony k vysúšaniu ako iné časti tela. Pokožka na chrbtoch rúk je tenká a neobsahuje takmer žiadne tukové tkanivo.

Pokožka na dlaniach a bruškách prstov a palcov má zasa silnú a pevnú rohovú vrstvu, neobsahuje žiadne mazové žľazy a má nedostatok prirodzených hydratačných faktorov.

Podľa Kopala je vhodné umývať si ruky vo vlažnej vode, pretože príliš horúca alebo príliš studená voda môžu stav pokožky zhoršiť. „Používajte šetriace mydlá a vyhýbajte sa hygienickým a kozmetickým výrobkom s alkoholom, ktoré vysušujú kožu,“ radí.

Náročné domáce práce odporúča vykonávať v rukaviciach a kožu rúk hydratovať kvalitnými krémami.

Na chodidlách je zase koža v porovnaní s ostatnými časťami tela pod neustálym tlakom. Jej vonkajšia vrstva je tvrdšia a silnejšia a chýbajú jej mazové žľazy. Tvrdými povrchmi a nevhodnou obuvou sú chodidlá vystavované častejšiemu treniu.

„Noste vhodnú obuv, po kúpaní na zmäknutej pokožke jemne odstráňte zhrubnuté časti pomocou pemzy alebo inej pomôcky a kožu chodidiel pravidelne hydratujte,“ odporúča odborník.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 07:57