StoryEditor

Elektrosmog, kedy je škodlivý

07.06.2020, 19:39
Autor:
(dia)(dia)
Odhaľujú choroby a dokážu liečiť. Napriek tomu sa „neviditeľných“ elektromagnetických vĺn bojíme. Na televízne antény, mobilné telefóny, WiFi routery, mikrovlnky, ale aj počítače často zvádzame bolesť hlavy, nespavosť, únavu, oslabenú imunitu, ale napríklad aj nádory v mozgu a rakovinu.

Prof. Ing. JAN VRBA (70), CSc., z Elektrotechnickej fakulty ČVUT, katedry elektromagnetického poľa, v rozhovore vysvetľuje, ako vznikajú fóbie zo „žiariacich“ mobilov, z WiFi alebo 5G sietí.

Akých zdrojov elektromagnetických vĺn sa ľudia najčastejšie obávajú?
V podstate akákoľvek technológia vybavená mikrovlnným vysielačom, ktorá vyžaruje elektromagnetické vlny v mikrovlnnej časti frekvenčného spektra, môže vyvolávať obavy a vytvárať fóbie.

Čo je teda zbytočné plašenie a čo by ste, naopak, nepodceňovali?

Určite nemožno podceňovať ionizujúce elektromagnetické žiarenie, ako je napríklad žiarenie alfa, beta a gama, ktoré vznikajú rozpadom rádioaktívnych látok. Ďalej röntgenové žiarenie a tiež žiarenie vyvolané časticami urýchlenými v urýchľovačoch. Tieto ionizujúce žiarenia môžu poškodiť bunky aj ich DNA a pri prekročení určitej dávky sú skutočne životunebezpečné. Ich biologické účinky sú však veľmi dobre zmapované a podliehajú veľmi prísnym hygienickým predpisom.

V bežnom živote sme vystavení ionizujúcemu žiareniu?
Človek je v bežnom živote vystavený ionizujúcemu žiareniu len minimálne. K zbytočnému poplachu dochádza podľa môjho názoru v mnohých diskusiách o škodlivosti neionizujúcich elektromagnetických polí, ako sú vlny rádiové, mikrovlnné, terahertzové, infračervené, viditeľné a čiastočne aj ultrafialové. Pre život na našej planéte je celkom určite najdôležitejšie elektromagnetické žiarenie vo viditeľnej časti frekvenčného spektra elektromagnetických vĺn, ktoré nazývame svetlo. A potom tiež elektromagnetické žiarenie v infračervenej časti frekvenčného spektra elektromagnetických vĺn, ktoré nazývame teplo.



A čo mikrovlny, ktoré sa používajú na bezdrôtové pripojenie WiFi?
Na internete je síce možné nájsť veľa článkov o škodlivosti mikrovĺn, ale z fyzikálneho hľadiska sú mikrovlny voči biologickým tkanivám, obrazne povedané, menej agresívne než svetlo alebo teplo. Ostatné časti frekvenčného spektra neionizujúceho elektromagnetického žiarenia nie sme schopní vnímať, ale môžeme ich špeciálnou technikou merať. A to nám umožňuje s technológiami na báze mikrovĺn bezpečne zaobchádzať.

Prečo sa ich teda toľko ľudí obáva?
Podľa mňa hrá veľkú úlohu to, že pre ionizujúce elektromagnetické vlny používame rovnaké fyzikálne pojmy ako pre neionizujúce. Hovoríme napríklad o „žiarení“ a „vyžarovaní“. To je dané rovnakou fyzikálnou podstatou oboch týchto typov elektromagnetických vĺn, ale pre ľudí, ktorí nemajú možnosť a čas sa štúdiu elektromagnetického poľa venovať, potom môže byť komplikované sa v tom orientovať. K vytvoreniu fóbie tiež veľmi silno prispieva všeobecne rozšírená domnienka, že elektromagnetické polia tu pred mobilnými technológiami vôbec neboli, ale teraz ich neustále pribúda. Čo, samozrejme, nie je pravda, pretože elektromagnetické pole, resp. žiarenie existuje v celom vesmíre už od okamihu jeho vzniku. Život na našej planéte vrátane človeka sa tak vyvíjal v prostredí, kde rôzne formy elektromagnetického žiarenia vždy existovali.

To neionizujúce žiarenie teda človeku vôbec neuškodí?
Odpoviem otázkou – škodí človeku svetlo alebo teplo? Ak je svetelný alebo tepelný výkon v správnej úrovni, potom nielenže neškodí, ale dokonca je pre ľudský život absolútne nevyhnutný. Ak by sme to však s tepelným alebo so svetelným výkonom prehnali, potom by to, samozrejme, mohlo byť pre zdravie človeka škodlivé až nebezpečné. Pri neionizujúcom žiarení býva zvykom rozlišovať jeho biologické účinky na termálne a netermálne. Termálne účinky budú vyvolané vtedy, keď pôsobením tohto žiarenia dôjde k zvýšeniu teploty v ľudskom tele, a tie sú veľmi dobre zmapované.

A čo elektrohypersenzitivita, teda zvýšená citlivosť na elektrický prúd? Existuje alebo je to výmysel?
Je to pojem, ktorý sa síce už v niektorých krajinách uznáva, nie je však ešte úplne jasne špecifikovaný. Sám som sa stretol s ľuďmi, ktorí tvrdia, že vnímajú elektrické alebo elektromagnetické polia, že ich niekto ožaruje a podobne. Nemal som však možnosť si ich tvrdenia experimentálne overiť. Preto nie je zrejmé, či to nebola len určitá forma fóbie.

Jan Čáp
Rozhovor bol uverejnený v časopise Téma 08/20

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 09:36