Flickr
StoryEditor

Trpíte potravinovou alergiou alebo neznášanlivosťou? Otestujte sa!

04.06.2020, 08:44
Autor:
(dia)(dia)
Alergiami na niektoré zložky potravín trpí viac ako 50 percentpot populácie, bez toho aby niečo tušili.  Podľa odborníkov sú epidémiou dnešnej doby. Vedú často k radikálnej zmene v stravovaní.

Únava, bolesti hlavy, nespavosť, ekzémy, depresie, nadváha a problémy s chudnutím, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, časté choroby, oslabená imunita a ďalšie iné zdravotné ťažkosti. „To všetko môže mať jednoduché vysvetlenie – naše telo nedokáže správne spracovať prijímané potraviny. Imunológovia tomu hovoria POTRAVINOVÁ ALERGIA, laická verejnosť INTOLERANCIA,“ vysvetľuje Ing.Elena Gaboňová, manažér laboratórneho segmentu AGELLAB Zvolen.

 

 Ako s týmto problémom bojovať?

Črevný imunitný systém podľa Gaboňovej hrá v tele dôležitejšiu úlohu, ako si možno myslíme. „Viac ako 80 % imunitných obranných reakcií vzniká v čreve,“ dodáva.

 

Čo je potravinová alergia a neznášanlivosť ?

Potravinová alergia je podľa Gaboňovej nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové alergény. „V určitých prípadoch rozpoznáva imunitný systém komponenty potravín ako antigénne - neľudské zložky, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie ľudského zdravia, vtedy reaguje s cieľom zničiť napádajúci antigén,“ konštatuje.

 

 Tri hlavné formy alergie

Pretože všetky imunitné reakcie na potravinové antigény sa volajú „potravinové alergie“, je dôležité rozlišovať medzi tromi hlavnými formami alergie:

 

  • akútna symptomatická potravinová alergia I typu (vyznačuje sa okamžitým nástupom symptómov po požití danej potraviny. Symptómy sa môžu objaviť sekundy až minúty po požití.)
  • asymptomatická potravinová alergia II typu (pacienti nemajú takmer žiadne príznaky a vo väčšine prípadov nevedia, že ich imunitný systém reagoval na potravinu)
  • oneskorená potravinová alergia III typu – neznášanlivosť, laicky nazývaná „intolerancia“ (oneskorený výskyt symptómov, ktoré sa môžu objaviť až tri dni po konzumácii potraviny,  môžu viesť k chronickým a nie k akútnym ochoreniam).

 

Potravinová „intolerancia“ je neznášanlivosť alebo precitlivenosť žalúdka vznikajúca pri príjme potravy.

„Táto neznášanlivosť vzniká v procese trávenia, kedy sa potraviny v tele rozkladajú na jednotlivé časti. Potravinová neznášanlivosť je skôr odozva tráviaceho systému než systému imunitného,“ vysvetľuje Gaboňová s tým,  že jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti črevnej slizničnej bariéry. 

 

„Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažovaný nevhodnými potravinami, môže postupne viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva,“ dodáva.

Potravinová neznášanlivosť nie je život ohrozujúca, avšak jej prejavy by sa nemali podceňovať. Podľa posledných štatistík ňou trpí viac ako 50 % populácie bez toho, aby niečo tušili.

 

Faktory prispievajúce k vzniku potravinových alergií:

  • štýl stravovania (fast food)
  • zloženie potravín, vysoko hybridná pšenica, ktorá obsahuje oveľa viac lepku ako bežná pšenica
  • zvýšené používanie spracovaných potravín s použitím čisteného lepku
  • zvýšené ekologické znečistenie
  • zvýšená spotreba liekov (lieky poškodzujú črevnú mikroflóru a črevnú bariéru)
  • syndróm zvýšenej priepustnosti čreva (syndróm „leaky gut“)

 

 

Test potravinovej neznášanlivosti sa odporúča vykonať osobám, ktoré:

  • majú problémy s tráviacou sústavou (napr. zápcha, hnačka, nadúvanie),
  • trápia opakujúce sa bolesti brucha a majú časté kŕče brucha,
  • zaznamenali neopodstatnenú stratu hmotnosti, priberanie
  • pozorujú u seba ekzémy, vyrážky, bolesti hlavy, chronickú únavu, nespavosť, zápal črevného systému, poruchy vstrebávania látok

 

Ako prebieha vyšetrenie na potravinovej alergie/neznášanlivosti?

Potravinová alergia III.typu (neznášanlivosti/ intolerancie) sa zisťuje vyšetrením venóznej krvi a stolice.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:17