04.06.2020, 08:44

Trpíte potravinovou alergiou alebo neznášanlivosťou? Otestujte sa!

Alergiami na niektoré zložky potravín trpí viac ako 50 percentpot populácie, bez toho aby niečo tušili.  Podľa odborníkov sú epidémiou dnešnej doby. Vedú často k radikálnej zmene v stravovaní.

Trpíte potravinovou alergiou alebo neznášanlivosťou? Otestujte sa!
Zdroj: Flickr

Únava, bolesti hlavy, nespavosť, ekzémy, depresie, nadváha a problémy s chudnutím, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, časté choroby, oslabená imunita a ďalšie iné zdravotné ťažkosti. „To všetko môže mať jednoduché vysvetlenie – naše telo nedokáže správne spracovať prijímané potraviny. Imunológovia tomu hovoria POTRAVINOVÁ ALERGIA, laická verejnosť INTOLERANCIA,“ vysvetľuje Ing.Elena Gaboňová, manažér laboratórneho segmentu AGELLAB Zvolen.

 

 Ako s týmto problémom bojovať?

Črevný imunitný systém podľa Gaboňovej hrá v tele dôležitejšiu úlohu, ako si možno myslíme. „Viac ako 80 % imunitných obranných reakcií vzniká v čreve,“ dodáva.

 

Čo je potravinová alergia a neznášanlivosť ?

Potravinová alergia je podľa Gaboňovej nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové alergény. „V určitých prípadoch rozpoznáva imunitný systém komponenty potravín ako antigénne - neľudské zložky, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie ľudského zdravia, vtedy reaguje s cieľom zničiť napádajúci antigén,“ konštatuje.

 

 Tri hlavné formy alergie

Pretože všetky imunitné reakcie na potravinové antigény sa volajú „potravinové alergie“, je dôležité rozlišovať medzi tromi hlavnými formami alergie:

 

  • akútna symptomatická potravinová alergia I typu (vyznačuje sa okamžitým nástupom symptómov po požití danej potraviny. Symptómy sa môžu objaviť sekundy až minúty po požití.)
  • asymptomatická potravinová alergia II typu (pacienti nemajú takmer žiadne príznaky a vo väčšine prípadov nevedia, že ich imunitný systém reagoval na potravinu)
  • oneskorená potravinová alergia III typu – neznášanlivosť, laicky nazývaná „intolerancia“ (oneskorený výskyt symptómov, ktoré sa môžu objaviť až tri dni po konzumácii potraviny,  môžu viesť k chronickým a nie k akútnym ochoreniam).

 

Potravinová „intolerancia“ je neznášanlivosť alebo precitlivenosť žalúdka vznikajúca pri príjme potravy.

„Táto neznášanlivosť vzniká v procese trávenia, kedy sa potraviny v tele rozkladajú na jednotlivé časti. Potravinová neznášanlivosť je skôr odozva tráviaceho systému než systému imunitného,“ vysvetľuje Gaboňová s tým,  že jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti črevnej slizničnej bariéry. 

 

„Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažovaný nevhodnými potravinami, môže postupne viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva,“ dodáva.

Potravinová neznášanlivosť nie je život ohrozujúca, avšak jej prejavy by sa nemali podceňovať. Podľa posledných štatistík ňou trpí viac ako 50 % populácie bez toho, aby niečo tušili.

 

Faktory prispievajúce k vzniku potravinových alergií:

  • štýl stravovania (fast food)
  • zloženie potravín, vysoko hybridná pšenica, ktorá obsahuje oveľa viac lepku ako bežná pšenica
  • zvýšené používanie spracovaných potravín s použitím čisteného lepku
  • zvýšené ekologické znečistenie
  • zvýšená spotreba liekov (lieky poškodzujú črevnú mikroflóru a črevnú bariéru)
  • syndróm zvýšenej priepustnosti čreva (syndróm „leaky gut“)

 

 

Test potravinovej neznášanlivosti sa odporúča vykonať osobám, ktoré:

  • majú problémy s tráviacou sústavou (napr. zápcha, hnačka, nadúvanie),
  • trápia opakujúce sa bolesti brucha a majú časté kŕče brucha,
  • zaznamenali neopodstatnenú stratu hmotnosti, priberanie
  • pozorujú u seba ekzémy, vyrážky, bolesti hlavy, chronickú únavu, nespavosť, zápal črevného systému, poruchy vstrebávania látok

 

Ako prebieha vyšetrenie na potravinovej alergie/neznášanlivosti?

Potravinová alergia III.typu (neznášanlivosti/ intolerancie) sa zisťuje vyšetrením venóznej krvi a stolice.