StoryEditor

Ako dlho platí recept na lieky?

31.05.2020, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Recept na lieky platí sedem dní, na antibiotiká len tri. Pri zdravotníckych pomôckach aj mesiac. Viete, čo máte robiť, ak vám recept prepadne?

Na otázky o platnosti receptov aj elektronických receptov odpovedala PharmDr. Dana Šmátralová, farmaceutka z lekárne vo Fakultnej nemocnici v Nitre.


Ako dlho platí recept, erecept na lieky?
Štandardný recept, ako aj erecept platí 7 dní. V prípade receptu na antibiotiká je platnosť 3 dni, na omamné a psychotropné látky 5 dní a na lekársky predpis pohotovostnej služby 1 deň.

Platí to aj na zdravotnícke pomôcky?
Platnosť preskripčného záznamu, ak ide o zdravotnícku pomôcku, a lekárskeho poukazu je jeden mesiac. Platnosť preskripčného záznamu a lekárskeho poukazu na individuálne zhotovenie ortopedicko-protetickej zdravotníckej pomôcky na mieru alebo stomatologickej zdravotníckej pomôcky na mieru sú tri mesiace, ak bol preskripčný záznam uplatnený alebo lekársky poukaz predložený vo výdajni zdravotníckych pomôcok do jedného mesiaca odo dňa, keď bol vystavený. Pritom platí, že deň predpisu sa do limitu nezapočítava. Avšak ide o bežné dni, nie pracovné, teda aj víkendy a sviatky.


Kedy začne plynúť platnosť receptu/ereceptu?
Erecept sa v systéme nachádza do pár minút od predpísania, takže sa dá prakticky okamžite vybrať. Ako som spomínala, do platnosti sa deň predpisu nezapočítava.

Čo robiť, ak recept/erecept prepadne, ako má pacient postupovať?
V prípade, že recept/erecept prepadne, sa, samozrejme, treba znovu spojiť s lekárom pre jeho opätovné predpísanie.

Ak lekáreň nemá lieky, môže prepadnúť recept/erecept?
Ak má daný liek výpadok a nedá sa nikde zohnať, je tu možnosť objednať liek cez emergentný systém. Avšak niekedy sa môže stať, že výrobca nie je schopný dodať liek ani týmto spôsobom. V takom prípade sa môže skutočne stať, že recept prepadne.

V akých prípadoch dostane pacient opakovaný recept (12 mesiacov)?
Opakovaný recept pacient môže dostať pri chronických diagnózach, kde je predpoklad dlhodobého, prípadne až doživotného užívania lieku, ktoré si nevyžaduje časté monitorovanie zmeny zdravotného stavu. Výrazne to zvyšuje komfort pacienta, ktorý nie je zaťažený opakovanou návštevou lekára každých pár mesiacov.

Stretli ste sa v lekárni s opakovaným receptom? Na aké diagnózy?
Áno, bežne opakované recepty/erecepty fungujú. Ako som spomínala, ide o dlhodobé užívanie lieku, napríklad na tlak, štítnu žľazu a podobne, časté je tiež predpisovanie antikoncepcie na opakovaný recept.

Môže byť na recepte/erecepte predpísaných viac liekov, alebo iba jeden?
Na bežnom papierovom recepte je stále možný predpis 2 liekov, v prípade ereceptu je to len 1 liek.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:40