Pixabay
StoryEditor

Nádory krvi sa môžu vyskytnúť u hocikoho

17.05.2020, 12:41
Autor:
TASRTASR
Na nádorové ochorenia krvi a lymfatického systému môžu ochorieť osoby akéhokoľvek veku, pohlavia a rasy.

 „Vo väčšine prípadov nie je možné určiť jednoznačnú príčinu alebo rizikový faktor ochorenia,“ povedal  Ľuboš Drgoňa, prednosta Kliniky onkohematológie v Národnom onkologickom ústavu v Bratislave.

Niekedy môže zavážiť výskyt nádorov krvi v rodine, poruchy imunity, lieky potláčajúce imunitu, ožiarenie, napríklad pri jadrových katastrofách, či podávanie chemoterapie v minulosti.

K najčastejším typom nádorov krvi patria leukémie, lymfómy a myelóm

K najčastejším typom nádorov krvi patria leukémie, lymfómy a myelóm, ktoré majú niekoľko desiatok podtypov. Drgoňa priblížil, že nádory krvi a lymfatického systému tvoria sedem až deväť percent všetkých nádorov.

Pacienti s leukémiami trpia podľa odborníka zvyčajne únavou, krvácaním alebo infekciami.

Zhubné lymfómy sa prejavujú zväčšením lymfatických uzlín a z toho prameniacou bolesťou, opuchmi, kašľom a dýchavicou, nezvyčajným chudnutím, pravidelným nočným potením a večernými horúčkami.

Mnohopočetný myelóm spôsobuje bolesti kostí, niekedy zlomeniny, poruchy funkcie obličiek, únavu a časté infekcie. Môžu sa však objaviť aj iné prejavy.

Niektoré onkohematologické ochorenia majú dobrú prognózu a dajú sa vyliečiť. Iné lekári zatiaľ dlhodobo úspešne liečiť nevedia.

Miera úspešnosti liečby závisí nielen od samotnej onkologickej choroby, ale aj od ďalších faktorov, ktoré majú vplyv na výsledok liečby, ako napríklad vek, sprievodné ochorenia a podobne. I tu väčšinou platí pravidlo, že skoro zachytené ochorenie má väčšie predpoklady na úspešnú liečbu,“ hovorí onkohematológ.

Pri liečbe sa využíva chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia, cielená liečba.

Cielená liečba spočíva v zablokovaní signálnych dráh nádorových buniek. Riešením je tiež transplantácia krvotvorných buniek, buď vlastných, alebo od darcu. Niektoré spôsoby liečby sa môžu kombinovať.

„Prelomový spôsob liečby niektorých nádorov krvi využíva geneticky upravené bunky pacienta. Takzvané T-lymfocyty predstavujú časť bielych krviniek, ktoré sú okrem iného zodpovedné za boj proti nádorovým bunkám,“ popísal Drgoňa.

Za normálnych okolností vedia podľa neho rozpoznať typické zmeny na povrchu nádorových buniek, naviazať sa na ne a zlikvidovať ich. V prípade niektorých ochorení sa táto schopnosť môže strácať.

Nová liečebná metóda už aj na Slovensku

„Pri modernej bunkovej terapii sa odobraté T-lymfocyty upravia, namnožia a podajú späť pacientovi. Upravené T-lymfocyty sú naprogramované na rozpoznanie nádorových buniek a ich ničenie," dodáva odborník. Na Slovensku by túto liečebnú metódu mali zaviesť koncom roka.

Mohla by pomôcť pacientom, ktorí vyčerpali iné spôsoby protinádorovej liečby alebo na ne ich choroba nereaguje.

Odborníci predpokladajú, že sa táto metóda bude postupne rozširovať a využívať v liečbe viacerých hematologických ochorení.

Slovenské klinické aj výskumné pracoviská podľa Drgoňu spolupracujú na viacerých medzinárodných projektoch aj na vlastných výskumných úlohách v oblastiach diagnostiky a liečby nádorov krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 01:58