Ako dlho vydrží vhodné na konzumáciu, závisí aj od jeho obsahu tuku. Zatiaľ čo mlieko bez obsahu tuku môže vydržať sedem až desať dní, plnotučné môžete uchovávať päť až sedem dní po dátume spotreby. A že už nie je v poriadku, spoznáte jednoducho. Bude mať inú farbu, kyslý zápach a bude hrudkovité. Nemliečne nápoje, ktoré mlieko neobsahujú (napr. sójový nápoj, nesprávne nazývaný sójové mlieko), vydržia ešte dlhšie, a to mesiac po dátume spotreby, ale len v prípade, ak neboli otvorené.Pixabay
StoryEditor

Mýty a fakty o vápniku

03.05.2020, 18:42
Autor:
(dia)(dia)
Vápnik patrí k najdôležitejším minerálom v našom tele. Nepotrebujeme ho len v detstve ale aj v dospelosti. A jeho zdrojom nie je len mlieko.

S odborníčkou na výživu, MUDr. Alexandrou Frolkovičovou sme sa pozreli na niekoľko mýtov, ktoré sa spájajú s vápnikom a jeho konzumáciou.

 

  1. mýtus

Vápnik potrebujeme len pre zdravie kostí

Áno, je pravda, že správna hladina vápnika v krvi podporuje kostné zdravie. „Pozitívne zdravotné účinky vápnika sú širokospektrálne. Tento minerál sa okrem významnej stavebnej funkcie zúčastňuje kontrakcie svalových vlákien (včítane tých v srdci), optimalizácie procesu trávenia, či prenosu nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí MUDr. Alexandra Frolkovičová, všeobecný lekár a odborník na výživu. Navyše, vápnik slúži v tele ako „posol“. Prináša do buniek rôzne ďalšie látky, vďaka ktorým dostanú impulz, aké úlohy majú plniť. Takže je dôležitý pre správne fungovanie všetkých procesov v našom tele.

 

  1. mýtus

Vápnik je dôležitý iba v detstve

Je pravda, že množstvo vápnika v strave detí a mládeže má vplyv na množstvo, ktoré sa zabuduje do ich kostry v období rastu. V puberte sa celkové množstvo vápnika zabudovaného do kostí za jeden deň ešte zvyšuje, preto treba dbať na jeho dostatočný príjem. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 % všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa zabuduje počas tretieho trimestra tehotenstva mamičky. A na dostatočný príjem vápnika by si mali dať pozor aj seniori, lebo vo vyššom veku začína postupne rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.

 

  1. mýtus

Najlepším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky

Naše telo si vápnik nedokáže samo vytvoriť, preto je nevyhnutné ho prijímať zvonka. A pre trávenie, vstrebávanie a metabolizmus vápnika je ideálny a najbezpečnejší prirodzený príjem vápnika v potravinách a minerálnych vodách. Je síce pravda, že "najbohatším zdrojom  vápnika je mlieko a mliečne výrobky, avšak spolu s vápnikom prijíma naše telo v mliečnych výrobkoch aj živočíšne bielkoviny. Ich nadbytok môže prispieť k zvýšeným stratám vápnika v obličkách, čo znižuje konečný zisk vápnika zo živočíšnych potravín oproti rastlinným potravinám, či minerálnym vodám. Súčasťou minerálnych vôd navyše nie je nežiadúci tuk, ktorý prispieva k zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, ako je to v živočíšnych potravinách,“ vysvetľuje tento mýtus MUDr. Frolkovičová.

 

  1. mýtus

Vápnik sa nachádza iba v živočíšnych produktoch

Výbornú biologickú dostupnosť, t.j. celkový zisk z potraviny, má aj vápnik z rastlinných potravín. Sú to najmä strukoviny a sója, výrobky zo sóje, napr. tofu, brokolica, špenát, kapusta, bylinky (petržlenová vňať, pažítka, bazalka a pod.), ale aj orechy a semená. Minerálne vody s vyšším obsahom vápnika môžu tiež významným spôsobom prispieť k príjmu tohto dôležitého minerálu.

 

  1. mýtus

Vápnik spôsobuje močové kamene

Štatistiky potvrdzujú, že najčastejšie nás trápia tzv. kalciumoxalátové močové kamene, teda tie, ktoré sú tvorené vápnikom. Očakávali by sme, že príjem vápnika bude riziko takých močových kameňov zvyšovať. Opak je pravdou. „Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou našej stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme. Rovnako príjem vápnika minerálnymi vodami s vyšším obsahom vápnika nás pred močovými kameňmi chráni a ešte aj posilňuje náš pitný režim,“ upresňuje MUDr. Frolkovičová.

 

  1. mýtus

Minerálky ako súčasť pitného režimu nepotrebujeme

Často počúvame, že stačí piť čistú vodu a nie je nutné sa zbytočne zaťažovať minerálmi v nápojoch. Je to naozaj tak? „Platí, že  pokiaľ nedochádza k výrazným stratám sodíka potením, je dobré sa vyhýbať minerálkam s vysokým obsahom sodíka (často ho už v strave máme nadbytok). Dostatok vápnika a horčíka však stravou mnohokrát nepokryjeme, a preto je ich príjem formou minerálnych vôd veľmi jednoduchý a praktický. Keď si predstavíme, že športovec môže počas jedného tréningu stratiť až 400 mg vápnika a úroveň jeho vstrebávania je 10-50 %, budeme šokovaní, keď si vypočítame, aké množstvo musí prijať, aby túto stratu nahradil. Ak ho potom  chce prijať v prirodzenej forme, dobrou voľbou sú práve minerálky, ktoré mu doplnia aj stratené tekutiny,“ prekvapuje MUDr. Frolkovičová

 

Medzi slovenské minerálky bohaté na prirodzene zvýšený obsah vápnika patrí aj prírodná minerálna voda Kláštorná Kalcia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 23:12