Pixabay
StoryEditor

S nesprávnou kombináciou liekov sa stretla takmer polovica pacientov

29.04.2020, 19:55
Autor:
(dia)(dia)
Až 44 % pacientov sa dozvedelo, že súbežné užitie práve ich liekov môže vyvolať nežiaduce účinky. Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov SR vzdeláva pacientov o bezpečnom užívaní liekov.

Chronickí pacienti si uvedomujú význam bezpečnosti svojej liečby a zaujímajú sa o ňu. Potvrdzuje to prieskum agentúry 2muse realizovaný koncom minulého roka na reprezentatívnej vzorke 606 respondentov.

Informáciu o tom, že súbežné užitie ich liekov môže viesť k vzniku nežiaducich účinkov, si až v 41 % prípadov dohľadali pacienti sami v príbalovom letáku. Každú piatu nevhodnú kombináciu liekov odhalili vďaka internetu.

KTO UPOZORNIL NA NEVHODNÚ KOMBINÁCIU LIEKOV?

 

lekár

57 %

sám v príbalovom letáku

41 %

lekárnik

28 %

sám na internete

20 %

zdravotná poisťovňa (aplikácia)

9 %

zdravotná sestra

5 %

známy

5 %

niekto iný

2 %

Otázka: Kto vás upozornil na nevhodnú kombináciu vašich liekov? Respondenti mali možnosť zvoliť viacero odpovedí.

„K užívaniu rizikovej kombinácie liekov by dochádzať nemalo, prax je, žiaľ, iná,“ hovorí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Problém vidí v nedostatočnom zapojení lekárov do systému ezdravia a v komunikácii medzi pacientom a lekárom. Pacienti v prieskume uviedli, že len polovica ich lekárov nezapojených do ezdravia sa zvyčajne pýta na lieky, ktoré im predpísal iný lekár.

ZISŤOVANIE INÝCH LIEKOV LEKÁROM

vždy

väčšinou

niekedy

nikdy

neviem

nezapojený do ezdravia

26 %

24 %

36 %

9 %

5 %

Otázka: Pýta sa vás váš lekár/ lekári, ktorí nie sú zapojení do ezdravia, či užívate aj iné lieky, ktoré vám predpísal iný lekár?

Zároveň však aj samotní pacienti pripúšťajú, že nie vždy sami o liekoch lekára informujú. Užívanie iných predpísaných liekov uvedie vždy pri návšteve ambulancie polovica pacientov, voľnopredajných už len štvrtina.

INFORMOVANIE LEKÁRA O LIEKOCH

vždy

niekedy sám/sama

len, ak sa opýtajú

vôbec

nebol/a som v takej situácii

o predpísaných liekoch

všeobecného lekára

lekára špecialistu

55 %

50 %

18 %

17 %

19 %

24 %

3 %

4 %

5 %

5 %

o voľnopredajných liekoch

všeobecného lekára

lekára špecialistu

26 %

24 %

25 %

22 %

28 %

29 %

13 %

13 %

9 %

11 %

Otázka: Informujete o liekoch, ktoré vám predpísal iný lekár...? /  Informujete o užívaných voľnopredajných liekoch, ktoré vám nepredpísal lekár ...?

Národný informačný zdravotnícky systém umožňuje kontrolu liekových interakcií už pri ich predpisovaní. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) aj aktuálna situácia zapríčinená ochorením COVID-19 prispela k zvýšeniu počtu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zapojených do ezdravia na vyše 80 %.

Celkovo je tak v systéme 100 % nemocníc a lekární, takmer 80 % všeobecných lekárov a 45 % špecialistov. „Pacient by mal pri návšteve lekára pamätať na to, že lekár, najmä ak nie je zapojený do systému ezdravie, nemusí mať informácie o jeho liečbe u iného špecialistu. V prípade voľnopredajných liekov už vôbec nie,“ upozorňuje Lévyová.

Nie každá interakcia liekov musí byť riziková, niektoré sú dokonca v liečbe žiaduce. Takto nastavená liečba však musí prebiehať výlučne pod dohľadom lekára a pacient o nej musí byť informovaný. „V prípade, že pacienta niekto upozorní alebo sám príde na to, že jeho lieky sa vzájomne ovplyvňujú v účinku, je dôležité, aby sa o ďalšom postupe poradil so svojim lekárom alebo lekárnikom,“ hovorí Lévyová.

Podľa prieskumu tak pri zistení o nevhodnej kombinácii svojich liekov urobilo viac ako 80 % pacientov.

Každý jedenásty, aj napriek upozorneniu, užíval svoje lieky tak, ako mu ich predpísal lekár, každý dvanásty ich dokonca odmietol užívať bez toho, aby o tom informoval svojho lekára.

REAKCIA PACIENTA NA NEVHODNÚ KOMBINÁCIU LIEKOV

 

obrátil/a som sa na lekára, aby ma informoval, ako ďalej postupovať

67 %

na odporúčanie lekárnika som nahradil/a daný liek iným liekom s rovnakým účinkom

16 %

užíval/a som svoju liečbu tak, ako mi ju predpísal lekár aj napriek upozorneniu

9 %

lieky som po upozornení odmietol/la užívať, ale lekárovi som to nepovedal/a

8 %

Otázka: Ako ste postupovali po zistení, že kombinácia vašich liekov nie je vhodná?

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:56