Pixabay
StoryEditor

Mohli by psy pomôcť odhaliť COVID-19?

28.04.2020, 09:24
Autor:
(dia)(dia)
Vedci z Veľkej Británie spustili zaujímavú iniciatívu. Chcú preskúmať potenciál použitia psov na to, aby zistili vírusové ochorenie COVID-19 u ľudí, u ktorých by sa mohla táto choroba vyvinúť.

Psy totiž podľa nich môžu odhaliť prítomnosť rakoviny pľúc v organizme, a môžu byť dokonca lepší ako lekári či najmodernejšie technológie.  Rovnaký výskumný tím, ktorý spustil súčasnú iniciatívu, tiež zistil, že psy sú schopné „zistiť“ infekčné choroby, konkrétne maláriu.

 „Naša predchádzajúca práca preukázala, že psy dokážu detekovať zápach u ľudí s maláriou s extrémne vysokou presnosťou - nad diagnostickými štandardmi Svetovej zdravotníckej organizácie WHO,“ hovorí prof. James Logan, vedúci oddelenia kontroly chorôb z londýnskeho centra hygieny a tropickej medicíny.

 

Psy ako nová revolúcia v diagnostike

Vedci si sa pýtajú, či je COVID-19 vôbec objaviteľný v ľudskom tele. Na základe skúseností o iných respiračných chorobách však predpokladajú, že je. V  súčasnosti už vyvíjajú iniciatívu k získaniu kapitálu na projekt s výcvikom psov na skríning ľudí s COVID-19.

 „Zatiaľ nevieme, či má toto ochorenie svoj špecifický „zápach“, ale vieme, že iné choroby dýchacích ciest menia náš telesný pach, takže existuje šanca, že to tak je,“ vysvetľuje prof. Logan  s tým, že ak je to tak, psy to dokážu zistiť.  Tento nový diagnostický nástroj by znamenal revolúciu v našej reakcii na COVID-19.

 Vyškolení psy môžu dokázať očuchať až 250 ľudí za hodinu, čo poskytuje rýchly a neinvazívny spôsob skríningu. Vedci si preto myslia, že takto špeciálne vyškolení lekárski detekční psy by z dlhodobého hľadiska mohli doplniť snahy o ďalší skríning na COVID-19.

 

 

Psy môžu odhaliť aj bezpríznakové stavy

Výcvik psov by si podľa vedcov vyžadoval naučiť ich, aby čuchali ľudí s COVID-19 a naučili by ich rozpoznávať pachy spojené s touto chorobou.

Psy sú podľa nich schopní zachytiť aj malé zmeny teploty kože  a tak dokážu zistiť, kto sa necíti dobre. Preto môžu byť schopní okamžite zistiť, či má niekto horúčku.

 

Na to, aby psy boli schopné odhaliť respiračné ochorenie, im stačí šesťtýždňový výcvik.

 

Z dlhodobého hľadiska by takto špeciálne vyškolení psi mohli slúžiť v priestoroch, ako sú letiská, kde by „ňuchali“ cestujúcich, ktorí by mohli byť nakazení vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje vírus COVID-19.

 „Ak bude výskum úspešný, mohli by sme použiť detekčné psy COVID-19 na letiskách na konci epidémie na rýchlu identifikáciu ľudí, ktorí vírus prenášajú. Pomohlo by to zabrániť opätovnému výskytu choroby po tom, ako sme túto epidémiu dostali pod kontrolu,“ navrhuje prof. Steve Lindsay z Durhamskej univerzity.

 

Spoluzakladateľka a CEO spoločnosti Medical Detection Dogs Claire Guest, v komentári k tejto iniciatíve hovorí: „V zásade sme si istí, že psy dokážu detekovať COVID-19. Teraz skúmame, ako môžeme bezpečne zachytiť zápach vírusu od pacientov a prezentovať ho psom. “

 Cieľom podľa neho je, že psy budú môcť skontrolovať kohokoľvek, vrátane tých, ktorí sú asymptomatickí, a odhaliť, či je potrebné takýchto ľudí poslať ďalej na vyšetrenie.

 „Bolo by to rýchle, efektívne a neinvazívne a zabezpečilo by sa, aby obmedzené zdroje testovania boli použité iba tam, kde sú skutočne potrebné.“

zdroj: medicalnewstoday.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 00:07