mobilna aplikacia mysugar ROCHERoche
StoryEditor

Aj my máme svoju „APPKU“ !

20.02.2020, 15:40
Autor:
(dia)(dia)
Na displeji telefónu každého z nás sa nájdu ikonky aplikácií, ktoré sú nám nápomocné v bežnom živote. Manažovať cestu či peniaze je s nimi skrátka jednoduchšie. Ale manažovať takto diabetes? A prečo nie?

Cukrovka je ochorenie, ktoré kladie vysoké nároky na vlastné vnímanie. V diabetológii disponujeme viacerými technologickými vymoženosťami, ktoré umožňujú personalizovaný manažment cukrovky.

Je to moderný a lákavý spôsob, ktorý pomáha a nabáda pacientov k väčšej angažovanosti v manažmente svojho ochorenia.

Prvými lastovičkami boli glukomery, ktoré umožňovali stiahnutie dát, a tým ucelenejší pohľad na výsledky selfmonitoringu.

Pôvodne ho vykonávali najmä pacienti liečení inzulínom, ale výsledky viacerých štúdií dokázali výrazný pokles vývoja komplikácií diabetu pri dobrej metabolickej kompenzácii, a preto je pravidelný monitoring glykémií v domácom prostredí odporúčaný všetkým pacientom.

Selfmonitoring má význam, pokiaľ sa vykonáva pravidelne, systémovo a následne sa vyhodnotí. Dnes sa vďaka rôznym aplikáciám diabetik môže ľahko dopracovať či už k dávke sacharidov, ktoré má práve na tanieri, alebo k odporúčanej dávke inzulínu ku konkrétnemu jedlu. Výhodou je, ak je aplikácia v materinskom jazyku.

Najnovším príkladom je voľne dostupná aplikácia mySugr


Pre oba operačné systémy je používaná 1,8 miliónmi diabetikov na svete. Pomocou Bluetooth sa spáruje s glukomerom, ktorý už na prvý pohľad upúta farebným indikátorom a veľkým kontrastným displejom, kde sa nameraná hladina cukru zobrazí a vyhodnotí do 4 sekúnd.

Aplikácia umožňuje individuálne nastavenia cieľového rozpätia glykémií, hranicu hypo- a hyperglykémie, bolusovú kalkulačku či dokonca odhadovaný glykovaný hemoglobín.

Veľkou výhodou je elektronický denník, ktorý prehľadne zaznamenáva udalosti a umožňuje pridávať vlastné poznámky.

V aplikácii je možné nastaviť si časovú pripomienku, takže zabudnutá glykémia po jedle je minulosťou. Špecialitou je možnosť pridávať fotografie častých jedál, ktoré pacient jedáva.

Zjednodušuje to manažment bolusu k jedlu, čo iste ocenia napríklad rodičia školopovinných diabetikov.

Výhodou je aj možnosť stiahnutia reportov do formátu PDF, čo zase iste poteší nás diabetológov.

Z lekárskeho hľadiska ide o jedinečný koncept kombinácie užitočných funkcií, ktorý výrazne podporuje personalizovaný manažment diabetu, trend súčasnej diabetológie.

Prvé ohlasy od pacientov sú tiež výborné, oceňujú dizajn glukomera, praktickosť, jednoduchosť a prehľadnosť aplikácie.

Pomôcky tohto typu zvyšujú motiváciu, sebapoznanie, kontrolu diabetu a následne aj kvalitu života našich pacientov.

MUDr. Miriam Avramovová
Diabetologická ambulancia a Centrum pre liečbu inzulínovou pumpou V. Internej kliniky LF UK a UNB

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:56