U ľudí s cukrovkou glukóza nepreniká dostatočne do buniek, kde by sa zmenila na energiu, hladina cukru v krvi je preto zvýšená a výsledkom je, že telo stráca energiu aj napriek dostatočnému množstvu jedla. Ak dlhodobo trpíte nevysvetliteľnou únavou, poraďte sa so svojim lekárom a dohodnite sa na základnom krvnom obraze, ktorý vám dá informáciu o hladine cukru v krvi. Riešenie: Terapia cukrovky závisí od jej typu. V prípade 1. typu sú pacienti nastavení na inzulínovú liečbu, dodržiavajú stravovací a pohybový režim. V prípade 2. typu sa siaha po liečbe diétou, liekmi (perorálnymi antidiabetikami) a v prípade, že prvé dve možnosti liečby zlyhajú, príde rad aj na inzulín. Pohyb a racionálne stravovanie je v prípade pacientov s cukrovkou 2. typu tak isto súčasťou liečebného režimu.Flickr
StoryEditor

Najčastejšie chyby pri používaní inzulínovej pumpy

12.02.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Inzulínová pumpa je malé zariadenie s veľkosťou mobilného telefónu. Pomáha lepšie upravovať dávky inzulínu podľa potreby, najmä po jedle a počas noci, a dosiahnuť tak lepšiu kontrolu nad hodnotami glykémie.

Keďže ide o prístroj, treba ho kontrolovať a starať sa oň.

Mám pumpu, môžem robiť, čo chcem, kedy chcem a ako chcem. Veď pumpa to za mňa vyrieši
– inzulínová pumpa je len mechanické zariadenie, ktoré vydáva inzulín tak, ako sme naprogramovali (bazál) alebo ako mu dáme priamy pokyn (bolus). Aj pri liečbe inzulínovou pumpou je nutné dodržiavať diétne a režimové opatrenia (vrátane úpravy bazálneho nastavenia pri plánovanej fyzickej aktivite).

Aj pumpa a jej súčiastky majú obmedzenú životnosť


– je nutné pravidelne kontrolovať pumpu a jej jednotlivé súčiastky. Je potrebné pravidelne meniť časti, ktoré sa opotrebujú pravidelným používaním. Môže dochádzať k netesnosti, nesprávnemu dávkovaniu inzulínu.

Nedostatočná kontrola dodávky inzulínu – kanyla, zásobník

– je potrebná pravidelná kontrola kanyly a zásobníka, osobitne je dôležité kontrolovať, či nie sú v kanylke alebo zásobníku bubliny – pumpa nebude dodávať inzulín, hrozí riziko hyperglykémie a ketoacidózy.

Nedostatok času na prácu s inzulínovou pumpou, naplnenie a výmenu zásobníka a katétra (Tender, Silhouette)

– práca s pumpou si vyžaduje precíznosť a presnosť. Nie je vhodné meniť zásobník tesne pred spaním, keď nie je možné overiť si, či pumpa správne funguje, opätovne riziko hyperglykémie a rozvoja ketoacidózy. Vhodnejšie je meniť zásobník v dopoludňajším hodinách alebo pred jedlom, po každej výmene katétra alebo zásobníka je potrebné s odstupom aspoň 2 – 3 hod. skontrolovať glykémiu.

Nesprávne miesto na aplikáciu inzulínu

– opakovaná aplikácia tesne vedľa seba do miest lokálne zmenených (zápal, zatvrdnutie, jazva), alebo na miesta zvýšené tlaku oblečenia.

Nesprávna technika zavedenia kanyly do podkožia

– potrebné dodržať 45-stupňový uhol zavedenia, príliš plytko alebo príliš hlboko zavedená kanyla znamená zmenenú rýchlosť vstrebávania inzulínu.

Neskorá výmena podkožného katétra


– katéter je nutné meniť každé 3 dni, prípadne aj častejšie. Ak je kanylka v podkoží dlhšie, môžu sa začať vytvárať zmeny, ktoré menia vstrebávanie inzulínu. Časté sú potom hypoglykémie tesne po výmene kanyly, následne normálne glykémie a pred výmenou kanyly sú už hyperglykémie.

Nedostatočná dezinfekcia a nesprávna technika dezinfekcie

– riziko vzniku zápalu, dezinfekcia sa robí kruhovým pohybom od stredu smerom von, je potrebné počkať na odparenie dezinfekčného roztoku. Dezinfekciu je lepšie zopakovať ešte raz.

Neustále úpravy bazálneho nastavenia

– neustále úpravy bolusov a bazálneho nastavenia môžu zhoršiť alebo vyvolať labilitu kompenzácie. Úpravy bazálneho nastavenia je potrebné konzultovať so spádovým diabetológom alebo s centrom, kde bola pumpa nastavená.

Národný endokrinologický a diabetologický ústav

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 19:11