Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Alternatívny stravovací plán pre diabetikov

26.01.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Diabetik by nemal podceňovať stravu a výber potravín, ktoré konzumuje, pretože ovplyvňujú hodnoty glykémie. Dôležité je, aby si jedlo starostlivo plánoval, mal prehľad o príjme sacharidov a pravidelne monitoroval hodnoty cukru v krvi.

Strava diabetika totiž tvorí neoddeliteľnú súčasť liečby. Okrem diabetickej diéty môže dnes využiť aj alternatívny stravovací režim, takzvaný NFI protokol.

Čo to je NFI protokol?


„NFI protokol predstavuje alternatívny stravovací režim k základnému typu diabetickej diéty, ktorou je racionálna výživa a jej princípy, je s ňou v plnom súlade. Je nutrične vyvážený, to znamená, že obsahuje potrebné denné dávky sacharidov, bielkovín i tukov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov,“ vysvetľuje diabetologička Janka Lejavová. Na prípravu jedál sú podľa nej využívané potraviny rastlinného pôvodu, ovocie, zelenina, obilniny, huby, oriešky a semiačka. V diétnych plánoch sa nevyužívajú živočíšne produkty. Je určený pre pacientov s diabetom 2. typu. Pomáha znížiť telesnú hmotnosť a následne aj glykémiu, cholesterol či krvný tlak.

Pacient diabetik si však takýto alternatívny diétny program musí hradiť z vlastného vrecka. Jedálny lístok na dva týždne stojí 29 eur. V cene nie sú zahrnuté potraviny...

NFI plán je nutrične vyvážený, to znamená, že obsahuje potrebné denné dávky sacharidov, bielkovín i tukov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov.


Prvým pacientom na Slovensku, ktorý vyskúšal tento spôsob stravovania, bol Peter zo severu Slovenska. „Odporučila som mu NFI protokol, pretože pán Peter bol dlhoročným diabetikom. Podľa protokolu NFI sa stravoval 23 týždňov. Moje odporúčania, ako aj stravovací plán rešpektoval s plnou vážnosťou, čo sa odrazilo na výborných výsledkoch a výraznej redukcii telesnej hmotnosti, celkovo 29 kg,“ hovorí Lejavová. Peter bol so svojou lekárkou v pravidelnom kontakte, na základe denných meraní glykémií mu postupne bola redukovaná až ukončená liečba liekmi na cukrovku aj inzulínom.

Čo bude ďalej po skončení programu?

Po ukončení alternatívneho diétneho programu sa pacientovi odporučí pokračovať v racionálnej diéte s redukovaným obsahom živočíšnych produktov. „V priebehu NFI protokolu si pacienti vytvoria nové stravovacie návyky, zvyknú si na nové chute, niektorí objavia potraviny, s ktorými dosiaľ nemali skúsenosti, a zaradia ich natrvalo do svojho jedálnička (pohánka, quinoa, cícer, avokádo, rastlinné mlieka...),“ vysvetľuje lekárka. Keďže NFI protokol podľa nej vedie k výraznému zlepšeniu klinického stavu, mnohí pacienti po redukcii hmotnosti a úplnom vysadení liečby na cukrovku začnú nový život.

Pre koho je alternatívna strava určená:

  • Pre diabetikov 2. typu, nie je podstatné, či je diabetik obézny, NFI protokol funguje aj u štíhlych diabetikov 2. typu s aspoň čiastočne zachovanou tvorbou inzulínu.
  • Pre prediabetikov, teda pacientov s poruchou tolerancie glukózy a/alebo hraničnou glykémiou nalačno (táto diagnóza sa stanovuje na základe oGTT – orálneho glukózotolerančného testu, test sladkou vodou).
  • Pre pacientov s rôznym stupňom nadváhy, resp. obezity, i bez prítomnosti diabetu či prediabetu.

Pre koho nie je vhodná:

  • Pre diabetikov 1. typu, pre deti, tehotné ženy či dojčiace diabetičky.
  • Pre diabetikov so závažným ochorením obličiek a pečene.
  • Pre pacientov s niektorými závažnými pridruženými diagnózami (je potrebné konzultovať s diabetológom).
  • Pacientov s potravinovými alergiami a intoleranciami je potrebné konzultovať s autormi protokolu. Intolerancia laktózy a celiakia nie je pri NFI protokole problém.

Kto odporúča alternatívnu stravu:

NFI protokol odporúča diabetikovi ošetrujúci diabetológ, ten je zodpovedný i za následnú úpravu liečby cukrovky, nie je vhodné, aby si pacient redukoval liečbu cukrovky bez vedomia lekára. Ak sa pacient dozvie o NFI protokole z iných zdrojov, je potrebné pred jej začatím konzultovať ošetrujúceho diabetológa.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 09:26